Torrox – kusten, staden och floden

Torrox är en av de charmerande småstäder som ligger mellan Torre del Mar och Nerja, och om man tror att området inte skulle vara värt en utflykt så har man fel. Här finns det nämligen om en fin, gammal arabisk by med små, branta gator samt lämningar av en imponerande, romersk villa nere vid kusten samt en vacker vandring längst med Torroxfloden. Floden leder igenom den gamla arabiska byn Casarones och in i den vilda naturen nedanför La Loma de la Mota.
Denna utflykt bjuder på både strand, historia, kultur och natur, så vill man se någonting nytt och samtidigt få en god portion motion så är denna utflykt helt rätt. Det bör även nämnas att Torrox kan skryta med att ha Europas bästa klimat.
Vi börjar vår utflykt till Torrox med att köra ned till Torrox Costa dit skyltar leder ned från motorvägen. Vi ska ända ned till stranden och sedan köra mot den stora vita fyren som lyser upp i landskapet. Så snart vi kan parkera gör vi det, för nu ska vi ned och se på ruinerna efter den romerska villan som ligger här, precis nere vid vattnet. Ovanpå ruinerna har man byggt en slags ställning, dels för att skydda ruinerna och dels för att göra dem mer lättillgängliga för allmänheten, så när man ser ett underligt halvtak med vita järnstänger vet man att man är framme vid ruinerna, som ligger precis intill fyren.
Det råder inga tvivel om att den romerska rikeman som valde att bygga en villa till sig själv här i närheten av Torrox visste vad han gjorde, för det är svårt att föreställa sig ett mer priviligerat läge, precis vid Medelhavet. Ja, han kunde kliva upp på morgonen och doppa tårna i havet 10 sekunder efter. Man har även funnit andra lämningar av romerska byggnader precis bakom villan, så här har det funnits ett litet samhälle precis intill havet. Detta samhälle levde av produktion av ”garum” en salt, jäst fisksås som var mycket populär i Rom. Dessutom fanns det en betydlig produktion av saltad fisk precis här.
Men så kom araberna och byggde en stad lite längre in från stranden, ca fem kilometer från kusten, då det var säkrare med tanke på pirater. Staden hade sin storhetstid under araberna och på den tiden tillverkades det siden i stor skala på de frodiga markerna vid Torroxfloden, där sidenlarvens favoritföda – blad från mullbärsträdet – kunde odlas. Sidenet transporterades ända bort till Bagdad och Damaskus, men det såldes även på ”hemmamarknaderna” i Málaga och Granada. Under arabernas tid var Torrox en blomstrande stad.

Efter besöket vid kusten beger vi oss upp till ”Torrox pueblo”, för att se denna pärla till historisk stad. Vi parkerar precis nedanför staden, för den kan bara ses till fots. Vi går upp längst en vacker gata med terrasser och massor av blommor. Snart kommer vi till ett mysigt tog med barer och restauranger. Här på torget ser vi en byst av den arabiska krigsherren Almanzor. Han var född i Torrox och kom att spela en viktig roll i de krig som ägde rum mellan de olika kalifaten på den iberiska halvön.
I den lilla staden går vi en promenad upp längst de gamla, branta och smala gatorna i ”el barrio morisco”, som ligger precis bakom torget. Vi tittar också in i kyrkan Nuestra Señora de la Incarnación, som ligger mitt i staden och som enligt tradition är byggd ovanpå den arabiska moské som låg där tidigare. På husens namnskyltar ser vi att en del svenskar har slagit sig ned här, och vi klandrar dem inte.
Men nu ska vi ut och vandra för här bakom Torrox finns det en vacker vandringsled. Vi går tillbaka till bilen och kör i riktning mot Frigiliana. Vi ska parkera precis innan vi korsar Torroxfloden, för det är här vår vandring börjar.
Turen går längst den västra sidan av floden, så vi har floden till höger, och här är det flackt. Snart efter att stigen börjar delar den sig och vi ska fortsätta den till höger, den som är närmast floden. Vi går här i ett frodigt landskap där det finns fruktträdgårdar och odlingar på de branta flodsidorna – ja, man kan förstå att det har odlats på dessa marker i hundratals år. Stämningen är lugn och fridfull och i fjärran kan vi se de vackra bergen Cerro de la Mota och mitt favoritberg Lucero.

Vi fortsätter att följa stigen tills att den korsar floden i ett slags vägskäl. Här ska vi inte över floden, utan vi ska ta av till vänster precis innan. Denna stig är ganska brant de första 20 metrarna men när vi kommer upp går vi på en gammal åsnestig som i gamla dagar var huvudtransportvägen mellan Torrox och byn Casarones. Stigen är vacker och följer landskapets konturer tills den mynnar ut i en grusväg. Nu är vi framme vid Casarones, som alltså är en gammal arabisk by. Fortfarande idag bor det människor i denna by och husen är välbevarade och fina, dock finns här varken barer eller butiker, det är byn för liten för.
Efter Casarones lägger vi markerna bakom oss och vandrar rakt ut i den vilda naturen. Det är mycket vackert att gå här och medan vi beundrar bergen kommer de närmare och närmare. Efter ca fem kilometer svänger stigen kraftigt till vänster men vi väljer att vända om och går tillbaka samma väg som vi kom – det blir en bra vandring på ca tio kilometer.
När vi var här en annan gång valde vi att fortsätta stigen, som är väldigt brant uppåt, och som mynnar ut i vägen A 137, som går mellan Torrox och Cómpeta. Då kommer man ut precis vid restaurangen ”El pavo real” på Cómpetavägen. Därefter kan man fortsätta på några småvägar mellan fina villor och kravla upp till La Ravita, som är namnet på den bergstopp som ligger bakom Torrox. Efter La Ravita snirklar sig vägen nedåt igen, återigen kantad av fina hus, för att till sist sluta nere vid vägen som löper längst med floden. Det är en vandring på ca 18 kilometer, men den är nog lite ansträngande – vi var i alla fall helt slut när vi gick den. Därför rekommenderar vi att man vänder tillbaka där stigen fortfarande är jämn och går tillbaka längst med floden. Om man vill variera sin vandring lite kan man fortsätta längst med grusvägen efter Casarones. Då blir tillbakavägen lite längre eftersom den stigen är lite slingrigare.
Vilken vandringstur man än väljer är en utflykt till ”La costa tropicals” vackra landskap en upplevelse som man inte bör missa.
Känner du att du nu vill besöka Torrox går det bra att orientera sig om allt rörande staden på: www.torrox.es. Där finns även information om olika övernattningsmöjligheter, dels vid kusten och dels i själva staden.

Av Else Byskov, foto Kristian Dam och Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.