Spanien har de bästa stränderna

Spanien har de bästa stränderna

Dela

Spanien kniper ännu en gång förstaplatsen i kampen om de bästa stränderna. 540 spanska stränder – 29 stycken fler än förra året – kan denna sommar hissa den eftertraktade ”Blå flagg”.

Bästa stränderna
Hela 46 länder på det norra halvklotet deltog i årets utnämnelse, när vi nu går in i högsäsongen för sol och bad. Här är länderna med de bästa stränderna:
1. Spanien 540 stränder
2. Grekland 394 stränder
3. Frankrike 358 stränder
4. Turkiet 355 stränder
5. Portugal 275 stränder
6. Danmark 253 stränder
7. Italien 247 stränder

Här följer de viktigaste kraven för ”Blå flagg”:

 • Bra vattenkvalitet
 • Rent och städat från avfall
 • Tillgång till förstahjälpenutrustning, livräddare och/eller bojar
 • Rena toaletter och minst en för dem med funktionshinder
 • Inget industri- eller avloppsutsläpp som förorenar området
 • Tillgången ska vara lätt och enkel
 • Dricksvatten ska vara tillgängligt
 • Synlig information om djurliv, ekosystem och sårbar natur
 • Synlig information om vattenkvaliteten
 • Egen strandkommitté som ansvarar för att kriterierna efterlevs
 • Sopkorgar med tät och regelbunden tömning
 • Ingen icke-auktoriserad camping
 • Ingen biltrafik
 • Tillgänglighet för offentlig kommunikation
 • Krisplan för eventuell förorening.

Mer om Blå flagg på: www.blueflag.org.

Den internationella ”Blå flagg”-juryn har nu delat ur sin mycket eftertraktade utmärkelse för 2012. På en presskonferens i Madrid förra månaden meddelades att 3 098 stränder och 646 lustbåtshamnar på det norra halvklotet får den fina utmärkelsen i år.

Nytt rekord
För det krisdrabbade Spanien är ”Blå flagg”-rekordet en bra och viktigt nyhet. I kampen om sommarturisterna finns det få saker som är viktigare än just de många kvalitetsstränderna med ett rent och inbjudande hav.
Med sina totalt 638 Blå flagg, 540 för stränder och 98 för lustbåtshamnar, betyder det att nästan var sjätte Blå flagg kan hissas på spansk mark 2012.

Costa Blanca har störst framgång
Lägger man ihop stränder och lustbåtshamnar fick Spanien i år 35 stycken fler Blå flagg än förra året, totalt 29 för stränder och sex för hamnar.
Störst framgång med Blå flagg-utmärkelser uppnådde Murciaområdet på Costa Blanca, som fick hela 14 blåfärgade flagg fler än 2011. Det hör till historien att Costa Blanca är en av de mest populära semesterdestinationerna för skandinaver vid Medelhavet.
Galicien i norra Spanien fick 13 nya flagg, Costa del Sol fick 12 nya flagg och Kanarieöarna visade framgång med 7 Blå flagg.

De Baleariska öarna tappar terräng
De Baleariska öarna med de populära semesteröarna Mallorca, Menorca och Ibiza har i år tappat 17 Blå flagg. De spanska turistmyndigheterna menar att det beror på finanskrisen, som har gjort att alla inte klarar av att följa upp de stränga kraven som finns, bl.a. att ha minst två livräddare på alla stränder. Detta är särskilt aktuellt på de Baleariska öarna då stränderna här är många och mycket mindre än stränderna på andra platser i Spanien.

Stränga krav
”Blå flagg” är en exklusiv utmärkelse och en årlig miljöcertifiering av flera tusen stränder och hamnar runt om i hela världen. Det hela började 1985 i Frankrike. Två år senare introducerades det i hela Europa. Sedan 2001 sträcker sig ”Blå flagg”-utmärkelsen över hela världen och den är högt värderad av turister och av resebyråer.
Det är en rad kriterier som ska uppfyllas för att den blåa flaggan ska kunna hissas på badstränder och i fritidshamnar.
Det är den oberoende, icke-vinstdrivande organisationen FEE (The Foundation for Environmental Education), som med sina medlemsländer världen över delar ut den årliga ”Blå flagg”-utmärkelsen. Bland samarbetspartners hittar man FN, EU och flera internationella turistorganisationer.

Certifieringen gäller endast ett år åt gången och ingen kan ta för givet att man automatiskt får ett nytt godkännande.

Av Arne Bjørndal

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.