Fyra damer på resa i Marocko

Fyra damer på resa i Marocko

Med buss till Tarifa och sedan båt till Tanger reste 4 damer till Marocko. Gunilla Törn och hennes väninnor Britt Herslöf, Maud Herslöf och Anne Sofie Nordevall, i åldrarna 56 till 81 år, gav sig ut på en Jeepresa på andra sidan Medelhavet. I Tangers hamn möttes de av Hamid Moujane och hans vän, chaufför och guide, som under de kommande dagarna tog med dem till olika städer.
Det var sommaren 2011 som Gunilla på Facebook läste om Hamid Moujane, arrangör av resor i Marocko med fyrhjulsdriven bil. Genast blev hon intresserad. När hon sedan berättade för sina väninnor om sina drömmar om att besöka olika städer möttes det med stort intresse och nyfikenhet och de beslutade sig för att resa.
”Det första jag gjorde var att ta reda på Hamids trovärdighet genom att kontaktade honom och läsa om hans resor. När allt verkade stämma berättade jag för honom om våra planer. Då jag har varit en del i Marocko tidigare önskade jag sätta ihop vår egen tur, istället för att välja bland de färdiga paket som erbjuds. Tveksamt svarade han att han inte visste om det gick. Visst gick det att ordna med turen som jag önskade, men att göra den med fyra äldre damer? Han var ju van att resa med ungdomar med bl.a. trekking på dagsschemat. Efter lite betänketid ändrade han sig dock”, berättar Gunilla med ett stort leende.
Med planerad reserutt fanns inte mycket kvar att planera och Hamid lovade att arran-gera alla pauser och logi under resan.

Tétouan
Framme i Tanger började de med att ta en kaffe tillsammans och bekanta sig. Sedan baxade de in all packning och sig själva i Jeepen och gav sig av på den första dagsetappen, mot Rifbergen, till staden Tétouan, där de skulle övernatta. Då dessa områden är mycket frodiga kantades deras väg av stora fruktodlingar med bl.a. apelsiner, mandlar, granatäpplen m.m. Men här pekade Hamid även ut andra stora odlingar, närmare bestämt stora odlingar av cannabis.
I Tétouan hade Hamid bokat in damerna på ett fint, genuint och mysigt hostal. Efter att lämnat packningen på rummen tog de en promenad i staden, som är ett administrations- och handelscentrum. Typiskt för Tétouan är hantverk och lätt industri, samt en medina som sedan 1997 är utnämnd som världsarv. Efter promenaden avnjöts en middag tillsammans bestående av en god traditionell tajin.
”Eftersom man i Marocko, på grund av religiösa skäl, inte dricker alkohol, serverades det inte vin till maten, inte heller till turister. Detta visste vi dock i förväg och med tillåtelse från Hamid hade vi med oss eget rödvin från Spanien, som vi fick skåla i för vår första dag på resan”, berättar Gunilla.

Två nätter på en riad
Utvilade och efter en god frukost packades bilen och resan fortsatte mot nästa stad, Fez.
”Hamid och hans vän var så söta hela tiden, de tog så väl hand om oss. Utmed vägen hade de planerat in stopp vid olika sevärdheter, som en liten by eller vacker natur. De såg också hela tiden till att vi fick oss någonting att äta och dricka. Överallt där vi stannade blev vi serverade det för Marocko typiska myntateet och matplatserna de valt ut serverade riktigt god mat”, fortsätter Gunilla.
I Fez hade Hamid ordnat med logi på en riad. En riad är ett typiskt traditionellt marockansk fyrlängat hus där våningarnas smyckade loftgångar vetter in mot en vackert dekorerad patio, med en välkomnande springbrunn och bar himmel. Här hade det ordnats så att Gunilla och väninnorna fick varsin svit. Men inte nog med det, på kvällen överraskades de med middag på riadens takterrass bestående av alla sorters delikatesser och damernas egenmedhavda vin.
Nästkommande dag var det dags för guidad tur i Fez. På de bilfria, trånga, färgrika och spännande slingrande gatorna upptäckte de medinan och besökte moskéer (förr fanns det i Fez över 800 moskéer, idag finns bara 150 kvar). På de myllrande marknaderna med tyger, smycken, skor, väskor, vackra mattor och delikata matvaror samt mycket mer fick de en liten förnimmelse om hur det kunde ha sett ut under stadens storhetstid på 1100-talet.
Plötsligt styrde guiden stegen upp för en lång trappa och från en avsats kunde de se hur människor garvade djurhudar i stora lerkärl. De fick följa med till en mattfabrik samt en kera-mikfabrik, och de fick prova att dreja. På tillbakavägen till riaden fick de även en glimt av vardagslivet där en kvinna tvättade kläder i en bunke längst en liten vattenkanel på en innergård.
”Efter två nätter i Fez kan jag verkligen rekommendera en guidad där. Staden osar av historia och kultur och det finns mycket spännande att prova och se. Ingenstans upplevde vi obehagligheter eller osäkerhet, vilket gäller hela resan”, säger Gunilla innan hon fortsätter att berätta om resas tredje stopp.

Överraskningsmiddag i Asilah
Nu var det dags att ge sig av mot staden Asilah, sydost om Tanger, en konstnärsstad belägen på klippor ovanför Atlanten. Till skillnad från Andalusien, där husen alltid är vitmålade, är kulturen i Asilah att måla husen i vitt och blått. Där kantas de små gatorna av gallerier, med allt för den konstintresserade och överallt i staden har man en enastående utsikt över Atlanten.
Här hade Hamid och hans vän arrangerat i två lägenheter, Gunilla och väninnorna i ena och han själv och hans vän i andra. Inte nog att det var spännande att bo i en marockansk lägenhet så överraskades de fyra damerna av att bli bjudna på middag i den andra lägenheten, som avslut på resan. Middagen bjöd på egenlagade traditionella maträtter ackompanjerad av arabisk musik och många gemensamma skratt.
”Som alla resor tog även denna slut. Vi skjutsades tillbaka till Tanger och tog båten tillbaka till Spanien. Efter någon timme ringde Hamid, enbart för att fråga att vi kommit fram tryggt. Sådan gästvänlighet och omtänksamhet som vi upplevde under dessa dagar har jag sällan skådat, så bara för att man inte är ungdom och inte ger sig ut på ökenäventyr ska man inte tveka att resa och jag kan verkligen rekommendera en arrangerad resa!”, avslutar Gunilla.

Gunillas ”bra att veta”:

  • Man ska inte vara rädd att bege sig på en resa i Marocko. Arrangerade privata utflykter finns i hela landet och går att hitta på Internet. Se dock till att kontrollera så att arrangören är seriöst, fråga efter referenser.
  • Tänk på att all mat som äts ska vara vällagad för att undvika oönskade magbesvär. Fruktutbudet är rikt, men välj frukt som man själv skalar, för att minimera risken att få i sig ovälkomna bakterier.
  • Sommartid är det viktigt att ha A/C på rummet och i bilen, det kan bli riktigt varmt.
  • Reser man vintertid kan kvällar och nätter vara riktigt kyliga.
  • Man bör respektera tron i landet och tänka på att ej visa mycket hud. Tunna långa plagg är att rekommendera, även då de också ger skydd för den starka solen, som solskydd kan också en hatt vara bra att ha.
  • Ger man sig ut i öknen kan en ansiktsduk rekommenderas, för att slippa sand i ansiktet.
  • Ha bekväma skor, liksom för alla utflykter och resor, så att inte en envis blåsa förstör resan.
  • Med en arrangerad resa och guide upplever man ofta mer, samt att priset på boende och mat är färdigprutat. (Gunilla och hennes väninnor betalade tillsammans 50 € per dag med halvpension med mycket bra frukostar. Vanligt pris för en natt på hotell för en turist är 35 €). Dessutom har guiden god lokalkännedom och vet var det är bra att övernatta och kan rekommendera restauranger.
  • Vanliga toaletter blir allt vanligare, men fortfarande utgörs majoriteten av ståtoaletter.
  • Man ska inte låta sig hindras av sin ålder, alla kan resa och göra utflykter så länge hälsan tillåter.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.