Skandinaviska Turistkyrkan har fått nytt pastorspar

Skandinaviska Turistkyrkan har fått nytt pastorspar

turistkirken

 
Nytt livsäventyr
Det var den 3 september när Christine och Göran Andersson landade på Málagas flygplats för ett nytt äventyr i livet. Under tre år framöver ska de nämligen ta hand om församlingen och alla besökare i Skandinaviska Turistkyrkan, som ligger på bästa läge, centralt placerad på strandpromenaden i Fuengirola.
”Det är verkligen ett äventyr. Vi känner inte alls till den spanska solkusten så det är någonting alldeles nytt för oss”, säger Göran Andersson, Skandinaviska Turistkyrkans nya pastor, och hans fru Christine Andersson, som är musikalisk ledare, tillägger: ”Vi har tidigare varit på Teneriffa, där vi besökte den Skandinaviska Turistkyrkan, och så har vi även varit på Kanarieöarna. Men denna del av Spanien är för oss helt okänd. Så när vi har tid ska vi naturligtvis utforska den”.
 
Gud visar vägen
Förfrågan om att komma ned och ta de två lediga tjänsterna i Skandinaviska Turistkyrkan fick Christine och Göran första gången redan i mars 2013. Då det inte är ett lätt beslut funderade de noga och bad de kring det tillsammans. Naturligtvis talade de även med sina fyra barn om det. Och när alla fyra barn sa ja, och när bibelord gav dem tro på sig själva i beslutet så var det inte svårt att bestämma sig.
Ett av villkoren till att komma ned som prästpar berättar Christine och Göran var att de båda är pensionärer, då ersättningen för deras insats i kyrkan är knapp, men boende får de, i en lägenhet precis ovanför kyrkans lokaler. Dessutom kan de av folkbokföringsskäl bara vara på kusten sex månader om året. Men det ser de inte som något hinder, Christine förklarar:
”Vi har ju våra barn och barnbarn hemma i Sverige så naturligtvis vill vi träffa dem, och vi har inga problem att kombinera livet här med livet i Sverige. Nu åker vi t ex till Sverige över jul, för visst vill vi fira jul med vår familj. Dessutom fick vi ett barnbarn precis innan vi flyttade och under tiden som vi varit här har vi fått ett barnbarn till, så det ska bli så spännande att komma tillbaka och träffa dem, och alla andra i familjen också såklart. Dessutom åker vi också hem över sommaren, när verksamheten här i kyrkan slutar för att återigen tas upp till hösten”.
De första tre månaderna
Nu har de varit på kusten i tre månader och ingen av dem tvivlar en sekund på att de fattade rätt beslut. Och det märks att de trivs när man möter dem i kyrkans fridfulla atmosfär.
”Det skiljer sig lite här från hur det är att arbeta inom kyrkan som vi är vana vid i Sverige”, säger Göran och Christine fortsätter: ”Här är människor väldigt företagsamma och gör saker, håller på med aktiviteter, reser m.m., och kanske är det spanskheten som gör att människor är mer sociala, jag menar att man träffas mer, även utanför kyrkan”.
”Vi blir ofta medbjudna och går ut och äter eller tar en kaffe efter en gudstjänst eller annan aktivitet i kyrkan. I går gick vi ut några stycken och åt pizza tillsammans. Och det var jättetrevligt. Det är inte så vanligt i Sverige. Och så är det inte ovanligt med sällskapsspel när vi när vi är hembjudna till någon här. Nyligen fick vi lära oss ett spel med dominobrickor som heter ’Mexican train’, och det var lite kul”, tillägger Göran.
Under de första månaderna på Costa del Sol har både Christine och Göran naturligtvis känt en stor saknad efter barnen och barnbarnen i Sverige. Men tack vare Gud som gett dem styrka soch modern teknik, som t ex Skype, har avståndet känts kortare. Dessutom har de så mycket att göra i kyrkan och det sociala livet, som de redan hunnit bygga upp, att de inte ens har tid att sitta ned och se på tv. Trots det har de lyckats finna en lucka i schemat så att Göran kan gå och läsa spanska i Svenska kyrkan en gång i veckan. Tillsammans har de också hunnit ta fram t-shirts med kyrkans namn och logo på, som har gjort succé, bland kyrkans besökare.
 
Framtid
Christine och Göran har en mängd planer för kyrkan. Bland annat så vill de öppna upp den mer. De har en vision om att kyrkan ska bli en naturlig plats för medlemmar och förbipasserande att komma in för samtal, en stunds andakt eller bara för att hälsa på. Planen är att det ska bli en kyrka där dörrarna står öppna för alla så ofta det går, och på så vis tas även den vackra utsikten över stranden och Medelhavet in i kyrkan.
 
Vilka är de?
Göran, som idag är 67 år, är tidigare elektronikingenjör och har under drygt 35 år arbetat i sin brors firma inom branschen. 2009 sa han upp sig och fick praktikplats i Svenska kyrkan som diakonassistent. Han har tidigare hade läst teologi och studerat till lekmannapastor. Och så fick han förfrågan om att bli pastor i Bergkvara, orten där han och Christine bor i Sverige. Då liksom nu bad han om Guds ledning och mellan 2010 och 2014 arbetade han som pastor på orten.
Göran kommer från en kristen familj och gudstron har följt honom genom hela livet, och han finner Gud som en trygghet genom livets prövningar.
Christine, som idag är 66 år, har tidigare arbetat med barnomsorg i Bergkvara. En dag såg hon ett ledigt vikariat hos Svenska kyrkan och sökte tjänsten, vilken hon fick. Dessutom har hon läst kantorsutbildning på distans. Egentligen skulle hon gått i pension i oktober 2013 men valde att fortsätta arbeta och gick i pension först i mars 2014, lagom tills det var dags att packa flyttlådorna för tjänsten i Skandinaviska Turistkyrkan på Costa del Sol.
Christine kommer från en kristen familj och efter att lämnat sin tro under tonåren fann hon tillbaka till den och känner att Gud skänker henne mening och harmoni i livet.
 
Så firar vi jul i år
Christine och Göran reser till Sverige där de i år firar jul i Kristianstad tillsammans med sina barn och barnbarn. Julen för Christine och Göran handlar om familjen och gemenskapen. Självklart läses julevangeliet och på julbordet är julskinkan ett måste. Barnen får julklappar och de vuxna får en klapp var – som de inte får öppna innan de har lyckats gissa sig till vad klappen innehåller med hjälp av det självklara julklappsrimmet.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.