Längst med Costa del Sol finns varje vecka ett stort utbud av marknader. I En Sueco har vi under de senaste månaderna tittat närmare på Calypsos lilla marknad, julmarknader, de ekologiska marknaderna och Muelle Unos konstmarknad. Nu har turen kommit till loppmarknaden på hästkapplöpningsbanan i Mijas Costa.
Denna månad styr vi stegen till hästkapplöpningsbanan, Hipodromon, i Mijas Costa. För att ta sig dit är det allra lättaste att köra mot borgen i Fuengirola, där svänga av så att man har havet i ryggen och fortsätta mot Cierros de Aguila. Längst vägen ses skyltar mot Hipodromon och även några varpå det står ”Rastro” (marknad) och det är naturligtvist dit vi ska.
Stor parkering och nytt läge
Eftersom det är en hästkapplöpningsbana finns här en stor parkering, så kommer man innan tolvtiden är det lätt att parkera, därefter kan det dock bli lite trängre och det är inte helt ovanligt att människor parkerar längst vägkanterna och i rondellen (vilket naturligtvist inte är tillåtet). Det är heller inte ovanligt att det redan innan klockan tolv har bildats kö för att komma till parkeringen, för att inte nämna kön som ofta bildas för att ta sig därifrån när marknadsdagen börjar lida mot sitt slut.
Det var på denna stora parkering som marknaden hölls förr, men sedan en tid tillbaka äger marknaden alltså rum innanför grindarna till hästkapplöpningsbanan.
Blandat utbud och fullt av marknadsstånd
De som varit inne på området under hästkapplöpningsdagar möter på söndagar en helt ny syn. Här är det fullt med liv och rörelse och marknadsstånden ligger tätt intill varandra med glada besökare och trevliga säljare. Här finns nästan allt. Det vanliga på kustens loppisar är att det bara får säljas saker och kläder, alltså inte några matvaror, men det gäller inte här. Här är det tillåtet att sälja det mesta med undantag för mat som på något sätt har förberetts eller tillagats, trots det ser man att det säljs både bakverk och matiga empanadas. Men det är alltså tillåtet att t ex sälja frukt och grönsaker om man t ex råkar ha en stor trädgård hemma som bågnar av avokados och apelsiner.
Detta gör det väldigt roligt att promenera mellan stånden bland vinyler, blomkål, skor, kläder, hårdiskar, prydnader, glas, leksaker, paprikor, man vet aldrig vad man hittar. Här finns nästan allt mellan himmel och jord. Dessutom fås intrycket att kvaliteten överlag faktiskt är bra, någonting som jag själv förvånas över då jag generellt är väldigt skeptiskt mot begagnat om jag inte känner personen som haft det före mig, och i allmänhet inte tycker om loppisar. Speciellt kvaliteten på frukt och grönt ser fin ut och det är billigt!
Glada spanjorer och engelsmän
När denna marknad hölls på parkeringen utanför grindarna var det många engelsmän som valde att öppna upp bakluckorna till sina bilar och sälja det de inte längre behövde. Nu när loppisen flyttat innanför grindarna är majoriteten å andra sidan spanjorer. Fortfarande ser det ut som att besökarna till större delen består av engelsmän och det är ytterst sällan man hör någon prata svenska.
Stämningen är hög, tempot långsamt och det känns som en helt naturlig träffpunkt. Jag får en känsla av att försäljningen och köpandet kanske inte är den primära orsaken att människor kommer hit, utan att det faktiskt kanske är just den glada atmosfären och att träffa vänner och bekanta.
Loppisexperter
Nyfiket vandrande bland alla glada träffar jag Su som berättar att hon och hennes dotter besöker marknaden nästan varje söndag. Hon håller med om att kvaliteten här har höjts sedan flytten till innanför grindarna och att just denna marknad i regel håller högre standard än många andra loppisar.
”Vi kommer hit nästan varje söndag. Vi kommer tidigt, tar en promenad och ser om vi hittar någonting och så avslutar vi med en fika. Ibland händer det att jag hittar någonting, här finns ju saker man inte hittar någon annan stans, och dessutom till ett superbra pris. Senast köpte jag ett par rullskridskor i riktigt bra skick för bara två euro”, berättar hon om förra veckans kap. Hon berättar även med ett stort leende att hon själv har stått på marknaden för inte allt för länge sedan: ”Jag hade inga förväntningar alls, hade bara en massa prylar och kläder som samlade damm där hemma, och till min förvåning gick jag hem med mer klirr i kassan än jag kommit med”.
När jag kommer förbi en man som säljer datordelar och annan teknik stöter jag ihop med Pontus, som varken vill vara med sitt riktiga namn eller foto. Han står och håller en hårddisk i handen som han har betalat, hör och häpna, 50 cent för.
”Det kan ju låta väldigt dumt att köpa en hårddisk på en loppis, jag har ju ingen garanti för att den fungerar, men för 50 cent så gör det ingenting om den inte gör det. Dessutom är jag bara på jakt efter en liten del inne i hårddisken, som jag ska ha för att bygga en vindmätare, så det här är ett rent kap. Den lilla delen kostar betydligt mer ute i handeln”, säger Pontus glatt innan han börjar syna en gammeldags symaskin i sömmarna.
Pricken över i:t
Av både Su och Pontus får jag berättat för mig att pricken över i:t under marknadsbesöken här är att efter att ha vandrat igenom hela marknaden, synat varje marknadsstånd i jakten på kap, ta en fika på något av de för marknaden öppna caféerna inne på området innan det är dags att ge sig av hemåt för en lugn söndagseftermiddag.
Loppisen på Hipodromon i Mijas Costa är öppen varje söndag kl. 10.00 – 14.00.
Har du saker att sälja?
För att få en plats på söndagsloppisen på Hipodromon i Mijas Costa krävs ingen föranmälan eller tillstånd. Det är bara att dyka upp vid grindarna som öppnar kl. 06.00 på morgonen så tilldelas du en plats. Ett tips är att komma redan klockan 06.00 för platserna tar fort slut. Kostnaden är 10 euro för hela dagen. Det är tillåtet att sälja nästan vad som helst, till och med frukt och grönt, men inte matvaror som på något sätt har tillagats.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001