Trip down Memory Lane i Málaga – vintagefynd och magiskt café

Trip down Memory Lane i Málaga – vintagefynd och magiskt café

 sjaelCharme
Costa del Sols huvudstad har efterhand förvandlats till en pulserande storstad där kända modehus och coffee shops som Starbucks tar allt mer plats i stadsbilden. En genomgående modernisering har finpolerat de centrala delarna av staden medan det inte långt ifrån detta, i de bakomliggande snirklande gränderna, går att hitta små vintagebutiker, museer och caféer, som alla drar in den besökande i en sydspansk berättelse i from av gastronomi, konst och kläder.
 
Shopping i Málaga är ofta lika med Calle Larios och parallellgatan Calle Nueva efterföljt av ett besök på en av de många omkringliggande tapasbarerna. Men den sydspanska storstaden har mycket mer än Zara, Bershka samt Mango och längs de många smågatorna kan man utforska vintagebutiker och alternativa caféer.
 
Klä dig i vintage i vinter
Själ och charm hittar man bland annat i Málagas vintagebutiker. Vintage är inte en ny uppfinning. Kläderna har trådar ända tillbaka till Haute Couture-stilen, som uppstod i Paris i mitten av 1800-talet, då den finare borgarklassen beställd personliga kvalitetskreationer hos ”couturierna”. Och just det personliga och unika uttrycket är det som också karaktäriserar vintagestilen. Förr användes kläderna mest för att symbolisera pengar samt status och en del klädmärken som Gucci och Burberry förknippas fortfarande med det. Men idag kopplas kläder mer ihop med identitet och då sänder vintagekläder ut ett tydligt budskap om green-fashion, hållbarhet och personlighet.
 
Shoppingturen bör ta en förbi butikerna Quasipercaso, som ligger på Calle Andrés Perez på Plaza de los Martires.
Quasipercaso har funnits i Málaga i ett år och bjuder på vintagekläder i hög kvalitet som både har ångats, tvättats och strukits. Epoca däremot har legat i Málaga i 20 år och är en riktig spansk vintagebutik, där en gäststol står vid kassan så att grannfruarna kan sitta ned när de kommer förbi för en pratstund. Denna butik påminner mer om en secondhandbutik än den andra och kvaliteten på kläderna är också varierande. Men här gömmer det sig minst sagt små skatter, som till exempel dessa rosa Dolce Gabbana-solglasögon.
 
Priset på vintagekläder är ofta det som får många att dra sig ifrån att kasta sig ut i stilen. Därför rekommenderas det att man inte försöker byta ut hela garderoben med de nya, gamla kläder. Gå istället på jakt efter några få men unika plagg, som bidrar till ett personligt uttryck till vardagskläderna.
 
Boheme och rödbetsgazpacho på Plaza de Camas
Efter resan bakåt i tiden med tygerna kan en tapa och ett glas vin sitta fint och för att stanna kvar i den alternativa miljön styrs stegen till caféet La Magia del Melón på Plaza de Camas. Stämningen osar av unikhet och stil. Alla möbler har hittats på gatan och fräschats upp samt målats om, och kreativ mat samt dryck har fått plats på menyn. Området som caféet ligger i har nyligen restaurerats och en fin liten plaza med en lekplats, lite street-art och gröna träd skapar en fin miljö för förtäring av förfriskningarna.
 
En pappa och hans tonårsson sätter sig till rätta vid det lilla bordet som är täckt med små teckningar, som liksom utgör ett litet konstverk i sig själv. En bekant kommer in och med en bred andalusisk dialekt ropar han glatt till sonen. De tre männen hälsar på varandra med en stor kram och sätter sig ned. Detta café är på många sätt mycket autentisk spansk bortsett från att ägaren är argentinare. Men den kvaliteten kommer till sin rätt i smaken i de många olika empanadas som finns på menyn.
 
sjaelCharme2
En empanada med nötkött passar perfekt till en Alhambra-öl.
 
Tycker man bättre om kalla smårätter är rödbetsgazpachon ett gott val, i vilken smaken av rödbeta och spröda sesamfrön skapar en fin balans. (foto: IMG_3530: Billedtekst: Användandet av rödbetor i matlagning kan spåras ända tillbaka till 1500-talet.) Dessutom kan man få färskpressade grönsaks- och fruktjuicer, couscousrätter och moussaka samt många småtapas. (Foto:IMG_3494)
 
Caféet är den perfekta platsen om man har tröttnat på bläckfisk, kroketter och bouqerones.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.