Letizia Ortiz – Från rockprinsessa till modern drottning

Letizia Ortiz – Från rockprinsessa till modern drottning

letizia
 
 
När Felipe VI offentliggjorde att han ämnade gifta sig med tv-värdinnan Letizia Ortiz väckte det motstånd, inte minst bland landets rojalister och aristokrater. Hon tillhörde medelklassen, var frispråkig och hade dessutom en skilsmässa i backfickan. Och just hennes förflutna och hennes utåtriktade personlighet har visat sig vara både hennes största styrka och största svaghet.
 
Den 19 juni svor Spaniens nya kungapar kungaeden. De intog tronen efter att Juan Carlos I valt att abdikera efter 39 år som regent i Spanien. Felipe VI är en berest man och mycket välförberedd för arbetet som kung. Men vem är Letizia Ortiz och hur blir hon som drottning?
 
Modern kvinna i traditionsbundna kläder
41-åriga Letizia Ortiz är den första spanska drottningen utan adlig bakgrund. Och denna ”vanliga” kvinna har spenderat sina senaste tio år på att lära sig att föra sig som kunglig i det offentliga rummet. Under denna period har Letizia Ortiz setts genomgå stora förändringar, vilket gjort att hon ofta har kritiseras för förändringen av hennes karaktär. Någonting som enligt José Apezarena, journalist och redaktör på El Confidencial Digital och expert på kungahuset, har samband med kritiken från medierna och folket.
”Hon är en kvinna som är mycket medveten om sin framtoning. Upprepade gånger har hon kritiserats öppet i medierna för att vara för frispråkig och för att stjäla uppmärksamheten från Felipe, vilket naturligtvis har satt sina spår. Hon är ju i grund och botten journalist och läser allt som skrivs om henne, vilket har gjort att hon nuförtiden är mer försiktig och nervös för att göra fel”, säger han, samtidigt som han poängterar: ”Samma kritik går dock inte att hitta på gatan. Majoriteten av Spaniens befolkning är positiva till Letizia. De ser henne som ’en av dem’. Självklart kan de gott och väl se att hon har förändrats, men de flesta hyser stor sympati för henne.”
 
Första gången Letizia Ortiz talade offentligt avbröt hon Felipe VI mitt i en mening och bad honom om att låta henne tala till punkt. Tidigare sågs hon ofta på olika barer och på rockkonserter. Hon är med andra ord inte den typiska nicka-och-se-fin-ut-prinsessan. Och det är just därför som hon väcker uppmärksamhet hos medierna och hos de konservativa rojalisterna – men samtidigt älskas av befolkningen.
 
Vägen till tronen fylld med upp- och nedgångar
Letizia Ortiz är född 1972 i Oviedo, i norra Spanien. Hennes pappa arbetade som radiojournalist och hennes mamma som sjuksköterska. Hon är den äldsta av tre syskon redan som barn visste Letizia Ortiz vad hon villa göra när hon blev stor. Till skillnad från många andra flickor var drömmen dock inte att bli prinsessa, istället ville hon bli tv-värdinna. Det var en dröm som gick i uppfyllelse år 2000 då hon nådde höjdpunkten i sin karriär. Det året blev hon nämligen anställd som sommarnyhetsvärdinna på La 1 och senare som ankare på nyheterna för tv-stationen TVE, där hon bland annat täckte händelser som 11/9 och invasionen av Irak. Därutöver vann hon priset Premio Larra som den mest talangfulla journalisten på 30 år. Bara några år innan hade hon dessutom vigt sig till en annan uppgift i livet, nämligen som hustru. År 1999 gifte hon sig med Alonso Guerrero, författare och språkprofessor. Äktenskapet varade dock bara ett år och Letizia Ortiz gick målmedvetet efter tv-drömmen. Men just som hennes journalistiska karriär verkligen tog fart tvingades hon lämna yrket bakom sig. 2004 gifte hon sig igen, denna gång med ingen mindre än den spanska kronprinsen Felipe VI och nu väntade henne en framtid som prinsessa och senare drottning. Dock blev inte äventyret som prinsessa som hon hade kunnat vänta sig. I februari 2007 begick hennes yngsta syster Erika Ortiz självmord genom att ta en överdos sömnpiller. Dessutom har den smala prinsessan upprepade gånger omgetts och förföljts av elaka anorexirykten. Vidare har ett dokument om en frivillig abort gjord 2002, avslöjad av hennes kusin, gett Letizia problem då kungahuset och den katolska kyrkan är nära förbundna. I dessa kretsar är tron på rätten till liv stark och hade avslöjandet om aborten framkommit innan vigseln med prins Felipe VI hade äktenskapet kanske aldrig blivit av.
 
En folklig drottning intar tronen
Trots allt – eller kanske just på grund av – en brokig bakgrund med skilsmässa, abort och ett liv med fester och rockkonserter är Letizia Ortiz en av de mest omtyckta kungligheterna om man frågar befolkningen. Hon och kung Felipe IV representerar en ny tid för kungahuset och enligt José Apezarena blir det nu ett mer folkligt kungahus:
”Både kungen och drottningen står nära befolkningen. Det är ett modernt par som på många punkter bryter mot den traditionella bilden av vad det innebär att vara kunglig. Och här spelar Letizia Ortiz en central roll. Hon vet vad det innebär att betala hyra, söka arbete samt gå och handla. Hon har kämpat sig upp längs karriärstegen, och det kan människor relatera till. Vi har alltså fått en modern, närvarande och arbetsam drottning.”
 
Just nu väntar Spanien på boken Adiós Princesa, som handlar om Letizia Ortiz, och som är skriven av samma författare som för två år sedan avslöjade hennes abort. Boken kommer enligt uppgifter avslöja alla drottningens ”mörka” sidor. Men José Apezarena tror inte att den kommer att få så stor betydelse för bilden av henne:
”Den kommer inte att avslöja några stora hemligheter. Hon har levt ett ’normalt’ liv och det vet befolkningen. Dessutom är den skriven av hennes kusin och bara det skapar tvivel kring innehållet. Den är ju inte speciellt objektiv. Det blir säkert en liten sak som snabbt går över.”
 
Letizia Ortiz är alltså inte perfekt. Hon är känslig och hennes tidigare liv som en vardaglig kvinna ligger öppet för omvärlden. Men just den folklighet och transparens som Letizia Ortiz förknippas med kan komma att visa sig vara positiv för kungahuset förklarar Jose Apezarena:
”Om bilden kring kungahuset ska förändras krävs det att kungahuset också öppnar upp mer för befolkningen. Relationen till människorna på gatan ska vara mer direkt och på den punkten är Letizia Ortiz helt rätt person för jobbet.”
Tillsammans har kungaparet två flickor, kronprinsessan Leonor de Borbón, 9 år, och prinsessan Sofia de Borbón, 7 år.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.