Påskfirande i världen

 

Vi vet ju hur påsk firas i Sverige med påskägg, påskkärringar och påskris, samt i Spanien med påskprocessioner, torrijas och chokladskulpturer, men hur firas det på andra håll i världen?

Flygande klockor
I Frankrike och Österrike syns inte påskharen till och inte heller hörs några kyrkklockor mellan skärtorsdagen och påskdagsmorgonens mässa. Där flyger istället påskklockorna till Rom, i Italien, och återvänder sedan till de förväntansfulla barnen med sötsaker.

Påskharen kommer på besök
I många länder som t ex England, Tyskland, Kanada, Amerika och Australien, liksom i Sverige, kommer påskharen (i vissa fall påskkaninen) på besök. Ofta lämnas gåvor till barnen i form av påskägg och godis där chokladpåskharar är speciellt populära.
I Australien har dock påskharen bytts ut mot påskbilbys (kaninpunggrävling) då vanliga kaniner ses som skadedjur då de gör så stor skada i naturen. Bara fantasin sätter gränser.

Påskhattsparader
I England, Amerika och Australien firas påsk, förutom med påskharar, med påskhattparader. Barn ses förutom i paraderna även i skolorna och runt om på gatorna med sina påskhattar, dekorerade med allt från färgglada kaninöron, kycklingar och påskägg till vackra vårblommor. I Amerika är det vanligt med påskhattstävlingar där störst hatt vinner.

Gömda påskägg
I länder där vädret i påsktider tillåter, som i t ex Tyskland, Malaysia, Filippinerna, Australien och Amerika, är det vanligt att föräldrarna gömmer påskägg utomhus. Sedan får barnen leta rätt på äggen i trädgårdarna

Påskharen kommer på besök
I många länder som t ex England, Tyskland, Kanada, Amerika och Australien, liksom i Sverige, kommer påskharen (i vissa fall påskkaninen) på besök. Ofta lämnas gåvor till barnen i form av påskägg och godis där chokladpåskharar är speciellt populära.
I Australien har dock påskharen bytts ut mot påskbilbys (kaninpunggrävling) då vanliga kaniner ses som skadedjur då de gör så stor skada i naturen.

 

Äggade gräsmattor
En amerikansk påsklek, en tradition vid Vita Huset, är äggrullning, som kan lekas som en slags stafettgren. Detta går till så att tävlingsdeltagarna, stående på rad, har var sitt ägg liggande på marken och när startskottet ljuder ska de med hjälp av en lång pinne (det går bra med en golfklubba) rulla sitt ägg över gräsplan in över mållinjen.
Önskas inte obehagliga lukter dagen efter rekommenderas hårdkokta ägg.

Slår Judas
I Brasilien görs Judasfigurer av halm, ofta är det ministrar som misstänks för fusk som får föreställa Judas, och dessa hängs sedan upp på gator och torg där folk slår sönder dem. Detta symboliserar Judas svek mot Jesus.
Men det finns även muntra inslag då det firas att fastan är över med små minikarnevaler.

Apostlar av marsipan
Över hela jorden äts specialiteter vid påsk och på Irland bakas sedan medeltiden mastiga fruktkakor. Dessa kallas Simnelkakor och dekoreras med marsipanbollar, var och en symboliserar en apostel, minus Judas, varför det bara är elva marsipanbollar på kakan.

 

Firar med ärtsoppa
På Island är det vanligt att Skärtorsdagen firas med ärtsoppa och saltat lamm. Kutym är också att dela ut små lappar med visdomsord med folkloristisk koppling till barnen i tillsammans med chokladägg.

Firar Jesu uppståndelse
I Grekland äts i påsktider rödfärgade ägg, som symboliserar Jesu blod. Annars fokuseras mer på Jesu uppståndelse än korsfästningen och det firas med mat och fyrverkerier. Vid midnatt på påskafton samlas alla i kyrkorna med vita ljus i händerna och utväxlar pussar.

Barnens favorit
I Schweiz utmanar barnen sina föräldrar i en populär påsklek. Föräldrarna står på ”lagom” avstånd från ett okokt ägg och ska med hjälp av att kasta ett mynt slå hål på ägget. Träffar föräldrarna ägget får de behålla myntet, men missar de får barnen myntet.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.