Galicien är Spaniens gröna hörna, högt uppe i den nordvästliga delen, där Atlanten ofta sänder regnbyar in över det vackra och stränga landskap. På många sätt liknar landskapet det man kan se i västra Skottland och man kan även känna igen lite av det keltiska inflytandet, bl.a. är säckpipa, eller ”la gaita” som det heter på spanska, ett av de lokala spelinstrumenten. Dessutom har Galicien sitt egna språk ”gallego”, som påminner om det portugisiska. Kusten i norr är rå och grov och här finns många små, mysiga fiskebyar och små stränder. Från kusten ser man borgarna på höjderna och lite längre in mot land leder små snirklande landsväg-ar fram genom ett dramatiskt landskap med djupa floddalar och höga berg.
Galiciens största stad är hamnstaden Vigo, men den viktigaste och mest kända är Santiago de Compostela, där katedralen är ett viktigt mål för pilgrimer från hela världen. Runt om i Santiago kan man se vackra barockbyggnader, som vittnar om den rikedom som tillfördes Galicien då man hade de sydamerikanska kolonierna. Under 1800-1900-talet skedde det en stor utvandring, vilket ledde till att mycket av produktionen i trakten trappades ned. Dock har denna ökat betydligt sedan Spanien trädde in EU, bl.a. med stora investeringar i modernisering av den lokala vinproduktionen. Detta har gjorts med sådan succé att några av de galiciska vinerna idag betecknas som bland de bästa i världen. Bakom det står Albariñodruvan, som spås en mycket stor framtid.
Kort och gott om Galiciens kök
Gastromiskt är det helt naturligt att havets frukter spelar stor roll här, man har ju trots allt hela kuststräckan mot Atlanten att tillgå.
Det finns ett rikt utbud av ostron, musslor, krabbor, hummer, kammusslor och räkor av olika slag, samt många olika sorters fisk.
En typisk skaldjursspecialitet är ”Percebes” (långhals), ett mycket välsmakande litet skaldjur som tillhör krabbfamiljen, som till det yttre närmast liknar en elefantfot. Man bör prova den goda ”Pulpo a Feira”, vilket är bläckfiskskivor i olivolja och paprika.
En typisk tapa från Galicien är ”Pimientos de Padrón”, små gröna paprikor stekta i olja med lite havssalt. En del av dem är heta som chili, andra är milda med en sötaktig smak. ”Tetilla” är en konformad, mycket god ost, av komjölk, med en lätt rökaktig smak. Lokalt äter man ofta klippfisk. Den typiska ”Tarta de Santiago” är en god dessertkaka med kanel och mandlar.
Till en god galicisk måltid hör den efterföljande ”Queimada”, en dryck tillredd med mängder av lokal snaps ”Orugo”, flamberad i en eldfast form, med socker, citron och eventuellt kaffe.
Vin
Vi har fem D.O. (denominación de origen) ”vinproducerande område” i Galicien:
D.O. Rías Baixas
D.O. Ribeira Sacra
D.O. Ribeiro
D.O. Valdeorras
D.O. Valle de Monterrei
Här följer en kort beskrivning av var och en av dem:
D.O. Rías Baixas
Detta är egentligen det namn som placerat Galicien på världskartan. De lokala vinbönderna har gått samman i strävan efter att göra Rías Baixas och Albariño till det definitiva spanska vitvinet. Nu har de kommit så långt att en väl framställd Albariño är en av de mest delikata och goda vita vinerna man överhuvudtaget kan tänka sig. Med sin doft och smak av mogen melon, spröd och frisk fruktsyra samt lång eftersmak, placerar den sig bland de allra bästa vitvinerna. Med åldern torkar frukten ut, men ersätts av någon klassisk sort.
Rías Baixas är indelad i tre underzoner. De bästa vinerna kommer från Val do Salnés, som ligger vid västkusten, halvvägs mellan Santiago och den portugisiska gränsen, kring staden Cambados. De två andra zonerna ligger utmed med Miñofloden, som bildar gränsen upp till Portugal.
Det är elva olika druvsorter som är tillåtna i D.O. Rías Baixas. Albariño utgör 90 % av vinproduktionen. Druvan kommer förmodligen ursprungligen från Tyskland och är Rieslingvariant. Druvan är mycket liten med hög sockerhalt. D.O. accepterar sex olika typer av vin i Rías Baixas, Albariño, som ska vara på 100 % av den druva som givit namnet, är den mest betydelsefulla. Val do Salnés ska innehålla minst 70 % Albariño. Dessa två sorter tornar upp sig över de andra då de har förmågan att mogna på flaska. Rías Baixas från Rosal och Condado är generellt mjukare och har mer färsk karaktär, de är lite tyngre med mindre frukt.
Alla viner med D.O. Rías Baixas genomgår en sträng kontroll, från odlingarna till den sista analysen och smakningen innan vinet säljs.
D.O. Ribeira Sacra
Detta är ett betydligt äldre D.O. än Rías Baixas, men har inte haft samma vinmässiga succé. ”Sacra” hänvisar till det många kloster och kyrkor som man ser runt omkring i det dramatiska landskapet med branta klippor och djupa dalar. Det finns ca 50 bodegor, som får sitt vin från lite mer än 5 000 hektar, som ligger på terrasser inhuggna i branta sluttningar i Sil- och Miñodalen. Arbetet med att vårda vinstockarna är besvärligt och kostsamt. I Ribeira Sacra (de heliga sluttningarna) finns det mer än 16 olika druvsorter representerade. Den viktigaste rödvinsdruvan är Menicía och det är säkert den som kommer att teckna distriktets framtid.
D.O. Ribeiro
Detta är också ett av de gamla vinområdena i Galicien med D.O. status sedan 1957. Här har man under de senaste tio åren kunnat se en mycket spännande utveckling. Vinmarkerna ligger som en förlängning av Rías Baixas, längst med Miñofloden och den portugisiska gränsen. Till skillnad från granndistriktet, där man lever efter att ”small is beautiful”, så presenteras man här för kooperativ med riktigt stor kapacitet. De har inspirerats av Rías Baixas succé och har investerat i högteknologiska vinerier. Resultatet är förvånansvärt bra och de har snabbt blivit internationellt accepterade.
Vinmarkerna ligger i ett lite backigt landskap. De druvor som skördas längs floden har inte samma intensitet och höga kvalitet, som de som skördas från de högt liggande vinmarkerna på sluttningarna.
I motsats till Rías Baixas, där en druvsort dominerar, tycker man i Ribeiro om att blanda flera olika sorter. Torrontés ger en kraftig smak, lätt kryddig och med en fin bitter eftersmak. Treixadura är allra bäst när den står högst och får rikligt med sol. Det är druvan som ger vinet en delikat, fruktig och blomster-aktig doft och smak. Men fler och fler menar att framtiden ligger i Albariño. Det moderna Ribeirovinet är halmfärgat, lätt, torrt och aromatiskt. Man anar lite nyslaget hö, rosenblad och mynta. Smaken är fyllig och lång.
D.O. Valdeorras
Nu befinner vi oss i den östra delen av Galicien, vid gränsen upp till Castilla-León. Redan 1977 fick man här sin D.O. status, men man hade inte direkt en produkt som exportmarknaden efterfrågade. Det var ett lite kraftigt och starkt lantvin, som såldes på bulk och dracks lokalt. Druvorna till de röda Valdeorras är först och främst Garnacha Tintorera och till de vita Palomino. De är som allra bäst när de fått växa på de södersluttningarna.
Valdeorras har lärt sig av Rías Baixas, delvis även av Ribeiro, och producerar nu det som exportmarknaden efterfrågar.
Idag kan man i stora drag dela upp D.O. Valdeorras i två grupper: den med en stor mängd vanligt regionalt vin, som nästan bara har ett villkor för att få bära namnet, det ska ha minst 9 % alkohol. Den andra gruppen är de viner som framställs av de rekommenderade druvsorterna: det vita Godello med en alkoholhalt på minimum 12 %. Det är ett utmärkt ungt och torrt vitt vin. Rent, friskt och lätt kryddigt. Bland de bästa i Galicien, det säger inte så lite. Det röda Valdeorras på Mencía ger förnäma, lätta och eleganta röda viner med undertoner av björnbär, blommor och lakrits. Även detta ska en styrka av 12 %. Här är det flera bodegor som är på väg med Valdeorras crianzaviner.
D.O. Valle de Monterrei
Detta utgör ca 3 000 hektar, som ligger i dalen med samma namn vid gränsen till Portugal. Det är främst vita viner och de viktigaste druvorna är Godello, som här kallas Vardejo och Doña Blanca. Till de röda hör Mencía, Alicante och Gran Negro. I denna del av Galicien finns även mycket av den produktiva Palominodruvan.
Många menar att Albariñovinerna hör till Spaniens bästa vita viner. De är helt klart bland de billigaste, men ofta prisvärt.
Njut av dem i vår och under hela sommaren, de kommer inte göra er besvikna.
Percebes
Queimada
Tarta de Santiago
Pulpo a Feira
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001