Ung svensk i Barcelona med stora erfarenheter

Ung svensk i Barcelona med stora erfarenheter

Namn: Joel Sebastian Nilsson
Ålder: 31
Nationalitet: Svensk
Bor: Barcelona
Familj: Flickvän, föräldrar i Luleå och 3 bröder samt 4 brorsbarn i Stockholm
Yrke: Advokat
Vill göra: Ta MC-körkort och resa till Thailand för att ta dykarcertifikat

Framgång med fall om
preferensaktier
Utbildad inom civilrätt, affärsrätt och processrätt har Joel, 31 år, gjort en strålande karriär i Barcelonas juridiska värld. Sedan 2011 har han arbetat på advokatbyrån Navas & Cusí Abogados i Barcelona. Ett namn som säkerligen flera känner igen. Här har han drivit uppmärksammade fall mot bland annat storbanker som Santander var han representerat privatpersoner i hela Spanien i fall rörande preferensaktier. Fall som han oftast har vunnit. Bara under veckan som En Sueco talar med honom första gången har han tre rättegångar,
så han har ett späckat schema. Ett schema som sträcker sig från tidig morgon till sen kväll, alla dagar i veckan samt många resor. Joel förklarar att preferensaktier handlar om en viss riskplacering i en mellanform av bolagsaktie. En aktie som inte är en aktie i sin rätta bemärkelse, som inte ger rösträtt i bolagsstämman och vars avkastning dessutom är helt beroende av bankens redovisade vinst. Det är en form av investering som flera banker har sålt till privatpersoner, en försäljning som kräver god information till kunden om riskerna innan investering görs. Någonting som Joel menar, och har fått rätt i, att många banker brister med, vilket visat sig i det idag över 50 fallen som byrån hittills har haft.

Intresset, mänskliga rättigheter
Men det var inte preferensaktier som drev Joel in i den juridiska världen. Efter studier på fotbollsgymnasiet i Sundsvall gav han sig iväg till Barcelona för att läsa spanska för att sedan resa till Guatemala. Efter ett halvår i Guatemala, arbetandes med mänskliga rättigheter och med distansstudier kring det samma, reste han vidare till Nicaragua, där han arbetade inom en biståndsorganisation under två år.
Intresset för mänskliga rättigheter drev honom efter hans utlandsår till ytterligare studier, nu inom juridik. Efter ytterligare biståndsarbete och studier landade han slutligen åter i Barcelona. Denna gång för att stanna, i alla fall till och med dagens läge, med karriär på advokatbyrån Navas & Cusí Abogados.

Människor är lika
Joel berättar att han så här långt har lärt sig oerhört mycket av sin resa genom livet, men framförallt har han lärt sig att människor är mer lika än olika, oavsett var i världen man befinner sig. Han förklarar detta med att han, inom alla grupper av människor han har mött, har sett samma typer av människor, med samma roller. Han menar att dessa roller inte är någonting som människor föds in i, utan att de skapas av livssituationen som vi befinner oss i, vilka även de, i olika grad, är lika oavsett var i världen man befinner sig. Vad som dock är skiljer sig i olika delar av världen är chansen till möjligheter, vilket han själv erfor när han återkom till Barcelona efter vistelsen i Nicaragua, när han insåg att möjligheten att studera inte är alla förunnat.

Svensk eller spansk?
När man talar med Joel är det som att tala med en ren Barcelonabo. Han talar om den fantastiska vegetariska maten som staden erbjuder, stranden Montgat, arkitekturen m.m. Man luras lätt till att tro att han skulle ha spanskt påbrå då han efter alla hans år som spansktalande har en lätt brytning, men så är inte fallet. Han är född och uppvuxen i Sverige, av svenska föräldrar. Han berättar att hans kultur och bakgrund är helt svenskt, men att hans kunskaper om dagsaktuella frågor rör det som händer i Spanien. Det samma är det inom den juridiska sfären, som för honom är mycket lättare på spanska då han alltid har haft spanska som sitt arbetsspråk. På frågan om vad som skiljer sig mest mellan länderna svarar han med ett leende att det är att allting tar så mycket längre tid i Spanien, vilket han speciellt har märkt av i domstolen, var processerna ofta är mycket tröga. Det har han dock lärt sig leva med och förklarar det med att han inte har något alternativ. Annars menar han att det som skiljer länderna åt är den svenska övertron på myndigheterna och den bristande tron på myndigheter i Spanien, vilket inget av alternativet enligt honom är ultimat.

Svensk som spansk advokat
Att arbeta som advokat och vara svensk alltid har varit en fördel, säger Joel. Han förstår nämligen utländska klienter på ett helt annat och bättre sätt än hans spanska kollegor. Dessutom har hans arbetsgivare ofta nämnt att han tänker i andra banor, vilket gör att han lyfter fram vinklingar i fall han driver som spanska kollegor inte tänkt på, vilket ofta kan ge en överraskande effekt i t ex domstol.

Framtid och fritid
I skrivande stund har Joel bestämt sig för att starta egen byrå för att kunna hjälpa dem som inte har råd att anlita större advokatbyråer. Han säger att han absolut kommer att fortsätta arbeta för de enskildas rätt mot bankerna och samtidigt kommer att få tid till att arbeta som offentlig försvarare.

Han förklarar för En Sueco att han vet att det är svårt för en ny byrå att ta sin plats på marknaden men han är inte alls orolig. Joel har ett högt anseende både bland tidigare kunder och andra advokater, samt stor erfarenhet från ett specifikt rättsområde som bara kommer växa under de kommande åren. Han vet att framtiden är hans och att det bara är att ta tag i den. Leende säger han också att han nu faktiskt får tid till att leva, spela korpfotboll, umgås med flickvännen och vännerna, njuta av Barcelonas rika utbud samt hälsa på föräldrarna och bröderna i Sverige. 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.