I en liten nedlagd by strax norr om Vélez-Málaga ligger buddhistcentret Karma Guen. Byn köptes någon gång på 1980-talet av det spansk-danska paret Pedro och Dorrit Gomez, som grundade centret 1986 varefter stupan byggdes 1994. Under 2007 utvecklades centret med en stor aula för hela 2 000 människor, och det är nog den vackraste salen i hela Axarquía. Idag leds centret av Peter Gomez, son till grundarna, och alla är välkomna att besöka denna vackra plats och insupa atmosfären som osar av det lugn och den andlighet som rådet här. Under ett besök här ska man naturligtvist också gå upp till stupan och uppleva lugnet som präglar platsen. Uppe vid stupan är utsikten över landskapet enastående och inte minst den mot Maroma, som majestätiskt ligger och tornar upp sig som ett berg i Tibet.
”Buddismen är en medicin som alla kan ta”. Detta sa den senaste lama som besökte centret när han fick frågan kring om buddhismen är en religion. För buddhism är mer en filosofi än en religion och det finns tre saker som det läggs extra stor tonvikt vid: förvärvet av Buddhas lära, meditation och den praktiska gärningen. Inom Buddhismen finns det en uppsjö olika grenar och den som praktiseras här i Karma Guen heter Diamond Way Buddhism. Vill du läsa mer om denna Buddhistiska gren går det att göra på: www.diamondway-buddhism.org. Där kan man även läsa om den danska lama Ole Nydahl som har grundat fler än 6 000 Diamond Way center i hela världen. Ole Nydahl är den första dansken som uppnått titeln lama. En lama är en slags ”överstepräst”, eller andlig mästare, som undervisar i Buddhas lära: Dharma. Ole Nydahl är idag så eftertraktad som läromästare att han reser jorden runt två gånger per år för att undervisa på alla de center som efterfrågar hans andliga kunskaper och insikter. Ole Nydahl är känd som personen som har gjort mest för att föra fram Buddhismen i västvärlden.

Centret Karma Guen vid Vélez är först och främst en retreat där man får stanna så länge man vill. På Karma Guen finns det plats till 200 övernattande gäster och i genomsnitt befinner 15-20 personer sig på besök i centret och tillbringar dagarna med studier och meditation. Naturligtvist ingår det också att gästerna hjälper till med den dagliga driften av centret såsom matlagning, städning, inköp och annat arbete som behöver göras. En vistelse på Karma Guen kostar omkring 16 euro per dag och man betalar endast det som ens uppehälle kostar. Centret är inte ett vinstbaserat företag varför allt arbete utförs av frivilliga liksom att det även skänks donationer från frivilliga vilket bland annat har finansierat den vackra aulan.
En gång per år samlas omkring 2 000 människor från när och fjärran för konferens i centret. Då antalet besökare under denna period är så många får en del sova i tält, för det finns helt enkelt inte plats för dem alla, men alla får naturligtvist tillgång till toalett och de andra faciliteterna. I aulan finns det däremot plats till alla, och skulle besökarantalet överstiga 2 000 öppnas bara dörrarna upp mot öster och får ännu fler plats. Genom dessa dörrar har centret en praktfull utsikt över berget Maroma som sträcker sig 2 065 meter upp. Faktiskt har flera besökare uttryck en känsla av att befinna sig i Tibet när de sett det stora berget.
Väggarna inne i den stora salen är dekorerade med vackra målningar föreställande buddhistiska symboler och händelser ut Buddhas liv. Det tog hela sju år att färdigställa dekorationerna som är skapade av en av de allra bästa mästarna inom denna konstform. Allting i denna sal bidrar till den stora upplevelsen som besökaren upplever – de vackra Buddhastatyerna, de fina samlingarna av Buddhas skrifter, de enastående väggmålningarna och inte minst utsikten mot Maroma. Detta är säkerligen den vackraste salen i Axarquía – om inte i hela Málagaprovinsen. Bara ett besök i denna aula är värt en utflykt.

Till en utflykt till Karma Guen hör också ett besök på stupan, som ligger på bergsstoppen ovanför centret. Hit upp är det nog 100 höjdmeter från centret och man kan välja mellan att gå eller köra till stupan.
En stupa ska påminna betraktaren om de tre kännetecknen för ”enlightenment” (upplysning): oräddhet, glädje och aktiv medkänsla. Den sortens stupa som står här är ytterst sällsynt och är den första i sitt slag som byggts i västvärlden. Faktiskt finns det bara fem stycken i hela världen som liknar denna. Stupan är en symbol för universell fred och enighet hos människor. En stupa tillskrivs en stor beskyddande kraft och främjar kärlek, lycka, medkänsla, gemenskap, andlighet och fysiskt välmående för alla som besöker den, oavsett vilken tro besökaren tillhör. Det var när Pedro Gomez reste till Tibet tillsammans med Lama Ole Nydahl som han fick idén till stupan vid Karma Guen. Här vid stupan passar det också bra att tillbringa en stund till andlig reflektion och man kan sätta sig ned och meditera. Innan man lämnar platsen bör man gå runt stupan tre gånger, medurs, medan man gör en from önskan.
Så ska man inte missa att vandra stigen som ligger precis bakom stupan, och nu får man användning av den andliga styrkan. Denna stig leder upp till bergskammen och här kan man gå till det gamla vakttornet som byggdes av araberna på 1400-talet, det är ca 1 000 meter. Tornet hade i sin tid uppgiften att beskydda borgen Zalia, som ligger precis nedanför berget, samt varna invånarna om fienden närmade sig från kusten. Enligt sägnen byggdes tornet under en endaste natt – helt utan murbruk.
När man besöker dessa trakter är det ett måste att besöka tornet för det går inte att hitta någon annan plats med en så betagande utsikt. Härifrån känns det nästan som om man kan se hela världen då man blickar ut över sjön Viñuela, Periana, Alcaucín, Vélez, kusten, hålet vid Ventas de Zafaraya, Málaga och naturligtvist det majestätiska Maroma.

Vill du läsa mer om centret Karma Guen finns det information på: www.karmaguen.org. För en guidad tur kan man i förväg avtala ett besök genom att skicka ett e-mail till: karmaguen@diamondway-center.org.

Besökare välkomnas även till att delta i den gemensamma meditationen som äger rum varje kväll kl. 20.00.
Karma Guen kommer du till genom att köra norrut längst A-402 från Vélez-Málaga, mot Alhama de Granada. I korsningen innan Trapiche (vid restaurangen ”El Cruce”) tar du av mot vänster, mot Triana och Benamargosa. Efter omkring en kilometer finns en skylt som pekar mot Karma Guen till höger och en liten bergsväg leder upp till centret.
Buddha föddes omkring år 563 f.Kr. i det som idag är Nepal. Som 35-åring satt han och mediterade under ett fikonträd och uppnådde då ”enlightenment” – spirituell upplysning. Efter denna upplevelse tillbringade han resten av sitt liv med att resa runt och undervisa sin lära i den nordostliga delen av den indiska subkontinenten. Buddha levde tills han blev 80 år gammal men det skulle dröja fler hundra år innan hans lära blev nedskriven. Idag har buddhismen omkring 800 miljoner anhängare.
Centralt i Buddhas lära är att var och en är ansvarig för sitt egna liv. Meditation utgör en viktig del då den skapar ro i sinnet och verkar utrensande för negativa tankar samt ökar koncentrationen.

Av Else Byskov / foto Kristian Dam och Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.