Hotel *** Real de Poqueira – Frisk bergsluft, getbjällror och sopa de alpujarreña

Hotel *** Real de Poqueira - Frisk bergsluft, getbjällror och sopa de alpujarreña

bjerghotel
 
Hotel *** Real de Poqueira
 
I La Alpujarra, bara ca två timmars körning från Costa del Sol, ligger de tre charmiga bergsbyarna Pampaneira, Bubión och Capileira. Den högst belägna av de tre, och Spaniens tredje högsta på fastlandet, samt förklarat som en plats med speciellt kulturellt intresse, är Capileira, på 1 436 m.ö.h.
Och förutom att vara en populär by bland friluftsmänniskor hamnar Capileira i helt nytt fokus då den världsberömda cykeltävlingen Vuelta a España i januari avslöjade att de har valt ut byn som slutmål för etapp 7, som pågår mellan 7 och 28 augusti, med start i Jódar. Detta förväntas öka intresset för bergsbyn ännu mer och förberedelserna bland de lokala företagarna är i full gång.
En Suecos utsända har besökt Hotel Real*** Poqueira i Capileira, ett av traktens få trestjärniga hotell.
 
Nära till naturen
När jag slår upp fönsterluckorna möts jag av ljudet från getternas bjällror. Jag ser en herde gå bakom de säkert 30-tal djuren som är på väg ut i naturen för dagens bete. Avlägset hörs porlet från Río Poqueira, byn ligger ju på kanten av Poqueiradalen. Och högt upp över taken med sina karakteristiska skorstenar ses en dag som denna, likt de flesta dagar här när luften är klar, de snötäckta topparna av Veleta och Mulhacén. Morgonluften är frisk och kylan sticker lite i näsan men om någon timme kommer solen att värma så gott att man kan vandra eller njuta på uteserveringarna i kortärmat. Här i Capileira är det inte ovanligt med kyliga kvällar, nätter och mornar följda av varma soliga dagar, och om vädret är riktigt fin bjuder utsikten på vyer ända ned mot Medelhavet och Afrikas kust.
 
bjerghotel2
 
Trivsamma rum
Nattsömnen har varit fantastisk i den stora mjuka sängen, i tystheten som bara en liten bergsby kan erbjuda. Och jag är ypperligt nöjd med rummet. Ett dubbelrum med utsikt mot kyrktorget. Inte överlyxigt men väl ombonat med hög standard, allting är rent och fint samt med allt man kan önska sig. För fönstren hänger lätta vita gardiner genom vilka, när man öppnar fönsterluckorna, kan ana konturerna av livet utanför.
 
En tur i byn
Föregående kväll tog jag en promenad och besökte några lokala butiker och restauranger, som det finns ett stort utbud av. Många butiker erbjuder typiska turistattiraljer men så finns även, precis när man kommer in i byn, om man tar kullerstensvägen vid hostalet Hostal Meson Poqueira, en butik med fina skinnvaror, allt från små portmonnäer och väskor till välarbetade hattar och jackor, och längre ned på gatan finns en butik med lite trevliga kläder. Hostalet ägs förövrigt av samma familj som Hotel Real Poqueira. (Hostalet drivs av tvillingarna Paco och Pepe Pérez, vars fruar, Gloria och María del Carmen möter gästerna i matsalen med traditionell hemlagad mat, och hotellet som jag bor på drivs av det ena parets dotter, Carmen.) Fortsätter man istället den asfalterade vägen rakt fram kommer man förbi en chokladfabriksbutik med försäljning av smaklökkittlande chokladsmaker och sommartid har de också hemgjord glass. Lite högre upp ligger en delikatessbutik med goda ostar, skinkor och lomo. m.m. Bara ca 30 meter längre fram ligger ett garage med en blyg skylt ”Vende Leña”, och förutom ved säljer de också traktens godaste honung. Men sådant köper jag med mig precis innan det är dags att åka tillbaka till Costa del Sol, och jag ska stanna några dagar.
 
Genuint och generöst
Under min vistelse äter jag lunch och middag på restaurangerna samt barerna i byn och kan konstatera att de jag besöker levererar både bra service och goda tapas samt mat. Det är genuint och traditionellt, som om farmor själv skulle stå i köket. Tilläggas kan att överallt serveras det en tapa, ofta generösa i storlekarna, när man beställer en dryck, såsom sig bör. Typiskt för dessa trakter är sopa alpujarreña gjord på mandel, jamón serrano och krutonger samt plato alpujarreña med papas a lo pobres, jamón serrano, morcilla, chorizo, ägg och grön paprika.
 
Modernt med tradition och historia
Det trestjärniga hotellet Real Poqueira som jag bor på är byns modernaste och slog upp de rustika träportarna för bara drygt två år sedan. Det ligger vackert mitt i byn, vid kyrkan och bytorget. Tidigare låg här en gammal historisk byggnad vilket vid uppförandet av hotellet skapade möjligheter att bevara historiska detaljer som nu har sin självklara plats i inredningen. En av dessa möter en direkt när innanför portarna, nämligen mosaikgolvet som lades redan under arabernas tid här. Och bredvid står en springbrunn som hälsar alla gäster välkomna med renhet och vitalitet.
Den genomgående stilen är modern med sobert rustika inslag. Väggarna är genomgående benvita och kvar har lämnats golv, bjälkar och andra detaljer från det gamla huset, samt en och annan vägg i murad natursten, vilket skapar en varm känsla. Samma atmosfär genomsyrar hotellets alla rum som hälsar gästerna med modern inredning, varma ljusa jordtoner, stora fönster och rustika detaljer.
 
Frukost, halv- och helpension
Jag väljer att äta min frukost på hotellet och de andra måltiderna ute i byn. Frukosten är kontinental med även ett generöst fruktfat, hembakat samt sötsaker och intas i hotellets matsal på entréplan. Det går också att boka halvpension och helpension. Köket serverar vällagad mat och även om tillagningen samt presentationen av maträtterna är modern är influenserna och ingredienserna traditionella.
 
Tredje generationen
Allting på Hotel Real Poqueira är välgenomtänkt, gediget och kvalitet, och det går väl inte att vänta sig någonting annat. Carmen Peréz är nämligen den tredje generationen som tar sig an att vurma för och välkomna besökare i Capileira, samt sörja för att ge oss en trivsam tillvaro och god nattsömn.

Rum samt priser:
Hotel*** Real Poqueira har totalt 19 rum, både enkel- och dubbelrum
Alla rum har:
•    A/C (kyla och värme)
•    Telefon
•    Satellit-tv
•    Internet
•    Skrivbord
•    En suite med hårtork samt badrumsartiklar
Enkelrum: från 40 euro
Dubbelrum: från 70 euro
Extrasägn: 15 euro/dygn
Spjälsäng: 8 euro/dygn
 
Friluftsaktiviteter
Området ligger i hjärtat av national- och naturparken Sierra Nevada, på dess södra sida, och är förklarat som biosfäriskt reservat av UNESCO. Här finns många friluftsaktiviteter, bland annat:
•    Naturvandring samt fjällvandring
•    Mountainbiking
•    Klättring
•    Canyoning
•    Ridning
samt utflykter med 4×4.
Upptäck godbitarna
Ge dig ut på upptäcktsfärd längs Capileiras små gator. Kan du hitta uteserveringen med den vackraste utsikten? (Fortsätt huvudvägen (asfaltsvägen) upp, den sista restaurangen på höger sida bjuder på spektakulära vyer.) Eller Spaniens kanske mysigaste tehus? (Gå till vänster innan Hostal Mesón Poqueira, ned för trapporna till lekparken. Ta här gränden som går lite uppåt på höger sida, men håll dig till vänster, vid räcket. Tehuset har en järngrind som står öppen när serveringen är öppen samt en trä-get på taket.) Och det finns många fler krypin att upptäcka inne bland de gamla små gatorna.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.