Kosten – vad är sanningen?

Att undervisa andra görs bäst med kärlek när hjärtat har förstått.

Jag blev nyligen våldsamt bemött av en kund som menade att jag var mer intresserad av att sälja produkter än att tala om den viktiga kosten.
Naturligtvis blev jag lite ledsen av att höra det, för min åsikt är verkligen att kosten ska vara det basala näringsmedlet i våra liv. Jag är utbildad hos Eva Lydeking som, enligt mig, är en av de mest kunniga inom kost och kostens betydelse för människor, både psykiskt och fysiskt.
Jag fäster stor vikt vid kosten och min erfarenhet är att så som livet är för oss här i väst just nu, så är det mycket svårt, ja nästan omöjligt att enbart äta sig till ett optimalt fungerande liv utan några former av kosttillskott. Många säger att de äter sunt, bra och varierat. Om jag så synar kosten – inklusive de små godsakerna
och belöningarna – visar det sig ofta att kosten inte är riktigt så bra som vi trodde från början.

Det råder förvirring
Precis för stunden finns det så många olika experter som hävdar att just deras kostråd är det enda riktiga. Vi går från den ena expertens ord och rekommendationer till den andra, när det kommer till just rätt kost. Det råder en stor förvirring och okunskap både bland så kallade experter och bland oss vanliga människor. Det är både fint och bra, att vi har alla experterna, det är alltid bra med information och inspiration, men dessvärre glömmer vi, i denna expertvärld, att känna efter själva, att lyssna till vår kropps instinkter och kunskap, att vi egentligen själva är ganska bra på att känna vad vår kropp behöver. Ett litet barn, som ännu inte påverkats av socker m.m. kommer själv att sträcka sig efter de näringsämnen, som är bra för det, om barnet erbjuds olika alternativ.
För mig är det kusligt ironiskt att TV visar hur det, här i västvärlden, varje dag kastas bort tonvis med mat, medan vi låter miljontals människor dö av svält och undernäring någon annan stans på vår jord. Sedan dövar vi det dåliga samvetet genom att skänka lite pengar genom olika välgörenhetsarrangemang. Var tredje skandinavisk kvinna och var annan man är överviktig. Jag hade en intressant diskussion med ett av mina barnbarn, som hävdade, att det inte finns nog med mat så att alla i den här världen ska få mat, medan jag fortfarande hävdar, att det finns tillräckligt med mat, men att det är fördelningen som är skev. Jag tror t ex inte på att olika överskottslager gynnar någon.

Kostriktning
Vår kropp, varje enskild cell, byggs upp av den mat vi stoppar i oss. Ge det en extra tanke nästa gång du går i matbutiken. Maten påverkar i hög grad vår hjärna, vilket står beskrivet på ett riktigt bra sätt i Jean Carpers bok ”Mirakelkost till din hjärna”, men även både psyke, fysik och humör påverkas mycket mer än vad de flesta av oss tror och funderar över i vardagen. Bra mat är helt enkelt förutsättningen för ett långt, aktivt och bra liv.
Samtidig med kostförvirringen menar jag också att det finns en massa nya och spännande kostriktningar. Många av dessa nya kostriktningar har gemensamt att man ska undvika socker, godis och raffinerade färdigprodukter. Det talas en del om det glykemiska indexet, GI, som visar på de bra och dåliga kolhydraterna. De dåliga kolhydraterna är de som höjer blodsockret med raketfart och ökar insulinproduktionen så att det går helt galet i det naturliga reglerandet av aptiten och fettförbränningen. Det kallar vi mat med högt GI-index.
De kostriktningar som är i ropet just nu är Raw food, stenålderskost, vegetarisk- och veganmat, South Beach kuren, Ät efter din blodgrupp m.fl.
En av de lite svårare är ”begränsat kaloriintag”. Många tror att det är nödvändigt att äta mycket för att blir stark och hälsosam. Teorin i denna kostriktning går åt motsatt håll, nämligen att man går ifrån bordet för att man helt enkelt är mätt och inte stannar för att man känner för att äta lite mer. Enligt mig kräver det verkligen att man är uppmärksam när man följer den riktningen, för det är ju också viktigt att få den näring som kroppen behöver. Det är professor Roy Walford, som står bakom denna teori.

Ekologi och sunt förnuft
Mat är ett maktmedel av dimensioner. Diskussioner om mat blir ofta nästan helt fantastiska och nästan religiösa.
Enligt mig är det allra viktigaste att din mat är ren, oraffinerad och naturlig. Ekologi är vanligt sunt förnuft. Att odla ekologiskt ger bättre grödor, är sundare, smakar i regel bättre och innehåller fler näringsämnen och antioxidanter än det vanliga odlandet. Jag förundrar mig över att det ska anges på förpackningarna om någonting är ekologiskt. Enligt mig borde det vara tvärtom, nämligen att det ska stå när en produkt inte är ekologisk samt en förklaring på vilka obehagligheter det kan finnas i samband med att äta vart och ett av de tillsatsämnen, som finns i maten eller grönsakerna, samt att kanske näringsläran inte känner till det, då det inte har testats på människor i den gällande matsammansättningen förut.
Vilken produktetikett det skulle bli! En annan ”mellan tumme och pekfinger”-regel är att äta det som naturligt växer i vår klimatzon. Det kan också vara bra att äta en liten smula från resten av världen, för jag tror att vi på det sättet blir mer öppna och medvetna om hela världen, att vi utgör en helhet, som hör ihop, trots våra olikheter.
Vill vi äta en balanserad kost utan krångel kan det vara en bra ”tumme-pekfinger”-regel att fördela sin kost på 40 % kolhydrater (av den bra sorten), 30 % protein och 30 % fett.
Mätta ditt sötsug med nyttigt godis utan skadliga färg- och andra tillsatsämnen, mörk choklad, minst 70 %, torkad frukt, nötter, mandlar och rostade frön.

 

 

Hjälp till självhjälp genom olika kostriktningar
För en del människor kan det vara nödvändigt att välja en kostriktning, som följs under en period, innan de upplever, att de kan frigöra sig, innan de märker att deras kropp blir mer uppmärksam på vad den har behov av.
Ibland måste det testas olika kostriktningar innan du hittar det som är rätt för dig. När vi byter kostvanor är det som att lära sig ett nytt språk. Det kan vara svårt och kan ta kortare eller längre tid. Det kan vara intressant i det att det är bra för dig och ökar intresset för maten och hälsan. Ofta finns det både kurser och spännande recept i samband med olika riktningar.

Kosten och framtiden
Personligen tror jag att kosten under de kommande åren kommer röra sig mot att bli lättare och ljusare, samt att födointaget blir mindre och att fler människor kommer att välja att äta vegetariskt. Det hänger ihop med att genom att ändra kostvanor så ändras även djupa saker i en själv, och jag tror att vi människor är på väg in i en helt ny riktning, där omsorg för varandra är snabbt växande.
Tycker du om den vegetariska maten, men inte riktigt kan se dig själv som en heltidsvegetarian, så kom ihåg att det inte är nödvändigt att vara vegetarian varje dag. Du kan börja med att vara det en dag i veckan och så ökar du det därifrån. Kom ihåg att du inte är den heliga hälsokon, bara för att du bestämmer dig för att vegetarian. Jag ser alldeles för många som med stolthet, och lite frälsande, berättar att de är vegetarianer, samtidigt som mycket i deras kost utgörs av krämer, soppor och liknande, och det är, enligt mig, inte särskilt nyttigt. Det kan vara en flykt från den jordiska sidan av våra liv.

Att äta med uppmärksamhet
När du äter din mat så är det viktigt att du äter med alla sinnen öppna, både med hörseln, synen, lukten, känslan, smaken m.m. Jag säger det ofta, just för att när du upplever maten med alla sinnen hjälper det till att aktivera dina känsloprocesser och enzymproduktionen i magtarmkanalen. Man säger: Du är vad du äter. Jag skulle hellre vilja säga: Du är vad du smälter och tar upp.

Tillskott
Även om vi gör vårt yttersta för att äta optimalt och nyttigt, har vi, enligt mig och många forskare, speciellt allt eftersom vi åldras, behov av vitaminer och mineraler, bl.a. för att hjälpa våra bodkärl från skador samt vår hjärna att gå i upplösning, att hålla våra celler ifrån att utveckla cancer och vårt immunsystem från att försvagas.
Jag anser att det är helt orimligt att så många människor blir rädda för att använda hälsosamma och nyttiga kosttillskott genom tidningarnas artiklar. Inga dödsfall, eller i alla fall väldigt få, har orsakats av aminosyror, vitaminer, mineraler och örter – tvärtom pekar min efterhand mångåriga erfarenhet, samt många vetenskapliga bevis, på att intag av de bra tillskotten kan ha en övervägande god effekt.
Äter du livsmedel med hög sockerhalt, kräver t ex omsättningen av socker en del krom och B-vitamin. Kom ihåg att ta hela B-vitaminet i balas, då de har en inbördes balans.

Stillhet ger sinnet och därmed kroppen vila, under tiden är det den enda medicinen som behövs.

Av Anni Dahms, Anni´s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.