Hej Christina!! Jag heter Stefan och är 45 år. Mina tänder sitter väldigt trångt i käken och jag känner att de trycks ihop mer och mer för varje år som går. Det känns som om mitt bett har förändrats och jag har svårt att hålla rent mellan tänderna. Är det för sent att ha tandställning och rätta till dem nu?

Hej Stefan. Tack för ditt mail.
Det finns olika anledningar till varför man har trångställning i käken. Du kanske redan som liten haft ont om plats för de permanenta tänd-erna i käken och skulle redan då behövt dra ut någon/några tänder för att skapa mer plats och därefter haft tandställning för att flytta de i önskad position för ett funktionellt och estetiskt bett.
Tänderna vill gärna vandra framåt mot mitten med åren. De finns olika teorier om huruvida visdomständerna påverkar denna vandring. Men det har visat sig att tänderna vandrar även om man saknar visdomständerna så det brukar inte räcka med att dra ut dem.
Nackdelarna med trångställning är många. Som du nämner kan det vara mycket svårt att hålla rent. Plackansamling på tänderna leder efter en tid till både karies och tandköttsinflammation som i sin tur leder till tandlossning. Detta innebär att du måste hålla efter tänderna noggrant med regelbundna tandläkar/tandhygienistbesök samt daglig användning av tandtråd i mellanrummen och daglig fluorsköljning.
Om tandkontakterna mellan överkäke och underkäke inte är jämnt fördelade mellan alla tänderna när du biter/tuggar leder det till att enstaka tänder utsätts för stora krafter och att tuggmusklerna belastas olika mycket. Detta i sin tur leder till att vissa tänder slits ner och de som inte har någon kontakt med motstående käke kan bli längre och roten blottas. Med tiden kan det resultera i en ansiktsassymetri då ena tuggmuskeln blir större och den andra mindre. Huvud-, nackbesvär och spänningar kan också vara ett resultat av felbelastningar i käken.
Tänder påverkas av krafter och motkrafter som verkar på dem. Kraften från till exempel en tandställning kan få tänder att vandra. Tandreglering fungerar tack vare att våra tänder inte sitter helt fastväxta i käkbenet, utan hänger i små trådar som kallas ligament.
På barn och tonåringar är det relativt enkelt att flytta tänder. Förflyttningen underlättas av att kroppen växer. Vävnaderna förändras och anpassar sig lättare. Det är till och med möjligt att påverka ansiktets växt med hjälp av tandreglering.
På vuxna kan man inte göra riktigt lika stora förändringar. Men att förflytta tänder är inga större svårigheter. Det tar lite längre tid än för unga växande individer. Det viktiga är att placera retainers bakom tänderna efter avslutad behandling, annars är risken för tillbakagång stor. Detta gäller även för unga.
Du är välkommen för en kostnadsfri undersökning, kostnadsförslag och information om hur lång tid behandlingen kommer att ta hos vår ortodontist (tandreglerare) på Nordic Dental Centre. Tveka inte att ringa eller maila oss

Av Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.