Den största korruptinsskandalen i Andalusiens historia

Den största korruptinsskandalen i Andalusiens historia

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Så beskriver många saken om Junta de Andalucías illegala utbetalningar av pensioner, en typ av förtidspensioner under systemet Expediente de Regulación de Empleo (ERE). Ämnet är fortfarande en het potatis för den andalusiska lokalregeringen, ledd av koalitionen mellan PSOE och IU med socialisten José Antonio Griñan i spetsen.
Det går nästan inte en dag utan att man hör om nyheter i fallet och det kan vara svårt även för den mest ihärdiga att hänga med. Men låt oss friska upp fallet lite:
Omkring 647 miljoner euro har under det gångna året satts av till ERE-pensioner. Meningen var att pengarna skulle hjälpa krisdabbade verksamheter så att de kunde minska sina arbetsstyrkor. Detta skulle ske genom att erbjuda medarbetare att dra sig tillbaka med denna förtidspension. Men istället har det visat sig att de ansvariga politikerna har beordrat att en stor del av pengarna ska utbetalas till deras egna familjer, politiska vänner, vänner och bekanta. Tricket har varit enkelt. På pappret anställde man sina vänner i ett företag, för att därefter avskeda dem igen när de fått godkänd ERE-pension. Och ¡Olé! så fick de pension resten av livet tack vare ett företag där de inte jobbat en enda dag.
En stor del av pengarna – det precisa beloppet är ännu inte känt – har alltså inte gått till företag, som därmed inte har kunnat anpassa arbetsstyrkan för att hålla sig flytande.
Det första fallet som såg dagens ljus handlade om, och handlar fortfarande om, bolaget bakom saluhallarna, Mercasevilla, i den andalusiska huvudstaden.
Idag står fler är 50 personer åtalade i fallet. Bland dem finns före detta fullmäktiga inom lokalregeringen, företagare och även en före detta professionell fotbollsspelare. 122 personer har än så länge hörts, bland dessa ledaren för Junta de Andalucía, José Antonio Griñan, samt den före detta ledaren, Manuel Chaves, båda från PSOE. Även ledare inom landets två största fackföreningar, UGT och CCOO, finns bland de misstänkta.
Överst i denna förmodade kriminella krets ”hierarki” finns före detta lokala arbetsmarknadsministern, Francisco Javier Guerrero, vars privatchaufför i förhör har sagt att han å ministerns vägnar köpt kokain för upp till 25 000 euro i månaden, samt före detta direktören för arbetsmarknadsavdelningen, Instituto de Formento de Andalucía (IFA), Antonio Fernández. De två är än så länge de enda som har fått fängelsestraff och de sitter i samma fängelse i Morón de la Frontera.
Pensionerna har utbetalats via just IFA, nu kallat Agencia IDEA.
Den ansvarige domaren, Mercedes Alaya, hör nu många av dem som har fått ta emot förtidspensionerna. Tills vidare handlar det om över 200 av de totalt 6 473 personer som mellan år 2001 och 2010 tog emot ERE-pensionen. Flera av dem förmodas ha blivit straffade och minst beordrats att betala tillbaka pengarna.
Totalt har 81 464 personer i Andalusien mottagit en eller annan form av bidrag i samband med detta räddningspaket, som skulle rädda arbetsplatser.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco