Kvinnan bakom radiorösten

Kvinnan bakom radiorösten

Erfarenhet längst vägen
Jennies Kustradioresa började med ett samarbete mellan henne och Christer Melkerson. Christer hade redan drivit radiokanalen sedan 1994 så han var erfaren, men för Jennie var allting nytt. När En Sueco träffar henne, en solig eftermiddag, i Kustradions nya lokaler, har hon redan hunnit arbeta med radion i tolv år. Men det är inte nog med det, sedan mars 2009 har hon tagit över hela verksamheten och är idag ägare av den.
”Jag har ingen radiojournalistisk utbildning utan har lärt mig allt längs vägen. I Sverige var jag tvåbarnsmamma och hjälpte min mamma med hennes salladsbar i Uppsala”, säger Jennie när vi börjar tala om hennes livsresa och fortsätter, skrattande: ”Jag visste ingenting när jag första gången klev in på Kustradion, jag var helt okunnig”. Den okunnigheten märker man inte av idag: ”Jag har växt in i rollen”, förklarar hon och fortsätter: ”Min mentor, Jan Eje Lyrefelt, som var den första personen jag intervjuade, lärde mig mycket som radiopratare, framför allt lärde han mig att inte vara rädd”. Hon fortsätter att berätta att det idag inte finns någon som skrämmer henne, att hon är redo att möta vem som helst i radiostudion.
Jan fanns vid henne vid hennes sida som mentor även när han låg på sjukbädden, han lyssnade och gav goda råd, och fortfarande idag, efter hans bortgång, ger henne styrka och finns i hennes hjärta.
Kom till Spanien för lite lugn och ro
Jennie kom till kusten 1992, med sina två barn. De sökte lugn och ro för ett tag och Costa del Sol kände de till genom bekanta. För Jennie blev ”lugn och ro” ett helt nytt liv. Barnen började svenska skolan och så småningom började hon själv att arbeta. Det ena ledde till det andra och nu har hon varit bosatt på kusten i 20 år. Idag är Jennie singel och båda barnen har flyttat tillbaka till Sverige. Men avståndet mellan dem märks inte när hon talar om dem: ”De är mitt allt. De ger mig kraft. De pushar mig när det ibland känns tungt. Det är även de som får mig att stanna i Spanien. De gånger som jag tvekat över val av land har de sagt ’Men mamma, hur lycklig skulle du vara om du bodde i Sverige, du älskar Spanien, ljuset och värmen’. Det är just det jag ibland behöver för att komma tillrätta och för att inse att jag faktiskt lever där jag trivs bäst. De är mina två skyddsänglar och stöttar i allt”. När Jennie pratar om sina två barn, Erica och Patrik, som nog egentligen inte är barn längre, Erica är 29 och är utbildad socionom, Patrik är 27 år och brandman, så ser man verkligen att kärleken till dem lyser i henne. Någonting som även hörs när de är på besök, när Jennie gärna ger dem utrymme i radiopratet. Dock tillägger hon, när vi talar om dem, att de nog ibland skulle önska att hon var lite mindre busig: ”Jag har alltid varit mamman som hittat på mycket överraskningar och bus. Det bästa minnet är när Erika fyllde 15, när jag tog med hela hennes klass, nio ungdomar, till Nerja, där det inte bara var Erica som fick presenter utan alla som var med och så badade vi och var på stranden. Det var nog en resa som ingen i den klassen glömmer”, skrattar hon.

Alltid nära till skratt
Jennie skrattar och hon skrattar mycket, men att minska sitt skrattande och busande är ingenting som hon planerar och det genomsyrar hela hennes liv. T ex startar en helt vanlig dag med att hon inte har planerat någonting, förutom när intervjuerna i radion ska ske, men inte innehållet eller frågorna. Allting sker spontant och rakt från hjärtat, ”Många av gästerna i studion har frågat efter material i förhand, men jag kan inte arbeta så. Det blir lättsammare och naturligare, öppnare och hjärtligare, så kan vi också fånga även de senaste händelserna, som t ex resan till studion och se vad gästen har med sig i sin ”ryggsäck”, alla har spännande saker att berätta. Sedan vet jag att en del tycker att jag skrattar för mycket, men jag är en glad person och kan inte rå för det, jag har alltid nära till skratt”.

Tack till lyssnarna
Jennie vill uttrycka ett varmt tack till alla lyssnare och alla kommentarer hon får från dem. ”Riset har under åren fått mig att bli bättre i mitt arbete och roset har alltid uppmuntrat mig till att fortsätta!”.
Tack till medarbetarna
”Utan alla mina medarbetare, frivilliga och ideella radioprogramledare, skulle Kustradion inte vara vad den är idag. Tack till Bambi Elinsdotter som har ’Till dina öron’, Berno Hallström med ’Min sång min glädje’, P.O. Larsson med ’P.O:s jazzhörna’, Annika Jonsson med ’Humor med Annika’, Hans G. Andersson med ’The Sixties’, Lars Heden, programledare, fotbollshörnans reportrar Palle Richter och Morten Møller, samt Ulf Ekegren som praktiserade på Kustradion 2004 och som nu är tillbaka som programledare.

Förändring i programtablån
Gällande programtablån kommer Go kväll Costa del sol att utgå och för- och eftermiddagarna kommer istället utökas med livesändningar!

Ny lokal
Sedan mars har Kustradion flyttat in i nya lokaler och finns på Avda. Jesus Cautivo, på hälsotorget (som Jennie kallar det), alldeles intill feriaplatsen i Fuengirola. Fördelen med de nya lokalerna menar hon är att Kustradion nu är närmare staden och lyssnarna, vilket skapar en direktkontakt då det är lättare för dem, liksom för annonsörerna att nu komma in på spontanbesök.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.