Marbellas nya borgmästare – 100 dagar efter valet

Marbellas nya borgmästare – 100 dagar efter valet

marbella-borgmeser
40-åriga José Bernal kunde efter kommunalvalen i maj i år inta borgmästarstolen i Marbella då en koalition bestående av PSOE och de två mindre partierna IU (Izquierda Unida) och OSP (Grupo Municipal Opción Sampedrena) knuffade ned PP från toppen efter åtta år vid makten. Den nya kommunfullmäktige har dragit på sig arbetskläderna och startat flera initiativ som ska föra invånarna närmare politiken och definiera en ny politisk linje.

 

En kall vårdag i mars sitter José Bernal Guitérrex i PSOE:s lokaler i Marbella och han berättar om framtidsdrömmarna för sin hemstad och om önskan att bli borgmästare för den samma. Då kunde ingen veta att han senare samma år skulle få sin önskan uppfylld och inta borgmästarposten i en av Costa del Sols största kommuner. Överraskningen kom nämligen först när PP, efter ett historiskt dåligt kommunval, tvingades erkänna att tiden med enpartipolitik var slut och att en framtid med koalitioner var det kommande. PSOE kunde nämligen med hjälp från tre mindre partier sätta krokben för det gamla partiet som tvingades se sig besegrat och överlämna kommunhusnycklarna till den ”röda kanten”. En ny kommunstyrelse bestående av partierna PSOE, IU och OSP såg dagens ljus – och nu tre månader in i ämbetet kan den första redovisningen göras.

”Det har varit intensiva 100 dagar med mycket arbete och nya idéer som behövde organiseras. Nu är kl. 14.00 och jag har fortfarande inte ätit frukost och det är en typisk arbetsdag. Men vi har ju själva valt det så då får vi också ta konsekvenserna”, säger en märkbart trött men glad borgmästare.
 
Framtid, gemenskap och Smartcity
Att styra en kommun med tre olika partier vid rodret låter direkt som en svår uppgift men på kommunhuset i Marbella prioriterar partierna, enligt José Bernal, samarbete framför att få igenom sitt egna partiprogram.
”När vi kommer in genom dörren till kommunhuset lämnar vi våra egna partijackor. Vi är skyldiga invånarna att enas. Vi är ett kommunalråd bestående av tre partier och inte tre partier som skapar ett kommunalråd. Därför har vi inte heller avdelningar som tillhör PSOE, IU eller OSP för härinne ska man inte se skillnaderna mellan partierna”, fortsätter han.
 
Marbella är känt för sin lyxiga image, lyxiga bilar och modebutiker men bilden av staden ska nu moderniseras så att Marbella även ska förknippas med bra klimatpolitik, teknologi och den mångfald av människor som bor där. Den glamorösa och exklusiva kulturen är det inget fel på och den ska behållas men staden ska vara mer än så, menar José Bernal och förklarar: ”Vi har startat projekt som ska stärka Marbellas image och vi har bland annat avsatt 8,5 miljoner euro till förbättring av infrastrukturen. Det inkluderar även ett nätverk av cykelvägar som ska förbinda centrala delar i staden med paseon och så blir det möjligt att cykla från norra Marbella till centrum. Dessutom ska cykelvägarna inte bara bjuda in till en lugn cykelutflykt utan de ska även ge möjlighet att använda cykeln som ett alternativ till bilen.”
 
Planen om bilden av Marbella innebär dessutom att Marbella i framtiden ska kunna stoltsera med titeln som Smartcity, vilket kräver förändringar på flera plan. Det kommer att fokuseras mer på teknologi, alternativ energi, ändringar av invånarnas konsumtionsvanor, bättre kommunikation och automatisering genom internet samt spridning av elbilar. Initiativ som det nya kommunalstyret redan startat.
”Den föråldrade ’glamourbilden’ som stämde in på staden för 30 år sedan ska modifieras. Det handlar inte längre om att ha flest dyra restauranger eller stora bilar – många av de människor som i dag bor i staden vill se och ha andra saker. När det förr var inne att servera mat på guldtallrikar är det i dag mer eftertraktat om du kan göra din beställning via din iPhone, se olika menyer digitalt eller att stället är unikt, och det vill vi stötta”, berättar José Bernal.
 
Ett nytt och förändrat kommunhus
Enligt José Bernal är nyckelordet närhet, vilket betecknar den nya lokalregeringen i Marbella. Den täcker över en ny dagordning vari öppenhet och politik på markplan har blivit markörerna. Det betyder bland annat att det varje tisdag är ”öppet hus” då invånarna kan skrivas upp på en väntelista om de vill tala med borgmästaren eller någon av de andra fullmäktigeledarmöter.
”Jag kan inte alltid hjälpa dem med deras problem men om jag inte lyssnar vad de har att säga vet jag inte vad som sker i samhället och vilka problem människor möter. Så för mig är det mycket viktigt”, förklarar José Bernal.
 
I Marbellas kommunhus håller det alltså på att omorganiseras. Ut med tjänstemannaparkeringsplatser, livvakter, Audibilar och stora pappershögar. In med surfplattor, energisparande datorer och öppen tillgång till kommunens finanser.
”Marbella är den enda kommun i Spanien vari man har valt att lägga ur hela budgeten på internet och det gäller även löner, skatter, intäkter och utgifter”, säger José Bernal och fortsätter: ”Vi vill involvera invånarna i de politiska besluten och det är därför vi nu öppnar upp för dem.”
 
Öppnas upp görs det även i byggnaden bredvid kommunhuset som det nya kommunalrådet just bestämt sig för att köpa. Där ska det inrättas nya kontor samt plats för konstutställningar och offentliga arrangemang. Dessutom har det upprättats två nya ansvarsområden: Delegación de Igualdad y Diversidad (avdelning för jämställdhet och mångfald) samt Delegación de Tecnología e Innovación (avdelning för teknologi och innovation), som ska vara med och definiera just det ”nya” Marbella.
 
Men det slutar inte där. Strukturförändringar sker även inom polisen. Den gamla polischefen har bytts ut och det kommer att fokuseras på polisens framtoning i samhället. De ska få bättre utbildning och ett förmånsprogram ska inspirera dem till att t ex lära sig ett främmande språk så att de kan hjälpa de många utlänningar som kommer till kommunen.
”Vi måste börja arbeta i relation till alla de olika nationaliteter som kommer hit och här ska vi ligga i framkant. Vi kan inte förvänta oss att de som besöker vår stad kan tala vårt språk”, säger borgmästaren och poängterar: ”I det sammanhanget kommer vi även att främja de olika kulturer som finns i staden, varför det även kommer att anordnas t ex en ’feria de pueblos’, som ska bidra till att stävja diskrimination och rasism.”
 
Hela sex år har gått sedan José Bernal satt i PSOE:s små lokaler. Kontoret har fått ny adress och bakom skrivbordet hänger nu ett fotografi av Spaniens nya kung. De fysiska ramarna har bytts ut men ambitionerna är de samma som förr. De åtgärder som det har talats om har nu sjösatts och så får tiden utvisa om detta skepp kan segla eller om det om fyra år kommer att förtöjas igen.
 
*Två av de åtgärder som José Bernal lovade i den förra artikeln har redan genomförts (förbättringen inom polisen och den öppna bokföringen. Bokföringen kan hittas på kommunens hemsida under fliken: Información Económica). Resten räknar han med ska påbörjas innan nästan val.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.