Korta nyheter oktober 2013

Korta nyheter oktober 2013

guiendos
 
Spanien i fortsatt men mindre aggressiv ekonomisk recession
Spaniens ekonomi befann sig fortfarande under årets andra kvartal i recession, upplyser Det Nationella Statistiska Institutet, INE. Men på grund av ökad export och en begränsad minskning i konsumtionen på hemmamarknaden reducerades minustillväxten till 0,1 procent av bruttonationalprodukten under perioden april till juni. Det är det nionde kvartalet i rad som ekonomin backar, men det ses ändå som en förbättring jämfört med årets första kvartal, då den ekonomiska tillväxten minskade med 0,4 procent, och under det sista kvartalet av 2012, då den minskade med 0,8 procent.
Exporten ökade under det andra kvartalet med 9,2 procent medan den under det första kvartalet såg en ökning med 3,6 procent, vilket dock var en procentenhet längre än under förra årets första tre månader.
Spanien finansminister, Luis de Guindos (PP), hade förutspått att det kommer att ljusna för den annars långa och mörka ekonomiska tunneln under årets sista sex månader, och de nya siffrorna kan vara tecken på att regeringens prognoser om tillväxt i slutet av året kanske blir verklighet.
INE har dessutom låtit meddela att man förväntar sig att inflationen under augusti slutade på 1,5 procent, alltså längre än i juli, då den var på 1,8 procent, vilket enbart ledde till mindre prishöjningar på bränsle.
 
 
banderas azules ok 600x400
 
15 andalusiska stränder förlorar sin Blå Flagg
Den spanska grenen av den internationella organisationen Blå Flagg, Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) har tagit bort den Blå Flaggen från ett antal stränder i Andalusien.
Orsakerna är bristen på livräddare samt dåliga sanitära förhållanden. Följande stränder har nu förlorat rätten till att hissa den kända flaggan:
Malapesquera och Carvajal (Benalmádena), Sabinillas (Manilva), La Alcaidesa (La Línea de la Concepción och San Roque), Torreguadiaro och Cala Sardina (San Roque), La Barrosa och Sancti Petri (Chiclana de la Frontera), Marina de la Torre, Venta del Bancal-Las Ventanicas, Descargador och Piedra Villazar (Mojácar), Matalascañas (Almonte) samt La Gaviota (Isla Cristina).
Andalusien har i år annars kunnat stoltsera med 96 Blå Flagg varav 78 har tilldelats olika stränder och 18 har gått till lustbåtshamnar.
I övriga Spanien finns det fyra stränder som har förlorat den Blå Flaggen.
Kommunen i Benalmádena har sagt att man förväntar sig att flaggen bara är borta tillfälligt.
 
 
Estepona
 
Estepona slår alla rekord
Det är goda nyheter från hotellbranschen på Costa del Sol, denna gång kommer de från Estepona. Det är kommunen som har informerat att antalet besökare hittills i år har ökat med hela 70,41 procent jämfört med samma period 2012.
Det meddelas även att antalet hotellövernattningar under samma period har ökat med 50,52 procent. Estepona är ett av de områden där genomsnittsbesökaren stannar längst, nämligen 18,4 dagar.
Britterna, med 32 procent, representerar den största gruppen utlänningar, och de åtföljs av fransmännen, nordbor och saudiaraber.
 
 
jovenes 1
 
Bara en av fem unga spanjorer har flyttat hemifrån
I genomsnitt kostar det 80 procent av minimilönen om unga, mellan 16 och 30 år, vill ha eget tak över huvudet.
Det innebär att endast omkring var femte (22,1 procent) av de ca 1,8 miljoner unga under 30 har en egen bostad. De övriga fortsätter att bo hemma hos sina föräldrar eller hos andra släktingar. Siffrorna har ökat eftersom många har tvingats att återvända hem till följd av arbetslöshet och knapp ekonomi. Observatoria de Emancipación del Consejo de la Juventud de España (CJE) påpekar att omkring 55 procent i denna åldersgrupp är arbetslösa och att drygt hälften av dem som har arbete har tjänster för vilka de i princip är överkvalificerade.
Samma undersökning visar dock att 72,9 procent av personerna i åldern 30 till 40 år har lyckats flytta hemifrån och även stannat kvar i den egna bostaden. Dock gäller det inte för samma åldersgrupp i Andalusien, Asturien, Kanarieöarna och Galicien, där procentsatserna inte når upp till 70 procent.
Omkring 40 000 unga, universitetsstudenter, har enbart i år lämnat Spanien för arbete utomlands.
CJE påpekar att unga, i genomsnitt, bör tjäna 80 procent mer än de gör idag för att ha råd att klara sig på egen hand, varför tanken att hyra eller köpa en egen bostad idag nästan är en utopi.
 
 
Tojfabrikation Kina
 
Textilindustrin är på väg hem från utlandet
Spanska kläddesigners och butikskedjor klara sig bra på den internationella marknaden. Säg Inditex, Zara, Pull & Bear, Mango eller Cortefiel och alla har varit där eller känner till märkena.
Succén har dock inte smittat av sig på produktionen av skor och kläder. På 90-talet gav denna industri arbete till omkring 300 000 spanjorer och idag antas det att denna siffra är 135 000, eftersom många bolag har flyttat sin produktion till Asien, bland annat Bangladesh och Kina.
Men under den senaste tiden har det setts en antydan till att trenden är på väg att vända, skriver dagstidningen El País, vari Ángel Asensio, chef för klädfabrikernas förening (Fedecom) säger att 15 procent av den outsourcade tillverkningen redan har återvänt till Spanien. Flera stora bolag har sagt att de planerar att göra samma sak. Det gäller även mindre företag som Lenita, som specialiserar sig på baddkläder, och skotillverkaren Rebeca Sanver. Bland de stora ses Inditex, som hade en tillverkning motsvarande 3,4 miljarder euro i Spanien förra året, jämfört med 2011 då motsvarande siffra bara uppgick till två miljarder euro.
Även utländska bolag har fått ett nytt intresse för Spanien. Det gäller t ex LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), som nu tillverkar alla Louis Vuitton skärp i Spanien.
En av orsakerna till denna nya trend är att det inte längre är attraktivt att tillverka kläder för export i Kina. Högre löner (en ökning med 19 procent mellan 2005 och 2010), en stark yuang och transportavgifter, gör att det efterhand blivit relativt billigt att flytta tillbaka tillverkningen till Europa. Det innebär dock inte att producenterna nödvändigtvis lämnar Kina, men att de nöjer sig med att behålla tillverkningen till den växande asiatiska marknaden.
Ekonomin är inte den enda faktorn, menar Asensio. För det första har många företag behov av snabba leveranser och användarna samt tillverkarna menar att varor som tillverkas i Spanien och övriga delar av västländerna håller en generellt högre kvalitet, av den enkla anledningen att kontrollen är lättare. Men företagens rykten spelar också roll. Deras produktion i länder med väldigt låga löner har kritiserats och många anser att företagen i stället bör ta ett socialt ansvar på hemmaplan. Samtidigt har det återigen blivit populärt att köpa lokalt framställda varor.
Dock är det fortfarande långt kvar, menar Asensio. En ny generation ska utbildas inom arbetet och det ska även investeras i maskiner och fabriker, vilket inte är en lätt uppgift när bankerna inte ställer sig positiva till att ge lån. Därför ligger 90 procent av tillverkningen hos de stora kedjorna, Mango, Inditex och Cortefield, fortfarande i utlandet. Men det finns exempel på samarbete mellan mindre företag och det ses en tendens till mental förändring hos de stora bolagen, som nu bidrar till att märka fler kläder med ”Made in Spain”.
 
 
Spaniere
 
Spaniens lycka är hårt drabbat
Resultaten av FN:s andra, årliga undersökning av tillfredsställdhet, eller glädjefaktorn, bland invånarna i 154 av världens länder, den så kallade World Happiness Report, har nyligen offentliggjorts.
Den senaste versionen visar på att spanjorerna är mindre lyckliga än de var förr. I rapporten dras slutsatsen att landet är bland de hårdast drabbade av krisen från 2008 och att det är därför som minskningen av spanjorernas lycka är den sjätte största bland de deltagande länderna. Det sägs bero på att dålig ekonomi innebär mindre frihet till att själv träffa avgörande beslut i livet. Korruption väger också tungt.
FN påpekar dock att den avgörande faktorn inte nödvändigtvist behöver vara pengar när man ska mäta lycka, utan att även det mentala spelar en stor roll. Därför rekommenderar de landets regering att investera mer i att förbättra medborgarnas psykiska hälsa.
Spanien ligger nu på 38:e plats på listan över världens länder, medan lyckan i landet räckte till en 22:a plats förra året. Italien ligger på 45:e plats, Grekland kommer in som nummer 70 och Portugal som nummer 85.
Olyckligast av alla är invånarna i de afrikanska länderna Rwanda och Burundi.
Överst på listan ligger ännu en gång Danmark efterföljt av Norge, Schweiz, Holland och Sverige.
 
 
malaga-strand
 
Málaga har haft den kallaste sommaren på flera år
I juli och augusti uppmättes en medeltemperatur på 24,7 grader i Málaga. Det är den kallaste sommaren sedan 2000, när genomsnittstemperaturen låg på 24,2 grader. Siffrorna, som kommer från Agencia Estatal de Meterología en Málaga, är ytterst ovanliga. Inte en enda dag i juli nådde över 35 gradersträcket på termometern, vilket är mycket ovanligt när man talar om sommar i södra Spanien.
En av orsakerna till att området inte drabbades av den värmebölja som normalt infinner sig i Málaga ska ha varit den kalla våren, säger meteorologen José María Sánchez Laulhé till Málaga Hoy.
”Havet har blivit nedkylt under våren och den friska havsluften har sedan påverkar de annars så varma sommardagarna”, konstaterar han.
Även om vädret ofta är varierande i Sydspanien så har temperaturerna varit lägre än normalt. Sedan man började temperaturmätningarna i Málaga 1971 har nästan alla år präglats av stigande temperaturer. Ett fenomen som sätts i samband med de människorelaterade klimatförändringarna. Så även om los malagueños kunde vara glada över en svalare sommarvind i år är det nog ingenting som de ska räkna med i framtiden.
 
 
Den sexuella myndighetsålderns ska höjas från 13 till 16 år
För närvarande är den sexuella myndighetsåldern i Spanien bara 13 år, vilket är bland det lägsta i Europa.
Den före detta socialistiska regeringen hade planer på att ändra åldersgränsen, men trots att de var överens med de andra politiska partierna i parlamentet genomfördes inte någon ändring då man inte var eniga om huruvida den nya åldern skulle vara 15 eller 16 år.
Den nuvarande, konservativa regeringen planerar nu att genomföra lagändringen. Först sades det att den sexuella myndighetsåldern skulle höjas till 15 år, men nu har hälsoministern, Ana Mato (PP) lagt fram ett förslag om att den ska höjas till 16 år. Samtidigt skulle den tillåtna åldern för att ingå äktenskap stiga från 14 till 16 år.
Om en vuxen person efter att den nya lagen tagits i bruk har sexuellt umgänge med en flicka eller pojke under 16 år riskerar personen ett fängelsestraff på upp till 12 år.
Är båda personerna under 16 kommer det att vara upp till domstolen att avgöra huruvida ena parten är skyldig eller ej.
 
 
Barranco Blanco
 
Ett naturligt mirakel efter skogsbrand
Det har gått ett år sedan en av kustens och inlandets största bränder ödelade hela 8 000 hektar. Branden, som började i Barranco Blanco i Coín, spred sig snabbt och drabbade hela sex kommuner. Skadorna blev omfattande och ingen kunde i sin vildaste fantasi föreställa sig hur naturen i det stora området skulle klara av att återhämta sig. Men nu, endast ett år efter branden, verkar det som om naturen tar tjuren vid hornen. En undersökning av naturområdet vid Barranco Blanco visar att växtligheten har återhämtat sig snabbt samt att de förkolnade bergen och dalarna nu lyser ljusgröna. Den snabba återhämtningen sägs ha varit möjlig tack vara den stora nederbörden under året, samt den stora mängd aska, från vilken naturen fått mycket näring. Andrés Pérez-Latorre, professor vid Málagas universitet (UMA), förklarar att han aldrig sett naturen återhämta sig så snabbt efter en brand. Nästan 90 procent av träden av arten Alcornocal, som är mycket typisk för Barranco Blanco, har återhämtat sig och har nya, gröna skott.
 
 
Losunger
 
53 lodjursungar födda i år
Totalt 53 lodjursungar har i år fötts i de fem center som arbetar med att rädda den hotade iberiska lokatten på den Iberiska halvön. Av dessa har 44 överlevt mötet med välden.
Fyra av centren ligger i Spanien medan det femte är Silvres i Portugal. I Spanien har ungarna kommit till värden i Zarza de Granadilla (Cáceres), La Olivilla (Jaén) och El Acebuche (Huelva). Det finns även lodjur i djurparken i Jerez, men där har man ännu inte lyckats får djuren att para sig.
När ungarna blir större kommer de placeras ut i naturen, där de ska bidra till att rädda lostammen. Man räknar nu med att det i bara Andalusien finns omkring 300 lokatter, vilket är tre gånger så många som år 2002, året när den lokala regeringen, Junta de Andalucía, i samarbete med EU, startade ett större räddningsprojekt, som nu alltså visat sig vara framgångsrikt.
 
 
Banco de espana
 
Spaniens skuldtak för året har redan nåtts
Den spanska centralbanken, Banco de España, har meddelat att landets statsskuld nådde regeringens helårsmål redan under årets första sex månader. Detta skriver tidningen El País. Den totala skulden hos alla de offentliga administrationerna låg efter årets första sex månader på 942 758 miljarder euro, vilket motsvarar 92,2 procent av bruttonationalprodukten. Den konservativa regeringens mål för hela året var 91,6 procent.
Jämfört med samma period förra året har skulden ökat med 17,2 procent. De största röda siffrorna kommer från centraladministrationen, alltså själva staten, där skulden har ökat med 20,3 procent, medan de utskällda regionernas utestående belopp har ökat med 14,8 procent.
Inom loppet av de senaste 18 månaderna har skulden ökat från 70,4 procent av bruttonationalprodukten till de nu, enligt den senaste mätningen, 92,2 procent, eftersom den spanska regeringen inte har lyckats införa de nödvändiga besparingarna.
Spaniens statsskuld förväntas nu överstiga genomsnittet för eurozonen vilket i så fall kommer vara första gången sedan införandet av den gemensamma valutan, och den europeiska centralbanken har nu börjat ifrågasätta om landet kommer att klara av att minska statens underskott med förväntade 6,5 procent – utan att höja skatterna under de närmaste månaderna.
Ekomin krymper alltså i jämn takt och recessionen fortsätter under det andra kvartalet, även om det bara är med 0,1 procent. Men regeringen är fortfarande hoppfull och tror fortfarande på att Spanien kommer att uppleva tillväxt från och med årets tredje kvartal.
 
 
Jubilados
 
Svagare köpkraft för pensionärerna
Regeringen har tagit det första steget mot en egentlig minskning av pensionärernas köpkraft.
I alla fall har det nu lagts fram ett förslag om att pensionerna bara ska öka med 0,25 procent om året i framtiden, vilket är längre än inflationen.
Arbetsminister Fátima Báñez har sagt att pensionerna aldrig kommer att vara fasta, utan alltid kommer att stiga. Men den begränsade ökningen kan inte hålla prishöjningarnas fart. Från både det socialistiska oppositionspartiet och fackföreningen UGT har man hört att denna begränsade ökning av pensionerna kommer att innebära att pensionärernas köpkraft kommer att minska med omkring 20 procent under de nästa 10 åren.
 
 
jellyfish
 
Överfiske kan leda till fler maneter
Antalet vatten- och brännmaneter längst Medelhavets kust har ökat och orsaken kan vara överfiske. I och med fisket blir det alltmer mat över till maneterna som kan föröka sig mycket snabbt. Greenpeace har hittat bevis som tyder på att Spanien har fiskat tre gånger så mycket som de egentligen har tillstånd att göra, och EU har nyligen nedjusterat landets fiskekvot med 800 ton fisk som straff. Tidigare i år fick Spanien en tillrättavisning för att ha överfiskat makrill. Även om det vanligtvist bara är vanliga vattenmaneter vid landets kustområden har varmare havstemperatur lett till att brännmaneter börjat komma in från Röda Havet och Suezkanalen.
 
 
Den svenska regeringen infriar vallöfte om sänkt SINK-skatt
Inför valet 2010 lovade Alliansen, samarbetet mellan de borgliga riksdagspartierna i Sverige, att sänka SINK-skatten, ett vallöfte som nu infrias. Detta kommer att göra skillnad för många svenska pensionärer som bor i utlandet. För en svensk pensionär som bor i t ex Spanien med en pension på 15 000 svenska kronor i månader kommer detta innebära ca 600 kronor mer i plånboken varje månad. Detta har Henrik von Sydow (M), ordförande i riksdagens skatteutskott meddelat. I ett pressmeddelande som sändes ut i slutet av september sa han även:
”Vi fortsätter nu att arbete för att det ska bli ännu enklare för svenskar att bo och verka inom EU.”
Skatteändringen ska träda i kraft den 1 januari 2014.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.