casa-de-los-bates
Känner du igen behovet av att behöva komma iväg ibland? Koppla bort vardagens sysslor samt måsten och bara vara, men utan att åka på en långresa med planerande och packande? Då finns det ett litet gömställe på Costa Tropical som passar både turturduvor och vänner, och faktiskt även för en liten ”getaway” på egen hand. Eller varför inte för privata fester och bröllop – Casa de los Bates sägs vara ett av Spaniens mest romantiska hotell.
 
Det är inte det lättaste hotellet att hitta. Men inte heller det svåraste. Trixet är att det inte är skyltat och avfarten ligger mellan två kilometermärkningar. Kommer man dessutom från Málaga får man inte korsa vägen så man måste köra förbi avfarten och vända om. Men En Sueco lyckas hitta fram på första försöket.

Boutique hotel

Allén som leder en bort från motorvägen kantas av höga cypresser. För ett ögonblick känns det som om man lämnar civilisationen med Motril och Salobreña bakom sig, där man kör allt längre in bland grönskan. Runtomkring anas stora avokado- och andra fruktodlingar. Mörkret har fallit på och körandes genom cypressallén känns det hela taget ur en filminspelning på den engelska landsbygden. Snart uppenbarar sig Casa de los Bates, som en förmögen familjs boning, till vänster. Till höger ligger en stor parkering. Från grusplanen med höga palmer leder stora trappor upp till terrassen, varifrån utsikten över Salobreñas slott i sydväst och Sierra Nevadas berg i norr är betagande, och höga spröjsade dörrar leder in till entrén.

Casa de los Bates är vad som på spanska kallas ett ”Casa Rural”. Jag skulle vilja kalla det ett ”Boutique hotel”. Det är familjeägt, personligt, detaljrikt och annorlunda. Tilläggas bör att namnet Bates bör uttalas på engelska.

Kunglig historia

Att kliva in genom dörrarna är som att kliva in i ett stycke historia. Huset är från 1800-talet och omgivningarna bär på historia från ända tillbaka till de katolska monarkerna. På deras tid fanns inte det hus som står här i dag. Då gällde det ett präktigt hus på andra sidan av den fantastiska 1700-1800-tals trädgården, som är lite av en botanisk skatt, som omger Casa de los Bates, där Isabella och Ferdinand ibland huserade när de befann sig i trakterna. Och det är från denna tid som hotellet har fått sitt namn, för drottning Isabella gav nämligen huset i gåva till just en Mr. Bates. Dock brändes det ursprungliga huset ned av republikanerna och kvar finns bara en grund som i dag används för fester och bröllop, som ses bortom träden när man står på baksidan av hotellet.

Ett annorlunda typiskt fotobord

Ett nytt hus byggdes alltså, och också det inhyser historia då det bland annat intogs det av Francos män under inbördeskriget. I dag är det familjen Rodriguez som äger Casa de los Bates och efter ett gediget restaurationsarbete har de lyckats skapa en genuin stil och känsla. Gardinerna är tunga men inte dystra, de ljusa marmorgolven pryds av stora mattor. En flygel utgör det typiska fotobordet, som finns i varje spanskt hem. Tittar man nära ser man dock att det finns en del intressanta människor representerade här, bland annat Nelson Mandela, drottning Sofia, Al Pacino m.fl. Fadern i familjen var nämligen spansk utbildningsminister under sin tid, och fick således träffa vitt skilda och intressanta personer.

Rofylld afton

Klockan är mycket och det är dags för middag, som denna kväll serveras i biblioteket. Annars finns det en stor salong, fylld med antikviteter, som används vid större sällskap. Menyn bjuder på tre för- och varmrätter att välja mellan, och skiftar dagligen beroende på tillgången på råvaror, vi serveras mangoldpaj till förrätt samt fisk på grönsaksbädd och ugnsstekt fläskfilé med primörer. Vad som generellt kan sägas om maten är att den är gediget tillagad på mormors vis.

Under vårt besök bor bara ett annat par på hotellet, det finns bara fyra dubbelrum och en Junior Suite, så min väninna och jag sitter och äter stilla, i lugn och ro. Och efter maten, då det fortfarande finns en skvätt i vinflaskan, sätter vi oss ned i soffan framför den öppna spisen, och där språkar vi till långt in på småtimmarna. Tilläggas kan att kocken stack in huvudet i biblioteket när han gick för att be oss kontrollera att ytterdörren var ordentligt stängd och att vi skulle släcka lamporna när vi kröp till kojs. Så kan det vara på ett boutique hotel.

John Blund bor nog här

Innan kocken gick hem frågade han när vi önskade frukost, och med tanke på att vi stannade uppe så länge passade det utmärkt med pan con tomate, nyplockad avokado (från hotellets egna odlingar) och en stor frukttallrik vid tio-tiden på morgonen. Under kyligare mornar serveras frukosten i en liten salong i bottenvåningen, men annars avnjuts den ute på terrassen, där vattenporl ackompanjeras av fågelsång. Och hade vi önskat står köket redo att tillaga båda ägg och bacon m.m.

Nattsömnen på Casa de los Bates går inte att klaga på, John Blund liksom står och väntar bredvid de stora sängarna med väldoftande lakan. Alla rum är stora med generösa badrum, samt ordentliga förvaringsutrymmen, så det finns ingenting att klaga på. Det är vänligt, familjärt och hög service.

Rofylld tillvaro

Lika mycket som att Casa de los Bates är historiskt, vilket upplevs i alla vrår, lika mycket passar det till att förvilla sig i trädgårdarna, med fontäner och vattenfall, till att slappa i poolen, i en fåtölj på terrassen eller i soffan framför brasan. Här råder ingen stress, bara egen tid och välmående.

 


 

Casa de los Bates

Carretera Nacional 340 – km. 329,5
Salobreña-Motril
www.casadelosbates.com

Rum samt priser:

Alla rum har:

• A/C (kyla och värme)
• Telefon
• Tv
• En suite med hårtork samt badrumsartiklar.

Pris, beroende på säsong:

Dubbelrum: 80-120 euro

Junior Suite: 120 – 150 euro

Frukost ingår.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.