Dela

helse-traethed
Jag känner mig trött, trött ända in i själen. Det är en årligt återkommande situation och jag vet vad det beror på. Det är en kombination av värmen, för många gäster, för mycket rödvin, sena kvällar och mycket jobb.

 
Så snart vardagen gör sig påmind igen och jag återvänder till min dagliga rutin med kosttillskott i kombination med hälsosam mat, sömn och motion, försvinner tröttheten som smör i solsken.
 
Generellt känner jag mig starkare, mer aktiv och gladare än för 20 år sedan, när jag dels var kraftigare och inte såg så allvarligt på min dagliga hälsa och motion, samt på hur mina organ fungerade. För det mesta tänkte jag på arbete som det viktigaste i mitt liv.
 
Det som beskriv ovan är en naturlig trötthet men det finns många människor som under längre perioder lider av en oförklarlig trötthet som kan hålla i flera månader. Kronisk trötthet är ett tillstånd med svår trötthet och utmattning under mer än sex månader. Nyckelorden vid kronisk trötthet är trötthet och utmattning som inte går över av vila eller sömn.
 
Många människor ser ålder som en orsak till trötthet. Det kan delvis vara korrekt. Det är rätt att vår ämnesomsättning och vår förmåga att avgifta oss minskar med åldern varför det är viktigt med att vi ju äldre vi blir ägnar mer tid och omsorg åt vår kropp. Viktigt är också att vara säker på att vi behandlar vår kropp väl och med kärlek, för vi vet ju att kroppen ska hålla hela livet ut. I gengäld belönar den oss på bästa sätt.
 
Hör du till dem som har levt livet med snabbmat och livsmedel fylld med bekämpningsmedel, kemikalier, tillsatser, konserveringsmedel, föroreningar, onödiga mediciner m.m. är det logiskt att kroppen kommer ropa på hjälp genom att visa att det nu är nog, och låta larmklockorna ringa i form av trötthet. Lever och njurar orkar inte mer och har svårt att klara av de livsnödvändiga uppgifterna. Till det kommer kanske ett stressigt arbete, och privatliv med familj och barn går sällan ihop i harmoni med arbete.
 
Det kan alltså vara viktigt att vara uppmärksam på ditt matsmältningssystem tillsammans med lever och njurar om din trötthet blir långvarig – vilket betyder att du känner dig trött även om du har fått en lång natts sömn, och du om du är totalt utmattad när det blir eftermiddag. Tröttheten kan kännas av både mentalt och fysiskt och kan eventuellt också kännas som smärta i leder, bindväv och muskler.
 
Det kan finnas många orsaker bakom trötthet då detta tillstånd ofta är ett symptom vid många sjukdomar, bland annat efter en alvarlig infektion.
 
Vid långvarig trötthet bör du naturligtvis låta din läkare undersöka dig och eventuellt vara extra uppmärksam på tarmflora, omsättningsförmågan, njur- och leverfunktion. Se även till att det tas en mängd blodprover med blodprocent, CRP, blodsocker, och ett test för borrelia bör också ingå.
 
Enligt mig är det speciellt viktigt att du har en läkare som du litar på och som du känner tar dina symptom på allvar. Ofta visar det sig att orsaken kan vara en ämnesomsättningssjukdom, järnbrist, candida svamp, förgiftning av tungmetaller, elöverkänslighet från t ex mobiltelefonmaster, mobiltelefoner, radio- och tv-sändare m.m.
 
Sjukdomen kronisk trötthet är vanligare hos kvinnor än män och minst hos barn och unga.
 
Kost och livsstil
Oavsett om du får reda på orsaken till den kroniska tröttheten eller ej är det oerhört viktigt att du tar en ordentlig titt på din livsstil. Kanske måste den förändras. Se till att du får tillfällighet att ta det lugnt. Sortera bland vad som är nödvändigt och vad du gör för att vara snäll. Lyssna på dig själv. Lär dig att säga nej även om det kanske kan ligga till orsak för konflikt. Jag tycker ofta att de människor som jag möter med kronisk trötthet ingår i ”snällklubben” och har svårt att ta en konflikt och säga nej. Tro på dig själv och på att du själv vet bäst var skon skaver.
 
Äter du medicin bör du vara uppmärksam på om en av biverkningarna av medicinen kan vara trötthet eller om du kanske kan vara allergisk mot produkten. Det kan vara extra märkbart om medicinen är levertoxisk. Prata med din läkare om det för att eventuellt testa en annan produkt.
 
Det uppskattas att ca 50-85 procent av alla som lider av kronisk trötthet har någon slags allergi mot mat. Man räknar med att 1-3 procent av läkarbesöken beror på klagomål om trötthet.
 
Se till att din mat är så hälsosam som möjligt, att den är full med både vitaminer, mineraler och proteiner, fibrer och inte innehåller vitt socker eller andra sockersubstitut. Så bort med alla former av sockerstinna produkter som kakor, kex, snacks och de farliga croissanterna. Finns det något livsmedel som du känner dig beroende av är det bra att titta lite närmare på dem för att se om de är fel för dig. T ex olika sorters cola, drycker med guarana m.m.
 
Var även uppmärksam på koffeinhaltiga drycker såsom kaffe, choklad och liknande. Många dricker dessa drycker för att de ger ögonblicklig energi men på lång sikt kan de bidra till att trötta ut dina binjurar och rubba det delikata blodsockret. Det samma gäller alkohol. Om möjligt, välj ekologiska produkter.
 
Många människor känner att de mår väsentligt bättre med glutenfri kost men även mjölkprodukter, ägg och vitt socker kan ge problem. Det kan vara en bra idé att föra kostdagbok vari du antecknar vad du äter och dricker. Kanske också ha med en liten rubrik för oväntade stressiga upplevelser och hur processen varit. Utifrån det kan du väldigt snabbt se om det är något eller några livsmedel som du mår sämre av. Jag träffar många människor som berättar att deras välbefinnande har blivit mycket bättre efter att de ändrat sin kost och låter kosten utgöra en av de störta prioriteringarna i deras liv.
 
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria där mitt team med duktiga medarbetare kan tipsa dig kring vad du kan göra för att motverka kronisk trötthet.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.