Guide till gratis glädje i Madrid

Guide till gratis glädje i Madrid

madrid-1

En semester eller bara en helg i Madrid kan mycket snabbt bli en dyr historia när man börjar addera ihop övernattning, olika måltider och alla aktiviteter som dagarna kan fyllas med. Som tur är erbjuder Spaniens vackra huvudstad också gratis underhållning om man bara vet vart man ska gå. En tio-resors-tunnelbanekort (Madrids tunnelbana heter Metro de Madrid) kan köpas för 12,50 euro, men om det är fint väder – och skorna är rätt – kan man gott och väl också promenera, bara staden i sig själv är en sevärdhet.

Mercado de San Miguel:
På torget med samma namn ligger en av Madrids mest berömda saluhallar. Detta är ett järnskelett som innesluter en glasbyggnad fylld med matbodar med frukt och grönt, charkuterier, fisk, italienska delikatesser och sötsaker. Marknaden är perfekt för lunch eller middag. Dörrarna slås upp varje dag kl. 10.00. Måndagar, tisdagar, onsdagarna och söndagar är de öppna fram till kl. 24.00 och på torsdagar, fredagar och lördagar fram till kl. 02.00. Mercado de San Miguel ligger bara ett stenkast från Plaza Mayor och inte långt från Puerta del Sol.
Plaza de San Miguel, 28005 – Tunnelbanestation: Opera (Linje 2, 5 och P)
 
Temple de Debod:
Ett egyptiskt tempel i Madrid? Det låter underligt men inte desto mindre är det just det som du kan se i Parque del Oeste. Templet byggdes i Egypten ca 2 000 år f.Kr. År 1960 skulle det dock byggas en damm omkring Aswan där templet låg och UNESCO sökte möjligheter för att kunna rädda templet. Så, som tack för att Spanien hade hjälpt till med att bevara tempel i Abu Simpel gav Egypten Temple de Debodo som gåva till landet 1968, där det blev tillgängligt för allmänheten 1972. Temple de Debodo imponerar och ligger vackert på en kulle med utsikt över staden. Parken, som omger templet, är också en utmärkt plats för att vila trötta fötter.
Paseo del Pintor Rosales, 2, 28008 – Tunnelbanestation: Ventura Rodriguez (Linje 3)
 
Tågstationen Atocha
Atocha-stationen är huvudstadens största tågstation och värt ett besök. Den vackra byggnaden, som invigdes 1892, är designad med hjälp av Gustave Eiffel, arkitekten bakom Eiffeltornet. 1992 togs den ursprungliga byggnaden ur bruk som tågterminal och blev istället platsen för butiker, caféer och restauranger, samt en tropisk park på 4 000 kvadratmeter som sträcker upp sina trädkronor mot glastaket. Ingen tropisk park utan djur och Atocha-stationen är också hem för över 200 sköldpaddor, många av dem före detta husdjur vars ägare inte längre ville ha dem.
Avenida de Barcelona, 28012 – Tunnelbanestation. Atocha (Linje 1)
 
madrid-3
 

Museer:

Madrid är en stad med betydelsefulla konstmuseer inom både klassisk och modern konst. Både Museo Nacional del Prado och Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia har tider under vilka inträdet är gratis.

 
Pradomuseet
Måndag – lördag mellan kl. 18-20, söndag och helgdagar mellan kl. 17-19. Den 19 november och under International Museum Day, den 18 maj, är det gratis inträde hela dagen. Museet har en stor samling av klassiska verk av Tizian, El Greco, Velázquez, Goya, Rubens och många fler.
Valle Ruis de Alarcón 23, 28014 – Tunnelbanestation: Atocha (Linje 1) / Banco de España (Linje 2)
 
Reina Sofia
Måndag, onsdag, torsdag, fredag och lördag mellan kl. 19-21 och söndag mellan kl. 15-19. Förutom dessa tider är det även gratis inträde hela dagen den 12 oktober, 6 december, 18 april och 18 maj. Reina Sofia har bland annat verk av Salvador Dalí, Joan Miró, Diego Rivera och Pablo Picasso. Det är här, på detta museum, som det bland annat går att se Picassos berömda konstverk Guernica.
Calle Santa Isabel 52, 28012 – Tunnelbanestation: Atocha (Linje 1)
 
Museo Arte Publico:
Mitt bland höga kontorsbyggnader och breda, trafikerade boulevarder står moderna skulpturer ute i både sol och regn. Idén till ett museum där allmänheten kunde bli ”utsatt” för modern konst uppstod 1970, då passagen mellan Calle Serrano och Paseo de la Castellana byggdes, och personen bakom idén var Eusebio Sempere. Kommunen var positiv till idén, speciellt då många av skulpturerna skulle doneras av konstnärerna själva och deras familjer. Många av konstverken är skapade specifikt till Museo Arte Publico. Museet öppnade för allmänheten 1972 och de sista konstverken, av Palazuello och Miró, tillkom 1978 respektive 1979. Museets öppna utförande innebär att det aldrig är stängt och belysningen gör att det även kan besökas kvällstid.
Paseo de la Castellana 40, 28046 – Tunnelbanestation: Ruben Dario (Linje 5)
 
Museo Taurino:
En liten bit utanför centrum ligger Madrids gamla tjurfäktningsarena. Den används fortfarande men när det inte är tjurfäktning kan turister betala för en guidad tur. Men precis där ingången till den guidade turen är ligger också ett litet museum, som är gratis. Här finns före detta matadorers kläder, skor, hattar och svärd samlade tillsammans med huvud och teckningar av några av de mest berömda tjurarna i tjurfäktningens historia. Själva tjurfäktningsarenan är en imponerande byggnad och tillsammans med museet är det värt ett besök, om du tycker att tjurfäktning är fascinerande.
Calle de Alcalá 237, 28028 – Tunnelbanestation: Ventas (Linje 2 och 5)
Av Lisa Bordbo Fiil

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.