Dramatiska dygn – Malaga FC

Dramatiska dygn - Malaga FC

malagacf
Vicepresidenten Shatat har sagt upp sig, ledningen vill bli av med klubbägaren Al-Thani, men han sålde inte och har nu lovat kapitaltillförsel.
 
Jag träffar huvudcoachen Javi Gracia vid restaurangen El Torreón i La Cala de Mijas. Han har njutit av dagen på stranden tillsammans med sin fru samt sina barn och nu är de på väg hem till Benalmádena för att se dagens match på tv – Champions Leaguefinalen i Berlin mellan Kataloniens stolthet FC Barcelona och italienska Juventus.
 
Málagatränaren är lite låg. Från sidlinjen i klubben har han anat orosmoln och kaos under några dramatiska dygn. Den jordanska vicepresidenten Moyat Shatat har dragit sig tillbaka för att han är trött på det fruktlösa samarbetet med klubbägaren Abdullah bin Nasser Al-Thani, 46 år gammal och från emirfamiljen i Qatar. Varje gång Shatat och ledningen i
Málaga CF bett om nödvändigt kapital har Al-Thani backat. Han känner uppenbarligen inte ansvar för det ekonomiska trubbel han orsakade klubben för tre år sedan.
 
Och i tidningarna kan Javi Gracia läsa om att spelare som Camacho, Juanmo, Darder, Samuel och Castillejo ska säljas. Det har visats stort intresse för dessa från FC Porto i Portugal, Inter i Italien, Southampton i England respektive Villarreal i Spanien. De ska inbringa mer än 20 miljoner euro till klubben. Dagen innan har Gracia själv kontaktats av den grekiska storklubben Olympiakos.
 
Den hårt arbetande toppledningen i Málaga vill att Al-Thani säljer klubben och både kinesiska och engelska investerare har visat seriöst intresserade för att köpa den. Vid förhandlingsbordet har det nämnts belopp på 85 miljoner euro.
 
Själv gav Al-Thani 36 miljoner euro för klubben sommaren 2010 och övertog samtidigt en skuld på 16 miljoner från den tidigare ägaren, Lorenzo Sanz, före detta president i Real Madrid och nu boende i Fuengirola.
 
Tappade intresset
Ledsagad av den dåvarande vicepresidenten Abdullah Ghnub köpre Al-Thani stora spelarnamn i två omgångar, för totalt 76 miljoner euro. Málaga CF skulle vara Spaniens motsvarighet till den engelska storklubben Chelsea, med den ryska pengamagnaten Roman Abramovij i ryggen, tyckte Ghnub. Och varför inte? Rika arabiska män tog både Manchester City och Paris Saint-Germain till toppen i den europeiska fotbollen. Paris Saint-Germain ägs således av Al-Thanis kusin Tamim Bin Hamad Al-Thani.
Men utan tillstånd för en marina och ett hotellprojekt i Marbella för 400 miljoner euro samt ett stadionprojekt i Málaga för 100 miljoner euro verkade det som om Al-Thani förlorade intresset för Andalusien och därmed även för Málaga CF. Dock har myndigheterna just gett klartecken till byggandet av en länge planerad akademi.
Ghnub ersattes för tre år sedan av Shatat, som tillsammans med generaldirektören Vicente Casado, fransman med ett förflutet som chef för det professionella spanska fotbollsförbundets marknadsavdelning, framgångsrikt har gjort Málaga CF näst intill självfinansierat. Men i juni skulle några stora lån infrias – bland annat till skatteverket.
Spelarförsäljningarna har ännu inte gjorts och idrottsdirektören Mario Husillos satt i stort sätt handlingsförlamad utan ekonomiskt spelrum för investeringar i nya spelare till ett slagkraftigt La Liga-lag.
 
Höll i tio månader
Men Al-Thani ville inte sälja. Han placerade i stället sin son, den fartglada Nasser Al-Thani, 26 år, på platsen som vicepresident i klubben och vid mellankomst av Málagaadvokaten Daniel Pastor, expert på konkurser, fick Al-Thani veta att han nu skulle investera i klubben. Därefter meddelade han sin omedelbara ankomst till Málaga från hemmet i Doha, Qatar. Det blev ett av de mest underliga men viktigaste besöken han gjort. Även för att bevara den nuvarande toppledningen i klubben.
För många år sedan lämnade den före detta landslagsspelaren Fernando Hierro sitt jobb som generaldirektör i Málaga CF. Han var också less. Efter bara tio månader! Hans resa till Doha för att övertyga Al-Thani om att han nu skulle träda in i rollen med ekonomiskt ansvar och få ordning på klubbens växande skuld gav inga resultat. Skulden bara växte – även skulden till spelarna – och den blev så stor att UEFA, det europeiska fotbollsförbundet, efter succésäsongen i Champions League, uteslöt Málaga CF från det fina sällskapet. Med spelarförsäljningar för mer än 50 miljoner euro, med Benalmádena-pojken Isco som den dyraste med en check från Real Madrid på 30 miljoner euro, kunde det göras acceptabla återbetalningar. Men spänningen fortsatte. Det är inte bara Javi Gracia som väntar med spänning på framtiden.
Han ville helst stanna i Málaga.
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.