Entreprenörsdrömmen kan bli verklighet i Málaga

Entreprenörsdrömmen kan bli verklighet i Málaga

– Innovationscentret BIC Euronova hjälper dig på vägen.

Många spanien-svenskar har säkert haft en tanke på att starta eget i Spanien men språkbarriärer, byråkrati och brist på kunskap inom spansk lag och rätt klipper ofta vingarna på entreprenörsdrömmarna i solen. Många av de svenskar som är bosatta här känner troligtvist inte heller till företagar- och innovationscentret BIC Euronova, som hjälper entreprenörer med att starta egna företag i Spanien.
En Sueco har besökt innovationscentret i El Parque Tecnológico de Andalucía (PTA) för att fråga dem om receptet på framgångsrikt entreprenörskap i södra Spanien.
I Campanillas, nordväst om centrala Málaga, ligger Europas motsvarighet till USA:s Silicon Valley – det var i alla fall den associationen som Andalusiens regeringsråd ville ge när de gav teknologiparken smeknamnet Málaga Valley, mer känt som El Parque Tecnológico. Om parken kan mäta sig med den prestige och popularitet som kännetecknar den amerikanska ”Wirtschaftswunder” överlåter vi till våra läsare att bedöma men någonting tyder i alla fall på att den andalusiska teknologiparken så smått börjar spela med de entreprenöriska musklerna. Det varma klimatet och de förhållandevis låga lönerna jämfört med nordeuropeiska länder är ett dragplåster för många multinationella företag. Företag som IBM, Alcatel, Oracle och Siemens är bara några av parkens 60 teknikföretag som har installerat sig i det europeiska innovationscentret BIC Euronova.
När jag sitter mittemot den administrativa direktören för BIC Euronova, Don Álvaro Simón, som även är ordförande för den spanska och europeiska sammanslutningen av företagar- och innovationscenter, föreställer jag mig att han troligtvist är ansvarig för så mycket att det kommer vara svårt att knåpa ihop centrets objekt och aktiviteter till en mening. Jag blir dock överraskad och får trots allt ett enkelt och entydigt svar:
”Sammanfattat hjälper BIC Euronova till med internationalisering av små och mellanstora företag samt mikroföretag med färre än tio anställda”, börjar Don Álvaro Simón, och tillägger:
”Vår vision är att skapa en global marknad för dessa företag”.
Så även om teknologiparken blomstrar med teknologijättar som Oracle och IBM så är det alltså de mindre verksamheterna som BIC Euronova hjälper att komma igång. Med andra ord ska den uppblåsta monopolmarknaden kompletteras med en annan marknad, enligt Don Álvaro Simón. En annan marknad med plats för små och mellanstora företag, för det är dessa som verkligen är i behov av föreberedelse och hjälp innan de beger sig ut på den internationella marknaden. Men oavsett hur multinationella eller globala de övriga teknologijättarna i parken kan skryta med att vara, så har många av dem tagit vägen förbi BIC Euronova innan de startade på egna ben. Det har varit nödvändigt för att konsolidera sig som ett företag som kan agera självständigt i det spanska samhället genom att bygga upp ett brett nätverk inom respektive sektor med den innovativa tvärslå som gemensam samordnare.

Innovation inom teknologi och hållbar utveckling
”BIC Euronova är tänkt att vara en hjälp till utländska entreprenörer som vill starta eget företag i Málaga, samt till spanska företag som funderar på att starta upp i utlandet. Vi förfogar över lokaler som de kan använda och hjälper till att förverkliga idéer genom att bidra med administrativ och juridisk hjälp”, förklarar Don Álvaro Simón, och tillägger att på grund av den innovativa tvärslån sysslar majoriteten av företagen hos BIC Euronova huvudsakligen med ny teknologi, hållbara energiformer och andra miljöpunkter, som alla baserar deras företagande på nytänkande och den goda idén.
Don Álvaro Simón påpekar att man inte behöver vara fysiskt anknuten till centret för att få vara medlem. Man kan även ingå i ett så kallat virtuellt samarbete som uteslutande bedrivs via digitala medier. För att bli medlem av BIC Euronova ska företaget i fråga bara sända in en affärsplan till centret, som därefter värderar om det är en plan med möjligheter.
”Det är förhållandevis enkelt att starta företag i Spanien. På tre veckor kan vi etablera ett S.L (aktiebolag. red. anm.), som inte behöver kosta mer än 3 000 euro. När ett företag först blir medlem av BIC Euronova har det sedan möjlighet att anmäla sig till vårt nya program SoftLanding, vilket är specifikt riktat till innovationsföretag i deras startfas”, säger Don Álvaro Simón.

Mest finländsk innovation i Sydspanien
Som utgångspunkt är det huvudsakligen europeiska företag som drar nytta av varandras kunskaper och erfarenheter men Don Álvaro Simón nämner även några medlemmar utanför Europa:
”Vi har associerade i Nordafrika, Chile och Mexico men det är mest europeiska nätverk. På årsbasis har vi 200 besökande entreprenörer, varav 20 procent kommer från andra länder, särskilt från Frankrike, England och Finland”, berättar han.
Speciellt de sistnämnda, de teknologiskt lagda finländarna, har varit centrets största kontakt till de nordiska länderna, men de har även fyra svenska och en dansk medlem. Don Álvaro Simón tror och hoppas på att få se fler nordiska entreprenörer hos BIC Euronova:
”Vi vill med glädje bistå de nordiska nyföretagarna som kommer till Málaga med faciliteter och en miljö med andra innovationsföretag som kan ge det nätverk som behövs för att överleva som ett litet eller mellanstort företag.
Stöd finns det mycket av, så det är bara att sätta ord på en bra idé och sända in en affärsplan. I nästa nummer av En Sueco kan du läsa en intervju med en av BIC Euronovas medlemmar som berättar om samarbetet med BIC Euronova och om hur det är att starta ett företag i Spanien.

BIC Euronova
Företagar- och entreprenörscentret BIC Euronova öppnade 1991 och finansieras av offentliga och privata medel då det är en sammanslutning mellan Andalusiens regeringsråd, Málagas kommun och Unicaja. BIC står för ”Business & Innovation Centre” och på europanivå samlas de olika ländernas BIC:s under paraplyet ”European Business & Innovation Centre Network”.
Närverket skapades på initiativ av EU-kommissionen för att stötta och uppmuntra uppkomsten av innovativa små och mellanstora företag samt för att stärka startandet av innovativa aktiviteter i redan existerande och offentliga administrationer. BIC Euronova har idag 150 medlemmar varav ca 50-60 företag dagligen använder centret. Det finns plats till 80-90 företag beroende på platsbehov i varje enskild verksamhet. Totalt disponerar de olika centren för handel och innovation (BIC) över 2 500 rådgivare med olika expertis.
Läs mer om centret på: www.bic.es eller följ dem på Facebook och Twitter.

El Parque Tecnológico de Andalucía
Málagas teknologipark etablerades 1992 och har sedan 1998 varit huvudkvarter för sammanslutningen av vetenskaps- och teknologiparker i Spanien (APTE). År 2012 bidrog parken till 6,05–8,65 % av Málagaregionens samlade BNP samt en sysselsättningsgrad på 7,04–10,05 procent. Du kan läsa mer om El Parque Tecnólogico de Andalucía på: www.pta.es.

Don Álvaro Simón
Administrativ direktör för BIC Euronova, ordförande för den europeiska BIC-sammanslutning, “European Business Innovation Centres Network” (EBN), samt ordförande för ANCES, som är den nationella organisationen av europeiska innovationscenter i Spanien.

Av Lajka Birkedal Hollesen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.