Den 22 mars hölls det första av tre val år 2015 i Spanien, nämligen regionvalet. Nu, två månader senare, den 24 maj, är det dags igen. Och denna gång räknas även din röst.
Det enda valet – förutom EU-parlamentsvalet, som utlänningar i Spanien kan rösta i är nämligen kommunalval, som hålls vart fjärde år. Alla EU-medborgare har rätt att rösta och EES-länder som Norge, som inte är medlem i EU, har ett särskilt avtal som bidrar till att även norrmän har rätt att rösta i dessa val.
Innan den 24 maj ska man således bestämma sig för om krysset ska sättas vid det konservativa/liberala PP, det socialistiska PSOE, mittpartiet UPyD eller eventuellt några av de andra, mindre partierna som vänsterorienterade IU (Izquierda Unida) eller det lilla gröna partiet EQUO (La Alternativa Verde). Hade du tänkt dig att kryss för det nygrundade Podemos måste du tänka om. De har nämligen låtit meddela att de inte kommer att ställa upp i kommunalvalen, för att i stället använda energin till de två andra ”stora” valen – regionvalet och parlamentsvalet. Dock kan de, i flera kommuner, finnas med i kulisserna, som i t ex Madrid, där de stöttar koalitionen som kallas Ganemos, med sloganen ”Ahora Madrid”.
I Spanien röstar man inte på enskilda personer utan endast på partierna och i varje kommun ska det fördelas ett antal poster som går till de partier som får flest röster. I Fuengirola handlar det om t ex 25 platser och varje parti ska därför sammanställa en lista med 25 kandidater, därefter är det antalet röster som partiet får som avgör hur många av de utvalda kandidaterna som får plats i rådssalen. Under det senaste kommunalvalet i Fuengirola fick t ex PP hela 18 platser, då de fick 40 procent av totala antalet röster.
Din röst påverkar således vilket parti som vinner borgmästarposten samt inte minst graden av inflytelse i din kommun. Personer, som ännu inte har skrivit in sig i vallängden måste nu vänta till nästa val, då tidsfristen för att anmäla sig till systemet utlöpte den 30 december 2014. För att anmäla sig behöver man dock bara vända sig till kommunhuset i staden där man bor och därefter be om att bli inskriven i det som kallas Censo Electorial, och så kommer röstkortet automatiskt hem till en med posten. I en del kommuner, som t ex Fuengirola, kan man även anmäla sig till vallängden på turistkontoret, men man kan inte räkna med att det är möjligt på andra platser.
Anmälan kan även ske över nätet på internetsidan INE (Instituto Nacional de Estadística), men det gäller enbart under den angivna perioden, som ju för denna gång tyvärr har passerat.
Har du redan fått ditt röstkort med posten är det bara att titta efter vart du ska gå för att rösta. Och oavsett om du tillhör de röda eller de blå, så är kampen om de spanska kommunerna stundande och valet är din möjlighet att påverka utvecklingen de kommande fyra åren. Glad valdag!
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com