Färg och kreativitet på konstmarknad med brett spektrum

Färg och kreativitet på konstmarknad med brett spektrum

Dela

Längst med Costa del Sol finns varje vecka ett stort utbud av marknader. I En Sueco har vi under de senaste månaderna tittat närmare på Calypsos lilla marknad, julmarknader och de ekologiska marknaderna. Denna månad har turen kommit till Muelle Uno och söndagarnas konstmarknader.

Söndagarnas konstmarknad i Málaga ligger vid Muelle Uno, det relativt nya shoppingcentret nere i hamnen i Málaga. Här finns det bland annat mode- och skobutiker samt mängder med restauranger, som passar utmärkt för en god lunch eller varför inte bara strosa mellan butikerna i solskenet. På söndagarna förvandlas den norra delen av Muelle Uno dessutom till en färgsprakande och varierande konstmarknad som passar utmärkt som upptäcktsfärd för söndagspromenaden.

Lastpallar kännetecknar
Denna konstmarknad ställde för första gången ut sina pallar i hamnen i september 2012, för det är just lastpallar som ofta först fångar blicken, där de används, staplade på varandra, som bord samt som avskiljare mellan de olika utställarna. Initiativet till och arrangerandet av denna marknad står Asociación {re}union de Creadores för, med Carmen Peña och hennes man Luc Rousselot i spetsen. Deras idé är att skapa ett utrymme för konstnärer, designers, hantverkare och andra artister att ge uttryck för sin konst. Föreningen hyr platsen på vilken de sedan hyr ut stånden till konstnärerna.

Skapar en chans för okända konstnärer
När man kommer gående från centrala Málaga mot hamnen längst Paseo Farola, riktning söderut, ser man till vänster de rustika lastpallarna, mitt bland den annars moderna och stilrena designen som präglar Muelle Uno, och mycket liv och rörelse. Här sitter en äldre man och arbetar med att skulptera i sten, otaliga konstnärer står med ramar, färg och pensel och förverkligar sina tankar på dukar, andra sitter och trär pärlor till vackra smycken medan ytterligare några skapar färglada kreationer.
Min blick dras till stenhuggaren, som med en liten mejsel, millimeter för millimeter, karvar ut skulpturer och formationer ur täljsten. Stycket han arbetar med ser hårt, grovt och kallt ut, men hans färdiga konstverk är mjuka och följsamma, någonting som jag skulle kunna tänka mig att ha hemma i fönstret.
Nästa konstnär som fångar min blick är en ung grekisk kvinna från Ryssland, Victoria Tsekidou heter hon, och här ses ett tydligt tema i hennes tavlor. De är kända motiv där människorna har bytts ut till runda små figurer med röda hattar.
”Det finns så få gallerier i Málaga”, berättar Victoria Tsekidou för mig. ”En konstnär som jag, som bara bott här ett år, innan dess studerade jag i England, har inte en chans att synas om det inte vore för initiativet reunion de creadores, med vilka jag till och med kan synas på en så här attraktiv plats som Muelle Uno! Det är en jättebra möjlighet för oss alla som är med”, fortsätter hon, och berättar att de små figurerna med röda hattar är en ny serie som hon arbetar med, och att man dessutom kan komma med ett eget foto som hon målar av och byter ut människorna till hennes typiska figurer.

De brinner för sin konst och sitt hantverk
Jag fortsätter mellan fotokonst, handgjorda väskor och vävda böcker tills jag når fram till Carmen Peña och Luc Rousselot, som själva har varsitt bås där de ställer ut sina egna hantverk.
”Tanken med hela denna konstmarknad är att ge nya artister, oavsett om det är målerier, hantverk eller annan konst, möjligheten att synas. Att ge dem och allmänheten en kontakt och en möjlighet till kommunikation”, berättar Carmen Peña och fortsätter att förklara: ”Förening föddes i Málaga i 2011 som en nationell sammanslutning av konstnärer, formgivare och hantverkare, för att skapa en plattform där de kan exponera, publicera och sälja sitt arbete, och gemensamt är att vi alla brinner för det”.

Flera idéer
Konstmarknaden {re}union de Creadores i Muelle Uno i Málagas hamn är dynamisk och föränderlig. Ibland har de uppträdanden av dansgrupper, sångare eller andra uppträdanden. Till våren har de ett spännande projekt under marknadsdagarna då det kommer att visas originalfilm från 20-talet, det kommer att finnas workshops samt även arrangeras graffititävlingar m.m. för att lyfta fram olika sidor av det som går under benämningen konst. 
Konstmarknaden i Muelle Uno i Málagas hamn har bokat marknadsplatsen varje söndag fram till och med september 2013.
Marknaden är öppen kl. 11-16.

Vill du veta mer?
För mer information se föreningens facebooksida: www.facebook.com/ReuniondeCreadores, eller Muelle Unos hemsida: www.muelleuno.com.
Victoria Tsekidou, en av konstnärerna på marknaden, är glad att ha chansen att visa sina kända motiv med rödhattade figurer för allmänheten.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.