En taxichaffis försöker glömma sina minnen från Balkan. En sjuksyrra är gravid med någon annan. En tonåring vill inte veta av sin pappa och målar sitt ansikte svart. En mamma åker och storhandlar på Willys. En kvinna vårdas i hemmet av sin man. Han har en affär med en kollega…
Tillhör du dem som gärna kryddar din resa till huvudstaden med kulturella inslag? Då ska du bege dig till Madrid nu i början av april. Under fem dagar gästas Teatro de La Abadìa av Folkteatern Göteborg som i ett samarbete under titeln Cities on Stage framför Lars Noréns pjäs Fragmente, i regi av Sofia Juphiter.
Fragmente framförs på svenska och handlar om de osynliga människorna i en osynlig stad och är skriven direkt för Folkteatern Göteborg. I korta scener får publiken möta osynliga människor och deras öden. Dem som det annars inte berättas om, som lever i samma stad, som hela tiden finns där, nära varandra, men som samtidigt är helt eller delvis osynliga för varandra.
Pjäsen hade urpremiär 26 oktober 2012 och har spelats på Folkteatern Röda Scenen. Kritikerna har rosat den med recensioner som: ”Fragmente är en briljant förtätad text som är svårförglömlig redan efter sitt uruppförande.” (GT/Expressen), ”Det är hemskt och det är roligt, till och med hemskt roligt.” (DN), ”ensemblen [fångar] lyhört textens poesi, även humorn och värmen” (GP) och ”Det är mycket vackert och mycket starkt.” (SvD).
Dagens Nyheter har även utsett Fragmente till ”Bäst i landet 2012” och Nöjesguiden nominerade pjäsen till Årets Scen i Göteborg med orden: ”Lars Norén skrev en ny pjäs speciellt för Folkteaterns ensemble – en mörk exposé över stadens osynliga invånare. Vi fick följa med djupt under ytan, ner i öden som aldrig annars syns. Starkt.”

Folkteatern och Fragmente gästspelar på Teatro de La Abadìa i Madrid den 6, 7, 9, 10 och 11 april.
För mer information se: www.teatroabadia.com/temporada/ficha.php?id_obra=383

Sex europeiska teatrar i unikt samarbete
Cities on Stage är ett unikt samarbete och EU-projekt som pågår 2011-2016 initierat av Jean-Louis Colinet på Théâtre National i Bryssel. Projektet har samlat sex europeiska teatrar kring temat ”Att leva tillsammans i staden” i syfte att skapa en levande repertoar i linje med utmaningarna som människorna i ett Europa i utveckling ställs inför. Folkteatern Göteborg står för Sveriges bidrag och under sex intensiva veckor under våren kommer deras uppsättning av Fragmente gästspela i Madrid, Bryssel och Paris.
Den spanska föreställningen kommer att produceras under 2014.

Medverkande teatrar:
Folkteatern Göteborg (Göteborg, Sverige): www.folkteatern.se

Teatro de La Abadìa (Madrid, Spanien): www.teatroabadia.com

Odéon – Théâtre de l’Europe (Paris, Frankrike): www.theatre-odeon.fr

Théâtre National (Bryssel, Belgien): www.theatrenational.be

Teatro Stabile di Napoli (Neapel, Italien): www.teatrostabilenapoli.it

Teatrul National Radu Stanca (Sibiu, Rumänien): www.sibfest.ro/TNRS.aspx

Sofia Jupither regidebuterade 2001 med Jon Fosses Besök på Helsingborgs Stadsteater. Därefter har hon arbetat på bl.a. på Stockholms Stadsteater och Strindbergs Intima Teater. 2006 tilldelades hon ”Hedda prisen” för bästa regi efter sin regidebut i Norge med Jon Fosses Svevn på Nationaltheatret i Oslo. Sedan 2009 är hon artist in residence vid Folkteatern Göteborg där hon 2010 satte upp Lars Noréns Skalv och 2012 Jon Fosses Vinter. Hon nominerades till Svenska Teaterkritikers pris 2012.

Lars Norén är författare, dramatiker och regissör. Sitt stora genombrott nådde han på 80-talet med de teaterhistoriska pjäserna Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud. Han är en av de mest spelade nutida dramatikerna i Europa, var han även haft flertalet regiuppdrag. Sommaren 2009 tillträdde han som konstnärlig ledare för Folkteatern Göteborg och 2012 tilldelades han Sveriges Radios lyrikpris om vilket han sa: ”Det är ganska förfärligt att få det här fina priset eftersom alla mina ansträngningar sedan 1978 har gått ut på att komma så långt bort från poesin som det bara är möjligt. Då blir man kanske poet igen. Tack!”

Folkteatern Göteborg
Folkteatern Göteborg är en länsteater och ekonomisk förening i Göteborg och får anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen, som är teaterns ekonomiska huvudman. Teaterns vision är att vara lättillgänglig och skapa oumbärlig teater med stark konstnärlig profil i ständig dialog med publiken samt att tillvarata och utveckla varje medarbetares kompetens, delaktighet och engagemang. Folkteatern Göteborg vill visa den skarpaste och mest utmanande samhällskommenterande scenkonsten idag. Med humoristiskt tilltal vill de störa och fokusera på obekväma frågor och tillsammans med publiken bidra till ett samhälle där alla är inkluderade.

Av Sara Laine/Foto Patrik Gunnar Helin

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.