Hälsoflippar och kostfanatism
helseflipper
 
Det är inte sällan som det under BodyTalk-sessioner kommer fram att våra kroppar reagerar mot de kurer, dieter och hälsoteorier som vi med bästa välvilja och hopp om ett långt och hälsosamt liv slaviskt följer. Och det är mycket som också tyder på att ett och annat är fel med alla de olika hälsoteorier som dyker upp var och varannan dag. Det är slutsatsen som man får dra, om man ska tro på de statistiker som visar att vi blir alltmer stressade, överviktiga och sjuka. Det finns en mängd bestämda teorier som ska tala om för oss vad som är hälsomässigt rätt och fel, men lite försiktigt skulle man ju kunna testa och föreslå att om t ex 50 olika experiment ger resultat som avviker från en bestämd teori så skulle det ju kunna bero på att det är någonting fel med själva teorin…
 
Det står naturligtvist inte på dagordningen, det vet jag gott och väl, för det finns pengar att hämta i hälsa och – inte minst – i teorier om både mental och fysisk hälsa. ”Få mer energi i vardagen”, ”Gå ned 3 kg på 7 dagar” eller vad med ”10 år yngre på 10 veckor” – för att inte tala om läkemedelsindustrins teorier som t ex ”Håll ditt kolesterolvärde nere med statiner”. Vi sväljer det. Självklart gör vi det, för vem vill inte leva ett långt och hälsosamt liv? Ha energi över till att pressa juicen ur ekofrukt och superbär efter morgonsexet, löprundan och havsbadet – varje dag? Ha friska, välbalanserade barn som både kan spela piano och tända en brasa samt räkna till 100 på kinesiska? Vem vill inte ha strålande hy samt nylackerade naglar, platt mage och fast stjärt? Spännande karriär, exotiska resor, sommarhus och massa över till både familj och vänner? Allt detta medan vi lyckliga ”vilar i oss själva” – tillsammans med vår alldeles egen coach. Kan vi tänka oss det? Visst kan vi det!
Och såhär långt är ingenting fel med teorierna som ska leda oss i ”rätt” riktning. Saken är bara den att det är långt ifrån så enkelt som teorierna får det att framstå och dessutom passar de knappt fler än ytterst få av befolkningen. Och i övrigt är det sällan den direkta vägen till varken hälsa eller lycka, utan istället stressar de oss både mentalt och fysiskt.
 
En annan sak som enligt mig är grundläggande här är: Teorierna skapar ett behov för själva teorierna. De gör oss nämligen otillfredsställda med oss själva och den vardag som vi innerst inne var nöjda med tills det att vi läste om att vi bör vara det motsatta, för: Vi är helt enkelt inte tillräckligt hälsosamma. Vi äter ju både vitt mjöl och dricker vin till maten. Vi tränar inte tillräckligt, har inte så mycket sex och äter inte ekologiska grönsaker. Vi äter inte heller enligt vårt stjärntecken, blodtyp, DNA eller hårfärg. Vi tittar för mycket på tv, mediterar för lite … osv. osv.
 
Det i sin tur betyder inte att det saknas inspiration, motivation och goda råd att hämta i hälsoteorierna, och många kan också få mer energi, gå ned i vikt eller se, kanske inte tio år yngre ut, men i alla fall lite friskare ut på tio veckor. Saken är dock den att vi har en vana att snabbt falla tillbaka i gamla vanor när förälskelsen i teorin har lagt sig. Men då finns det ju som tur är en ny teori att ta till. Och det är därför hälsoteorier är så bra business.
 
Straffa sig själv och förvirrade kroppar
Vår kropp är enormt stark och vi kan tåla en massa, så länge allt är i balans och att kommunikationen är bra mellan oss och vår kropp – och inte minst i kroppen – mellan cellerna och systemen.
 
Ett klassiskt exempel på att allting hör ihop är matsmältningen som för att kunna fungera optimalt bl.a. påverkas av kretsloppet, lymfsystemet, de endokrina körtlarna, andningen och musklerna. Men även i själva systemet ska det råda ett samband mellan t ex saliv, som behövs för att redan i munnen starta matsmältningen, och senare magsyran, men inte innan maten har nått ned – annars får man nämligen halsbränna… osv. osv.
 
Hos många av mina BodyTalk-klienter är delar av den sammanhängande kraften och kommunikationen satt ur spel pga. stress, sjukdom och emotionellt bagage, men i hög grad även pga. låsta tankemönster, övertygelser eller olämplig livsstil, som från början introducerades med det motsatta i tanken – nämligen ett långt, hälsosamt liv. Och det handlar särskilt om de sista faktorerna när det gäller hälsoteorier – om vad som är rätt och framför allt om vad som är fel.
I bästa välmening riktar man sin kärlek till en hälsoguru som dikterar low carb och ut åker bröd, pasta, ris och socker – bort med hela rubbet! För det är ju antingen eller. I jakten på det goda livet följer man nästintill religiöst stenåldersdieten, och i en värld som i allt högre grad får oss ur fattningen och skapar en känsla av att förlora kontrollen äter vi raw food, slutar med gluten och kastar ut komjölken, för det ger oss en illusion av att agera med kontroll och självdisciplin. Och när vi sedan ”får återfall” och äter frukostfrallor, häller mjölk i kaffet och dricker paraplydrinkar fram till småtimmarna så straffas vi med baksmälla och uppblåsta magar. Och ja, det är kroppens sätt att signalera att vi nog gett den lite för mycket gas. Och vad är det med det? Det är ju så vi kan uppleva oss själva och vår kropp i en alldeles normal och hälsosam process, förutsatt, naturligtvist, att man uppfattar budskapet och inte förblir i semesterläge resten av året. En hälsosam och välbalanserad kropp kan faktiskt klara av en hamburgare eller två lite då och då, liksom att en klar hjärna och ett balanserat sinne snabbt kommer över en mycket stressad situation och känslomässigt våldsamma upplevelser. Vi är skapade till att kunna klara av det – vi har bara ”glömt” hur.
Dessvärre upplever jag att de flesta i stället för att uppmärksamma kroppens signaler och reagera på dem ”ojar sig över” för att de inte äter tillräckligt nyttigt, inte går och lägger sig i tid eller motionerar tillräckligt. De kan helt enkelt inte leva upp till teorierna och deras egna stränga krav. Och för att uppmärksamma att denna form av självbestraffning tappat fotfästet helt och hållet försöker kroppen sända ut signaler i form av t ex utslag eller smärta. Lyssnar man inte kan dessa tillstånd bli mer och mer permanenta. Sjukdomen fibromyalgi uppstår t ex ofta som kroppens reaktion på återupprepade självbestraffningshandlingar. Om klienter släpper sitt fanatiska förhållande till t ex mat och lär sig att lyssna på sin kropp och dess unika behov, ja då dröjer det för det mesta inte länge innan smärtorna försvinner.
Andra gånger är kroppen helt enkelt förvirrad. Den är nämligen skapad till att själv uppnå balans och kompensera, visa olika behov vid olika tidspunkter – och själva åtgärderna som vi tar till, som vi gör i all välmening, som att t ex proppa i oss mängder med kosttillskott utan att veta om vi överhuvudtaget behöver dem, kan förvirra kroppen så till den grad att dens egna system inte längre fungerar optimalt. Precis som att man inte bör ta blodförtunnande läkemedel, med mindre att det är ordinerat av en läkare (det är det faktiskt många som gör…) bör man inte heller kasta i sig masskosttillskott utan vägledning av någon som är yrkeskunnig inom området. Att man bara ”kissar ut” de vitaminer och mineraler som kroppen inte har behov av verkar vara en skröna. Även någonting så harmlöst som stora c-vitamintillskott kan påverka kroppen om den inte har behov av det.
 
Lyssna till din intuition
Även om stenåldersmänniskan knappast åt allt det kött eller den exotiska och processade maten som man kan hitta i Paleo-kokböckerna, och även om vi inte har behov av att äta de enzymer som blir kvar i maten när vi inte hettar upp den till mer än 42 grader (raw food), utan tvärtom har svårt att smälta mycket av den råa kosten, så råder det sannolikt inte någon direkt fara i hopp om att en sådan kur kan göra nytta lite då och då. På samma sätt är det inget som säger att vi måste kunna springa ett maraton eller simma över Gibraltarsund för att ha en hälsosam kondition, men för många människor är det inte heller farligt att göra det.
 
Av allt att döma stressar varje form av fanatism dock både vår mentala och vår fysiska hälsa. På min BodyTalk-klinik är det inte ovanligt att klienter som uppsöker mig med symptom som depression, fertilitetsproblem, allergi, livströtthet eller hyperaktivitet kommer dessa in på livet när kroppen blir hörd och klienten släpper taget om sitt fastlåsta tankemönster om att följa en bestämd hälsoteori till punkt och pricka.
Emellertid är det inte alltid så då vi människor älskar vanor och manualer (här: hälsoteorier, dieter m.m.), och därför ger vi oss med hjälp av BodyTalk ned på det svårtillgängliga undermedvetna planet, för att få förändringar att ske.
Det är oerhört viktigt att vi moderna människor lyfter på locket till vår intuition och återigen lär oss lyssna till vår kropp och lär oss att förstå den igen. Gör vi det kommer nämligen vår inre pendel, vår inre visdom, alltid att berätta för oss vad vår kropp har behov av. Och på så sätt har vi vår alldeles egen hälsoguru tillhands med vägledning om vad som passar just vårt egna, alldeles unika behov. Lyssnar du efter rätt kommer du aldrig att tvivla!
 
Vill du ha mer information om BodyTalk är
du välkommen att kontakta mig på
tel. 607 62 91 06.
Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.