Julmarknader – stämningshöjare och klappinspiration

Julmarknader – stämningshöjare och klappinspiration

Visst kan det vara svårt att få den riktiga julkänslan att infinna sig när man vaknar på morgonen, solen skiner, termometern visar på 20 grader och man blickar ut över det blåa Medelhavet. Att ta en promenad i december, se blommorna blomma och påminnas om att man borde klippa gräset, ja då kan det vara näst intill omöjligt att få jul i sinnet. Men det är inte omöjligt!
Runt om längst kusten finns nämligen ett stort utbud av juligheter. Nu syftas inte på de stora varuhusens som med mångmiljonkampanjer varje år försöker få oss konsumenter att trilla i årets största kommersiella fälla. Tänk istället bodar med lokala handlare, glada leenden, klenetter, varma drycker, levande musik, barn som springer runt och leker. På en del platser kan man till och med få möta tomten och med lite tur även köpa en riktigt gran med sig hem – för den som föredrar det framför en ickebarrande plastgran.
Det handlar naturligtvist om julmarknader.

Urplock av julmarknader under december på Costa del Sol:
1 – 16 december: Julmarknad i La Cala, Mijas Costa, längst centrumgatan, med mat, dryck, hantverk m.m. samt besök av jultomten och De tre heliga konungarna.
2 december kl. 17.00, Marbella: Svenska kyrkan håller adventsgudstjänst i Centro Forestal, därefter Julbasar i Villan.
7 och 8 december kl. 16.00 – 21.00, Estepona: Kulinarisk julmarknad med hemgjorda juldelikatesser, glögg m.m. Julsånger framförs av Esteponas kör samt av elever från skolan San José. I Kempinski Hotel Bahía.
14 december kl. 18.00–22.00, Fuengirola: Julmarknad i Svenska Skolan i Los Boliches.
15 december kl. 10.00 – 16.00, Mijas/Fuengirola: Julmarknad i Centro Idea med juliga drycker och tilltugg, besök av jultomten, riktiga granar från Danmark, juldekorationer samt mycket mer.

Kommunernas egna information om julmarknader uppdateras på: www.mercadillosemanal.com/mercados-de-navidad.en.malaga (Med reservation för ev. ändringar).

Hantverk, hemlagat och socialt
Överallt på kusten arrangeras julmarknader, av alla nationaliteter, så här kan spanska julkakor avnjutas på förmiddagen och glögg och pepparkakor på eftermiddagen. En del marknader är mer inriktade på hantverk, var det går att hitta allt från handgjorda leksaker och virkade spetsar till robusta bruksföremål. Andra marknader går mer i sötsakers och matens tecken medan ytterligare andra påminner mer om insamlingar till föreningar med julloppis och så finns de marknaderna där det som minst anas kan hittas.

Stödjer lokal verksamhet i kristider
Såhär i kristider finns det mer än en orsak till att besöka de lokala marknaderna istället för de multinationella kedjorna, kanske ett besök med lite shopping kan bidra till att sprida ett julleende hos en familj som annars har det mycket svårt för stunden.

Lite knepiga att hitta
Det som skiljer julmarknaderna från kustens vanliga veckomarknaderna är att veckomarknaderna står på samma plats, samma tid, samma dag medan julmarknaderna på en del platser bara hålls en enda dag per år, medan de på andra platser ersätter den vanliga marknaden. Dessutom kan det vara svårt att hitta information om dem, varför det nu i december, om önskan finns att höja julstämningen, ofta behövs en extra liten insats genom att läsa tidningarnas marknadssidor. Man kan ofta hitta information på klubbar och föreningars hemsidor och ibland även på kommunernas hemsidor. Sedan hjälper det ju alltid att prata med varandra och föra informationen om olika julmarknader vidare via word of mouth.

Tre röster om julmarknader

1. Helene Bister
Jag har bott i Spanien i 25 år och för mig är det viktigt att hålla på svenska traditioner och julmarknaderna hjälper verkligen att höja julstämningen. Främst är det gemenskapen och den goda stämningen som lockar och så är det mysigt att köpa lite julpynt, lite lotter och insupa dofter av glögg och pepparkakor. Just glögg och pepparkakor, julsånger eller luciatåg är höjdpunkten för mig. De två julmarknaderna som jag verkligen värnar om att besöka varje år är Svenska kyrkans och Svenska skolans i Fuengirola. Jag arbetar ju som volontär i kyrkan, så då blir det naturligt att besöka den varje år (i år hålls den i slutet av november) och Svenska skolans ligger mig varmast om hjärtat då jag själv varit elev där, och min dotter går där nu.
Annars besöker jag julkrubban som kommunen bygger upp varje år, det har också blivit en jultradition.
Helene Bister, advokatassistent, Fuengirola.

2. Gunnel Bergman
Jag är uppvuxen på en bondgård i Värmland och kring jul stöptes det alltid ljus, stoppades korv, vi högg gran i skogen och for till julotta i Ölme kyrka och jag gissar att allt det har präglat min syn på jul och julmarknader – jag är barnsligt förtjust i julen och marknaderna!
För mig är ett besök på en traditionell julmarknad en inspiration till en lyckad jul, att flanera bland stånden, dricka glögg och avnjuta hembakade pepparkakor, gärna med julsånger i bakgrunden, det är lycka för själen. Sedan är pricken över i:t om det även doftar knäck och halm från julbockar. Någonting som inte bör finnas med i bilden är dock plastgranar med färglada blinkande ljus. En riktig stämningshöjare är Gamla Stans julmarknad i Stockholm, det är verkligen en favorit men här på Costa del Sol tycker jag mycket om Centro Ideas julmarknad, den är väldigt skandinavist.
Gunnel Bergman, butiksinnehavare Gunnel’z Fashion, San Pedro.
 

3. Per Jonsson
För mig är julmarknader ett viktigt inslag i advent då lukten av glögg och pepparkakor, ljus, glitter och julmusik ger en försmak om vad som komma skall. På många håll är ju denna tid på året mörk och kall, och präglas ofta av mycket arbete, och då är det välkommet med en tradition som sprider förväntan och glädje. Här på kusten tycker jag att speciellt julmarknaden i Málaga är oerhört vacker och att det verkar som om den spanska kulturen satsar extra på utsmyckning och förmedling av det kristna budskapet – någonting som vi nordbor kanske bör ägna en extra tanke till, åtminstone ödmjukhet inför livet och omtanke om varandra.
Ett julmarknad som jag minns med stor glädje var min första. Jag var sju år och följde med min mormor och morfar på kyrkans julmarknad. Där såldes olika slags handarbeten och en missionär visade bilder från sin missionsstation i Tanzania. Behållningen från den julmarknaden gick till missionsstationen och det är min förhoppning att delar av det överskott som vi kommer att få vid Svenska skolans julmarknad detta år skall fördelas till behövande spanska familjer inför deras julfirande.
Per Jonsson, rektor, Svenska Skolan i Fuengirola.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.