Ta hand om dina ögon när du blir äldre

Ta hand om dina ögon när du blir äldre

shutterstock 87284323
 
Min far var urmakare och behövde därför kunna se många små visare, skruvar och andra smådetaljer. Han var mycket stolt över sina ögon men liksom andra tvingades han, till sin besvikelse, en dag inse att han behövde glasögon när han skulle läsa tidningen.

Våra ögon är mycket känsliga och ofta är de det första tecknet på att vi kommit över vår första ungdom. Som regel kan vi se långt men det är t ex läsning på nära håll som blir svårt. Ca 80 % av alla personer över 75 år lider av gråstarr, grönstarr eller åldersrelaterad degeneration av näthinnan. En av huvudorsakerna till att ögonens hälsa försämras är förekomsten av fria radikaler från bl.a. ultraviolett ljus.
Vi kan se ögonens hälsa genom att betrakta ögonvitorna. Hos ett friskt barn är det vita i ögonen alldeles vitt. Senare blir ögonen lite gula och allteftersom gifter lagras i kroppen blir ögonen mindre och mindre klara. Det går tydligt att se att ögonen blir betydligt klarare om du t ex gör en utrensningskur eller ändrar din livsstil till det bättre. Så det är inte för intet som ögonen kallas själens spegel.
Lider du av rödkantade ögon kan det, bortsett från sömnbrist, bero på att de små körtlarna i ögats kant är infekterade. Det kan också bero på B-vitaminbrist. De rödkantade ögonen är mer vanliga hos personer över 60 år.
Alla vet vi hur det är att ha torra ögon. Som regel gnuggar vi dem bara lite och så fungerar de igen. Personer i alla åldrar kan få torra ögon men blir allt vanligare efter 40 år.
Det finns fall då tårproduktionen är nedsatt, eller när avdunstningen av tårarna är förhöjd så att det skapas för lite tårfilm, vilket även kan förekomma vid konstgjord uppvärmning av hus, luftkonditionering, damm, många flygtimmar osv. Symptomen kan vara många och ibland även kliande eller brännande. Det finns även medicin som orsakar torra ögon som biverkning.
 
Kosten
Genom kosten kan du själv hjälpa dina ögon att hålla sig friska. I den del av världen där vi bor har vi sådan tur att de flesta av oss kan välja vad vi äter. Uppskatta det! Sätt dig ned när du ska äta och använd medvetet dina ögon till att njuta av synen av den goda maten. Och även om du har en stressig vardag kan du göra dig själv tjänsten att välja mat som är bra för dina ögon. Gör eventuellt en övergripande matplan. Gör det lätt för dig själv och handla en gång i veckan. Genom att göra det blir det även lättare att undvika mindre hälsosamma frestelser och du får tid över till en massa andra saker. Här gäller de vanliga reglerna; undvik snabbmat, korv, färdiglagade hamburgare, ost och sockerrika livsmedel. Oavsett vad som framkommer ur positiva undersökningar tycker jag också att det konstgjorda sötningsmedlet aspartam bör undvikas. Aspartam kallas även för NutraSweet, Canderel m.m. Ämnet sötar 200 gånger mer än socker och används i många olika sorters drycker och läsk samt även i medicin. Även om Hälsostyrelsen har sagt att produkten inte är hälsovådlig finns det många kontroversiella hållningar till aspartam. Det rapporteras om biverkningar som beteendestörningar, huvudvärk m.m. Vill du veta mer om ämnet kan du klicka in Svenska Livsmedelverkets hemsida: www.slv.se.
Är du sötsugen kan du äta lite mörk choklad, som är fylld med antioxidanter.
Var försiktig med för mycket stekt mat samt med salt av dålig kvalitet, och den tredje kryddan (MSG). Använd istället ett bra örtsalt, Himalayasalt och andra spännande kryddor.
Drick gärna ett glas vin men var försiktig med alkohol i allmänhet och drick inte för mycket av det. Alkohol påverkar leverfunktionen och enligt den kinesiska medicinen är lever och ögon relaterade. Det är viktigt att äta en kost med karotenoider, speciellt lutein och zeaxanthin, som finns i stora delar i den seende delen av ögat. Det finns i bl.a. gröna grönsaker som broccoli, spenat, grönkål samt tomater, majs, persikor och mango.
Zeaxanthin finns i gula och orangea frukter och grönsaker som t ex lök, morötter, sötpotatis, pumpakärnor och cantaloupemelon m.m.
Andra råvaror som är bra för ögats funktion är blåbär, tranbär och andra bär, aprikoser, kiwi, grapefrukt, persikor, äpplen och grönt te.
Livsmedel med mycket selen och E-vitamin är vetegroddar, solros- och pumpafrön, linfrö, avokado, nötter, mandlar, m.m.
Kom ihåg de bra fetterna från fet fisk. Föredrar du oljor från växtriket är linfröolja en bra omega 3-källa. Använd en bra olivolja i dina sallader.
Drick smoothies med en massa grönsaker i. I dessa kan du blanda i allting som ögat begär och lägga i alla formar av bra gräs såsom vetegräs, korngräs och alger tillsammans med dina grönsaker och frukter.
Kom också ihåg fullkornsprodukterna som brunt ris, fullkornsbröd och fullkornspasta.
 
Kosttillskott

  • Sörj för att få en bra bas med multivitamin/mineral, t ex Omnimin Pure, Spektro2, Mivitotal + m.fl.
  • Det är också bra att dagligen ta ett tillskott med 1 gram C-vitamin. C-vitamin hjälper collagenproduktionen, som bl.a. stärker kapillärerna i ögonen. Ögonen innehåller den näst största koncentrationen av C-vitamin, efter binjurarna. C-vitamin finns koncentrerat i linsen och den är 30-50 gånger större än den som uppmätts i det cirkulerande blodet.
  • Se även till att få en bra olja, t ex Omni-Krill, som även innehåller en astaxantin, Cardiomega eller Epa-Gla+.
  • Lider du av torra ögon rekommenderas du ta en stark omega 7 kapsel tillsammans med en bra fiskolja. Omega 7 utmärker sig genom att ha en speciellt bra effekt på slemhinnorna.
  • Blåbär ingår i olika kostillskott, t ex Blueberry, Lutein, Bio-Vision m.fl. Blåbär är känt för sin utomordentliga goda effekt på synen.
  • Starka antioxidanter som t ex Quercetin, rutin och andra bioflavonoider skyddar ögonen mot skador från soljus och bekämpar skador från fria radikaler.
  • Aminosyran cystein är viktig för näthinnan. Den ökar också produktionen av glutation.
  • Lutein, finns i hög dos i produkten Luteinfra Solaray. Det skyddar mot macular degeneration och medverkar till att bekämpa skador från fria radikaler.
  • L-carnosin, som består av två aminosyror, är en särskilt stark antioxidant som speciellt hjälper på de skador som vållats av för mycket ljus.
  • Acetyl-L- carnitin är en aminosyra som hjälper till att upprätthålla en frisk cellmetabolism.
  • Lycopen, som är ett tomatkoncentrat, har stor betydelse för näthinnefunktionen och är en stark antioxidant.
  • Gingko Biloba, som av många används för att hjälpa minnet, stärker också blodcirkulationen i näthinnan och kan på så sätt fördröja linsens försvagning av dess funktion som stark antioxidant.
Små tips

  • Var uppmärksam på att om du befinner dig i en omgivning med lysrörsljus försvinner mycket A-vitamin från ögat. Lysrör skapar dessutom stress i hjärnan då de blinkar med en frekvens som vi inte kan se, men som hjärnan ändå registrerar.
  • Är du diabetiker bör du veta att en av de första långsiktiga komplikationerna kan drabba ögonen. De fina blodkärlen i näthinnan skadas och det uppstår små blödningar. Sjukdomen kallas för diabetisk retinopati. Därför är det bl.a. viktigt att du följer din diabeteskur.
  • Ögoninflammation, även känt som konjunktivit, kan bero på många saker, t ex bakterier, virus, exponering för solljus, allergi m.m. Kamomillkompresser på ögonlocken både lindrar och läker. Om du är osäker på orsaken är det bra att besöka ögonläkare.
  • Snåla inte på dina ögon. Var snäll mot dem och se till att ha bra belysning både när du arbetar och när du sitter och läser.
  • Gör en ögonkontroll med jämna mellanrum så att du hela tiden vet att dina glasögon har rätt styrka.
  • Även om solljuset är underbart ska du vara noga med att också komma ihåg att använda kvalitetssolglasögon som skyddar mot ultraviolett solljus.
  • När solen skiner från en molnfri himmel kan det vara en bra idé att använda hatt. Den skyddar ögonen. Tänk också på att det är bäst att vistas i skuggan när solen står som högst.
  • Röker du bör du minska antalet cigaretter eller sluta helt. Var säker på att du får tillräckligt mycket C-vitamin.
  • Arbetar du mycket framför datorn eller tittar mycket på tv är det vanligt att få trötta ögon. Ögondroppar med Eufrasia kan lindra liksom Tearsagain Eye Spray. Massage av näsryggen kan också ha en lindrande effekt på ögonen.
  • ”Boken om de inre övningarna” är en bok skriven av Dr. Stephen T. Chang. I den finns det otaliga ögonövningar som kan hjälpa dig i din vardag. De ögonövningar som visas kan även hjälpa vid påsar och svullnader under ögonen som ofta beror på vatten i kroppen eller dålig ämnesomsättning.
Av Anni Dahms – Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.