Det är coolt att vara snäll

Det är coolt att vara snäll

Vanligtvis kopplar man kanske inte ihop coolhet och snällhet. Synonymt med cool, efter en snabbsökning på Internet, ger träffarna: oberörd, tuff och häftig. Gör man samma sak med snäll får man upp: godhjärtad, hjälpsam och vänlig. Detta har Marianne Henriksson Holmström ändrat på, i hennes koncept: ”Det är coolt att vara snäll” hör orden ihop.

Idén till ”Det är coolt att vara snäll” fick Marianne då hon hörde om en skola som uppmärksammat att eleverna ibland skrev elaka saker om varandra på facebook. Marianne reagerade. ”Skolan har en tendens att höja pekfingret för att visa hur man ska göra” säger Marianne, men hon håller inte med om att det alltid är det rätta sättet att nå fram till barn och ungdomar. Med inspiration från Stefan Einhorns bok ”Konsten att vara snäll” och med hjälp av Stanley Almqvist skapades så konceptet och loggan för ”Det är coolt att vara snäll” vilket helt enkelt går ut på hur vi beter oss mot varandra, vilket hon hoppas kunna lära ut för livet.
Marianne i skolan
Under några veckor varje år, under de senaste 10 åren, besöker Marianne svenska skolan i Fuengirola. Här har hon genom åren funnits till hands för eleverna, talat med dem om allt mellan himmel och jord, hjälpt till med allt från frågor om läxläsning till frågor om livet. Hon gör även besök i skolor i Sverige, främst i sina hemtrakter kring Göteborg. En av dessa skolor, Vättnedalsskolan, var den första skolan som riktigt tände på konceptet ”Det är coolt att vara snäll”. Eleverna och lärarna tyckte det var bra och tryckte upp både kort och tröjor med loggan, sponsrade av Lundins Fastigheter. Sedan dess, förra året, har hon haft med sig konceptet när hon besökt skolorna.

Mjuka ord
Konceptet handlar om respekt och omtanke och hon utgår från sitt egna liv när hon talar om hur man bemöter andra människor.
När Marianne möter en klass börjar hon alltid med att säga tack, tack för att de tar emot henne. ”Att ge är att få. Får man någonting så ger man tack tillbaka. Det jag får är att de tar emot mig och att de lyssnar. Det vackraste man kan ge är ett förlåt, har man gjort någon illa så har man förrådet till helande – förlåt”, säger hon.
Marianne lärde sig detta utav sin far. När hon var barn blev hon retad och när han såg att hon inte mådde bra satt han sig ned med henne och pratade. ”Mjuka ord lindrar och skapar välmående och det var just det han förstod. Det kan också vara en gest, en kram till exempel” förklarar hon och fortsätter: ”Även ’nej’ kan vara ett mjukt ord, t ex ’Nej, vi gör inte så här hemma’ – med mjuk röst”. Hon betonar vikten av att man ska vara medveten om sina ja och nej, så att de följer ett tydligt mönster av vad som är rätt eller fel, samt ha akt på sig själv så man inte agerar överförmyndigande i någon situation.

Ett annat exempel på mjuka ord är när hon nu senast, i februari, besökte skolan i Fuengirola och talade med gymnasiepojkarna hur man behagar en flicka. ”Det gör man genom att öppna dörrar, säga ’god morgon’ och liknande, man behöver inte vara tuff, man är mjuk”, ler hon. Även lärarna fick några kloka ord, som att inte glömma bort att barn har kunskap och att lärare inte behöver veta allt, samt hur det är lättare att få ungdomarna att lyssna: ”Säg med mjuk röst ’nu önskar jag att ni lyssnar’”. I samma veva påminner hon också om att man ibland måste ha kaos för att det ska bli lugn.
Moraliserar inte
Marianne berättar att hon under sina besök på skolan i Fuengirola och i andra skolor alltid mött välvilja och menar att snällhet föder snällhet, samt att det är människor tillsammans som skapar trygghet, som är så viktigt för att alla ska må bra.
Sin inspiration hämtar Marianne, förutom från ”Konsten att vara snäll” även från Jesus – som hon menar lade grunden för att vänlighet vinner samt vikten av att se varandra. Men, när hon talar med människor moraliserar hon inte och hon talar inte om kyrkan. Istället talar hon som sagt om sina egna erfarenheter när hon talar om snällhet. ”Barnen förstår utan att jag blanda in kyrkan, men ibland säger jag att jag alltid har med mig min alldeles egna svarta bok, som bara är min, där allt om snällhet står, men jag säger inte att det är bibeln”, avslutar hon.

Privat
Namn: Marianne Henriksson Holmström
Familj: 3 barn, 8 barnbarn och
5 barnbarnsbarn
Född: 1934 i Göteborg
Bor: Göteborg

Bakgrund
Marianne gick själv i en av skolorna som hon föreläser i idag. Kyrkan har alltid haft en stor del av hennes liv och har bland annat varit ansluten till missionsförbundet och Pingstkyrkan. När hon var ung var hon missionär i Kongo i ett 20-tal år och var med om när det gick från koloni till frihet, efter utbildning i Bryssel, hur man skulle ta kolonister. Hon har en lärarexamen, är psykoterapeut, familjerådgivare och har en magister i beteendevetenskap. Hon har alltid arbetat med relationer, för att hon tror på det.

Just nu
Idag handleder hon lärare och arbetar som konsult i skolor. Varje vinter kommer hon till Costa del Sol och hälsar på i svenska skolan i Fuengirola. Hon har även kontakt med tre skolor i Göteborg, två barngrupper, varav en mångkulturell, i Pingstkyrkan. Sedan är hon även anställd av Pingstmissionens utvecklingsarbete med att informera om barns behov i världen.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.