Casa Consistorial de Málaga

Casa Consistorial de Málaga

Glöm allting om snygga byggnader i neo-70-talsstil med konstgjorda växter, ergonomiskt rätta stolar och den politiskt rätta attityden. Málagas rådhus ser ut som en gigantisk bröllopstårta, men den har fortfarande kvar sin egen attityd.

Málagas rådhus, Ayuntamiento de Málaga, ligger på Avenida de Cervantes, som löper parallellt med den fina Paseo del Parque. Bakom det ligger den romerska teatern, fästningen Gibralfaro och Alcazaba, vars murar rådhuset låter sig vila emot.
Många av husen i Málaga byggdes under det senaste århundradet, vilket även gäller rådhuset, som byggdes mellan 1911 och 1919 på mark som frilagts efter omläggningen av hamnen. Då var byggnaden känd som Casa Consistorial de Málaga, eller Casona del Parque.
Samtidigt som man lät bygga denna byggnad anlade man promenaden Paseo del Parque, som är en förlängning av Alameda Principal.
Bygget kostade kommunen 1 519 602,35 pesetas. Resultatet blev, och är fortfarande, så vackert och intressant att man kan diskutera om man skulle kunna använda det till någonting annat än till kommunens administration.
Junta de Andalucía har klassificerat byggnaden som ett andalusiskt kulturarv vilket innebär att det nu för tiden är en skyddad byggnad.

Säkerhet, borgmästare och en hiss
Stilen är neobarock och huset ät ritat av de lokala arkitekterna Fernando Guerrero Strachan och Manuel Rivera Vera och består av bara tre våningar.
När man kommer in genom dörren är det första man möter en säkerhetsvakt. För att komma in här måste man ha en godtagbar anledning och så registreras samt scannas man, mer eller mindre på samma sätt som på flygplatsen.
Sedan kommer man till pation, bakom vilken det finns en utställning med över 50 porträtt av tidigare borgmästare. Själva kommunen sträcker sig ända tillbaka till 1502 och den första borgmästaren hette Garci Fajardo-Manrique.
Det finaste rummet är spegelsalen vilken används till mottagningar samt presentationer för större grupper, och så rådssalen, där stadsrådet avhåller sina möten.
Borgmästarens kontor ligger på andra våningen där det mesta av våningen består av olika rum. Här hänger vackra konstverk på väggarna, gamla mattor pryder golven och det är mycket högt i tak. Allting tillsammans gör att det känns som om man är på audiens hos kungen. Men det är kanske också meningen.
Förövrigt kan man välja att ta sig mellan våningarna längst några boulevardbreda trappor eller ta en fin, liten och mycket skranglig hiss upp och ned.

Fyra fasader och en trädgård
Byggnaden är rektangulär och har fyra fasader med flera ingångar, huvudingången ligger dock ut mot Avenida de Cervantes, över vilken en jättebalkong sträcker ut sig, omringad av joniska kolonner och en tornklocka som anger stadens helt egna tid.
Rådhusets grannar består är på ena sidan Banco de España och ett litet hus som brukade vara stadsträdgårdsmästarens bostad, men som idag är ett turistkontor. På andra sidan ligger parken Jardínes Pedro Luis Alonso. Parken, som har ritats av arkitekten med samma namn 1948, renoverades 2009 och upptar hela 6 500 m2. Här går man mellan mandarin- och apelsinträd, cypresser och omkring 70 olika sorters rosor.
Stadens finaste julkrubba
Varje år från och med den 6 december och fram till och med Tre heliga konungar kan man se de stora och mycket fina julkrubborna uppställd på rådhuset och på andra offentliga kontor, skolor och företag.
En av de största är just den på rådhuset i Málaga med sina 150 m2. Där ses naturligtvis figurer av Jesusbarnet, Maria och Josef samt de Vise Männen, men även hundratals djur som kameler och får, en romersk cirkus med lejon, en marina med fyrtorn samt mycket mer.
Alla är välkomna in och titta på julkrubban som varje år är uppställd under julmånaden på rådhusets patio.

Andra historiska byggnader
Vi låter denna serie Málagas byggnader berätta historien. I oktobernumret började vi i god kronologisk ordning med den romerska teatern, i november var det Alcazaba, i januari Gibralfaro och i februari katedralen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.