En spelnörd i olivoljevärlden

En spelnörd i olivoljevärlden

profil-pelle-lundborg
Han är punktlig när han kliver in genom dörren till redaktionen, iförd jeans och blå kavaj med armbågslappar. Det korta, trimmade skägget klär honom liksom den där pojkaktiga lekfullheten i hans blick. Och det speglar honom perfekt, en affärsman och entreprenör med en fot kvar i tv-spelsvärlden.

”Jag har bara två flaskor kvar från den första batchen, så tyvärr kan du inte få dem. Men jag tänkte att de kanske passar för fotograferingen”, säger han glatt när jag nyfiket synar de två olivoljeflaskorna han håller i händerna. Den ena har grön etikett och den andra har en röd, och båda har ett tecknat olivträd på framsidan.

Det är Pelle Lundborg som har kommit för en pratstund och han är ivrig att berätta om de två olivoljorna – ett projekt som startades för drygt två år sedan.

”Verdial, oliverna som oljan med den gröna etiketten är gjord av, odlas bara på två platser i Spanien, den vi använder odlas i Vélez-Málaga. Den ger en bra vardagsolja med mild smak. Vi är noga med att använda lokala produkter så oliverna kommer från småbönder i området. Tänk, en del av träden är över tusen år gamla!”, berättar Pelle. Så fortsätter han att berätta om oljan med röd etikett: ”Hojiblanca-Picual har kraftigare smak med en sammansättning av två oliver, vilket ju namnet antyder. Även dessa är närodlade och finns bara i områdena norr om Málaga, i södra Cordoba och öster om Sevilla.” Pelle plockar upp små miniflaskor ur sin väska som han räcker fram med ett glatt leende: ”Jag har i alla fall med mig småprover på oljorna, jag tänkte att du kanske vill testa”.

Hans kläder skvallrar inte om bondeliv. Hans händer bär inte spår av hårt hantverk. Och hans skor visar inte ett enda tecken på lantbruk. Hur kommer det sig att en ung svensk man, född i Örebro och uppvuxen i Linköping, arbetar med spansk olivolja?

”Jag vet ingenting om olivolja! Men jag lär mig och får lära mig allt från grunden”, skrattar Pelle, när vi sätter oss ned med varsin kopp te.

Oljan som jag håller i handen är av märket Mainake, vilket är ett resultat av en artikel som Pelle läste i Mijas lokaltidning (om några killar som återupptog arbetet i en gammal finca på gammalt hederligt manér med handpressad olja) samtidigt som han sneglade på vilka möjligheter det finns på den spanska marknaden. I detta började han jämföra spansk och italiensk export och såg att Italien exporterar mycket delikatessolivolja till Sverige och tänkte att den delen på den spanska marknaden står öppen. Liksom alla idéer handlade det om att fundera, se möjligheter och eventuella fallgropar. Att Pelles fru är uppvuxen på Costa del Sol har inte heller varit till någon nackdel. Med hjälp av vänner, familj och kontakter fann han kooperativet med olivbönder i Axarquía, som nu är Mainakes leverantör. Namnet Mainake är förövrigt grekiska för Málaga, Mainake var nämligen det namn som fokaierna gav området när de anlände omkring år 630 f.Kr.

”Svenskar tycker om kvalitetsprodukter. Vår olja är en delikatessolja med charmen att den kommer från småbönder i Andalusien som vårdar sina träd och oliver med ömhet för att leverera den bästa oljan. Och det tror jag är en produkt som kan lyckas i Sverige”, säger Pelle.

Framtagandet av oljorna gjordes genom att människor i Pelles omgivning, en del med stort matintresse och andra även kunniga inom området, fick provsmaka och kommentera. Resultatet blev att majoriteten tyckte om oljan med mild smak. Men då många även tyckte om oljan med kraftigare karaktär slutade det med att de tog fram båda.

”Jag är inte ensam i projektet och vi som är inblandade har fått lära oss allt från hur oljekooperativ fungerar och småskalig produktion till hur man tappar olja på flaskor, samt mycket mer. Nyligen satt jag faktiskt själv och klistrade fast etiketterna på vår senaste leverans”, säger Pelle med ett ansiktsuttryck som vittnar om att han aldrig hade trott att han någonsin skulle klistra etiketter på olivoljeflaskor. Dessutom visade det sig inte vara så enkelt som att bara klistra ett papper på en glasflaska. Etiketten måste nämligen vara beståndig mot både vatten och olja, för alla vet ju att det finns en tendens att olja rinner ned längs flaskans kant vid användande. Och det fick Pelle alltså lära sig den hårda vägen. Dessutom måste glas som säljs i Sverige ha svensk återvinningsmärkning och så måste en streckkod erhållas och registreras m.m. Men nu är alltså de hittills två Mainakeprodukterna certifierade och verifierade. Och faktiskt, i dagarna, är det dags för företagets tredje produkt: Mainakes första ekologiska olivolja, att tappas på flaskor, redo att exporteras till Sverige för att säljas av föreningar och skolklasser. Denna kanske lite annorlunda försäljningskanal har valts för Mainakes produkter då det både gynnar företaget samt hjälper föreningsliv och skolklasser att tjäna pengar.

Pelle Lundborg var bara 16 år när han hoppade av skolan för att öppna en liten tv-spelsbutik i Linköping. Han hade uppfostrats till att tjäna egna pengar – ville han ha någonting fick han klippa gräset, dela ut jultidningar och dylikt, även om hans föräldrar ibland bidrog med en del. När så hans brinnande intresse för tv-spel födde idén till en egen butik sa inte föräldrarna nej. Det var 1994 och bara året innan hade han vunnit SM i tv-spel. Spelbutiken gick bra och 1998 såldes den, varefter Pelle var med och startade Sveriges första spelbutikskedja. Pelle är således en av grundarna och ägarna av Nordic Games Group, en bolagsgrupp som äger bland annat butikskedjan GAME i Sverige och Norge, speldistributören Game Outlet i Karlstad och spelförlaget Nordic Games Publishing i Wien. I artiklar för både svenska och internationella dagstidningar, som uppmärksammat framgångarna, har Pelle, lite skämtsamt, kallat sig själv spelnörd.

Jag sitter alltså mitt emot en sann entreprenör och trots att Mainake bara tagit de första stegen in på den svenska marknaden har Pelle redan tankar på fler projekt: ett inom den gastronomiska världen samt ett inom turism. Mer än så kan vi tyvärr inte avslöja i dagsläget.

”Det är viktigt för mig att använda det som finns att tillgå lokalt och här finns så mycket”, förklarar Pelle, om sitt intresse att dela med sig av sina upptäcker i omgivningen.

Men hur är det att vara pappa, Pelle har två söner, ännu små, och ha hoppat av gymnasiet efter bara nio månader, sönerna ska ju motiveras till att studera? Som med allt annat har Pelle svar på frågan: ”Det är viktigt att barnen får hitta sitt eget kall i livet. Det kommer att fungera tillslut i alla fall, oavsett yrkesval och utbildning”. Pelle själv är, märker jag där vi sitter, mycket allmänbildad och insatt i både världsnyheter och lokalpolitik, information och kunskaperna erhållna genom mycket läsning. Mycket av hans framgångar med både spelbutiker, olivolja och andra projekt bottnar i hans talang att ta vara på kontakter samt personers egenskaper. Och just det är Pelle Lundborgs egna, speciella egenskap.

Fem snabba:

Är du rik?

Ja jag är rik för jag fyller livet med roliga saker. Dessutom gör barnen mig ännu rikare. Man blir rik i livet genom att ge och få kärlek.

Saknar du någonting i livet?

Ibland kanske jag saknar en formell utbildning, men ändå inte. En sak är att lära sig i skolan, det kan alla göra. Jag tycker att det är viktigare att lära människor att tänka själva. Jag ser till att arbeta för att få det jag vill, så att jag inte behöver sakna.

Har du några förebilder?

Jag ser upp till mamma och pappa och jag kan se vad jag har med mig av dem. Mamma har ett genuint intresse för människor och jag har alltid velat imponera på pappa.

Ångrar du någonting?

Nej. Saker blir som de blir. Man måste leva i nuet. Gör man misstag så lär man sig. Man skapar erfarenheter. I de företag jag är inblandad i har vi också utrymme för misstag. På så sätt kan vi och dem vi arbetar med bli ännu bättre.

Vad är din största lärdom såhär långt i livet?

Att inte vara konflikträdd men att inte söka konflikter. Jag tycker att man ska vara hygglig mot folk, det är viktigt.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.