Svensk jul i spanien

Julskinka, glögg och Janssons frestelse är lika självklart för vissa som skaldjur, kalkon och turrón är för andra. Som svensk på Costa del Sol finns inga som helst svårigheter att duka upp för ett svensk julbord med köttbullar, prinskorv och sillsallad, kusten bågnar av skandinaviska affärer och delikatessbutiker, som är mycket noga med att följa våra traditioner. Och det är inte bara skandinaviska butiker som arbetar hårt inför julen, önskar man en rimmad skinka, som inte fraktats hela vägen från Sverige, finns det spanska slaktare som gärna breddar sitt utbud inför denna högtid.
Men är vi svenskar på kusten verkligen så traditionsenliga att vi inte viker en millimeter från svenska vanor, eller är vi öppna för spanska influenser som mantecados, rosco, och skaldjurssoppa? Delar vi ut våra julklappar till barnen på julafton eller anammar vi spanskheten med presenter och väntar till reyes?

En Sueco låter här tre svenskar, boende på kusten, berätta om sina julfiranden.

Ett blandat julfirande
Jeanette Jimenez, musikterapeut, Fuengirola

”Jul har alltid varit en viktig högtid för mig. Jag tror att om vi upplevt och fått en positiv känsla kring någonting som barn så blir det också viktigt när vi blir vuxna. Att träffas med nära och kära, och den alldeles speciella förväntan som finns i atmosfären kring jul, är för mig det viktigaste då det gäller just julen. Klart att vi har julklappar, men det som sedan lever kvar är att vi har en härlig juletid tillsammans. Pepparkaksbaket tillhör också julen för mig. Att baka tillsammans med barnen har varit en av våra julingredienser. Det fick jag också med mig från min barndom. Julklappar är alltså inte det viktigaste för mig (även om jag erkänner att jag gärna tar emot en och en annan julklapp och även ger). Däremot att sjunga och spela och vara tillsammans, det hör julen till.
En tradition kan förändras och ändå kännas bra. I min familj är vi av blandade nationaliteter. Vi är en familj från Sverige, Spanien och England. Min man och jag har kommit överens om att vartannat år åka till mina föräldrar i Sverige och firar svensk jul med dem, min syster och hennes familj samt moster, morbror och kusiner. Vartannat år är vi i Spanien och firar ’blandad’ jul. Ja, för det blir verkligen blandat. Maten är ofta kalkon, sill och spanskt julgodis, som turrón och mantecados. Språkligt rör vi oss smidigt mellan spanska, engelska och svenska vid matbordet och skratten ljuder högt. Själv njuter jag av traditionerna som vi har skapat tillsammans.
En jultomte brukar vi också ha, oavsett om vi firar svensk, spansk eller engelsk jul och julkrubban hör också till, och när barnen var små, ja då firade vi även de tre vise männen.
Viktigt för mig är att komma ihåg kärnan till vad jag tycker är viktigt med julen – att vara tillsammans med nära och kära, och inte falla in i alla samhällets krav på ’hur det ska vara’ och den stress som det medför. Så finns det några andra saker som är extra viktiga, förutom att vara tillsammans: julgran, julkrubba, baka julkakor, mat från blandade kulturer och musik”.

Jullunch med gäster
Magnus Wahlberg, innehavare av Hostal San Miguel i Nerja

”Vintern är en verklig högsäsong för oss på Hostal San Miguel och framåt juletid har många av våra vintergäster hunnit komma, för att spendera och njuta av en mildare vinter i Spanien. Så för Eva (min hustru) och mig handlar inte julen om att ta ledigt från jobbet. Istället har vi anpassat oss och skapat ett gemensamt julfirande tillsammans med alla våra gäster som så önskar, vilket bidragit till att vårt julfirande blivit mycket trevligt.
Trots att våra lägenheter, som ingår i vår verksamhet, är utspridda i olika fastigheter i staden är det fortfarande hotellet som är centrum när det kommer till att umgås och att ha trevligt, vilket även gäller under julen. För även om många väljer bort julen i Sverige när de kommer hit så känns det som att många av gästerna tycker att det är viktigt med någon typ av samling och gemenskap på julafton. Och julen handlar ju om gemenskap varför vi på julafton alltid ordnar en gemensam jullunch i konferensrummet, som ligger i just hotellet. Då det kan bli svårt att laga allting som alla vill ha så har vi som tradition att göra ett knytkalas, så vi lägger fram listor i receptionen där alla som vill vara med skriver upp vad de tänker bidra med under denna lunch, och det fungerar fantastiskt bra. Resultatet blir alltid ett komplett julbord, med tradition och variation. Dessutom är det också väldigt trevligt och stämningshöjande när alla är med och gör i ordning jullunchen tillsammans. Under lunchen är stämningen hög och många tar igen tiden som gått sedan senast man träffades, många gäster väljer ju att återkomma och många får nya vänner. Efter skratt, julsnaps och sånger blir det kaffe och så önskar vi varandra en god jul innan alla nöjda går hem till sig”.

Tomten kommer varje år
Tommy Svensson, präst Svenska kyrkan i Fuengirola

”Mitt julfirande har naturligt präglats av att jag är präst. Julen kan sägas omringas av gudstjänster – andakt vid krubban på julaftons förmiddag, upp till tre julböner i rad på eftermiddagen, sedan midnattsmässa följd av julottan (någon gång både kl. 5 och 7) samt juldagens högmässa. Inte allt samma jul, men nästan. Kalle Anka och Karl Bertil Jonsson jul har blivit nymodigheter för oss som pensionärer.
Det har alltså inte varit möjligt att resa bort och fira jul utan har istället uppskattats när nära och kära kommit till oss. Barnbarnen kommer nog aldrig glömma jularna i ’Stora huset’ – Prästgården i Brunnby – där det bl.a. ingick att leta julklappar på vinden i förskott. Även ’julstöket’, när alla hjälptes åt, var roligt!
Som pensionärer har min hustru och jag alternerat med julfirande hos våra två döttrar och i år blir det hos vår dotter och familj i Campo de Mijas, men först andakt vid krubban och julbön i Fuengirola.
Mellan 1986 och 1993 firade vi tre jular här på Costa del Sol, men vi har inte anammat några spanska julseder. Från min egen barndom i Halland minns jag att man mitt på dagen doppade i grytan samt åt hemlagad pressylta och skinka och framför allt grönkål – och inte minst den senare är idag ett ’måste’ i familjen. Till julmiddagen åt vi grönsakssoppa med klimp och fläskben, vilket jag numera får avstå – åtminstone på julen. Min hustru Gun har fört med sig traditionen att till julmiddag ha kalkon med Hasselbackspotatis och sallad samt Ris à la Malta med en mandel till dessert. Den som får mandeln lyckliggörs med en gåva.
En annan av våra traditioner är jultomten. Hos oss infinner han sig fortfarande punktligt varje jul, efter att vi avnjutit kalkonen. Han har en, efter sin ålder, anpassad säck på ryggen när han korsar gräsmattan och bankar på altandörren. Stora klappar finns redan under den äkta granen. I övrigt är granen rikt smyckad, bjuder till ringdans, och lyser inbjudande liksom de sjuarmade ljusstakarna. Alla bord är prydda med juldukar och det är julpyntat i hela huset. När tomten gått kommer morfar hem efter sitt oväntade ärende och han har missat tomten ytterligare en jul”.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.