Blockera dina digitala distraktioner
online
Vi känner säkert alla till det. Det ska betalas räkningar, tvättas, skrivas e-mail, uppsatser väntar och det samma gör artiklar och så ska läxorna läsas – men av en eller annan anledning dyker det upp någonting som är mycket viktigare.

 
Dina vänner skriver till dig på Skype, Whatsapp och Messenger. Din inbox piper till och meddelar att du har olästa e-mail. Det dyker upp nya bilder på Instagram som ska ses och dina profiler på olika sociala medier poppar upp med nya uppdateringar. Och livsnödvändig information om fjärilar och stjärnor, som du plötsligt inte kan leva utan, kollar du upp på Wikipedia och diverse andra sidor. Och så är det naturligtvis nyheterna, som du följer online.
 
Vi är många – ja, i alla fall jag – som nu nickar igenkännande till påståendena ovan, situationer när mindre viktiga saker plötsligt har tagit över tiden – och det som du borde ha gjort har tagit mycket längre tid än nödvändigt. Eller så har det överhuvudtaget inte blivit gjort.
 
Lyckligtvis har det kommit en hel del program som kan hjälpa till att lösa problem problemen med digitala distraktioner. Bland dessa finns Freedom, RescueTime och Anti-Social.
 
 

online-freedom
Freedom kan rädda din dag. Det är ett enkelt program och har bara en funktion: Den kan neka dig tillgång till internet. När du aktiverar programmet får du förfrågan om hur länge du vill vara nedkopplad och därefter stänger programmet helt enkelt ned din internetåtkomst. Det längsta du kan vara nedkopplad är 360 minuter.
 
 
Vill du koppla upp dig medan Freedom kör måste du starta om datorn. Och den lilla irriterande detaljen ska vara tillräcklig för att man ska ”hålla sig ifrån” att vara uppkopplad under en tid – länge nog för att skriva det där brevet, kapitlet i boken eller avsnittet i ditt projekt.
 online-antisocial
Men fler av oss har trots allt behov av att komma åt olika sidor under loppet av en arbetsdag, och här kommer Anti-Social till räddning. Genom att köra detta program väljer man vilka hemsidor man behöver komma åt, innan programmet aktiveras. Tillskillnad från Freedom spärrar Anti-Social bara tillgången till sociala medier som t ex Facebook, Youtube, Instagram och Twitter.
 

 

online-rescuetime  RescueTime kan också låsa dig ute från internet under en bestämd period, som du själv väljer. Men programmet har ytterligare den smarta funktionen att det samtidigt har ett intressant program som kör i bakgrunden och registrerar vad du använder din internettid till. Efteråt kan du gå in på RescueTimes hemsida och få en rapport över vad du har gjort under din tid framför skärmen. Det kan vara lite skrämmande läsning. Med RescueTime kan också aktivera alarm för om du spenderar t ex mer än en timme på Facebook och Twitter.
 
 
 
Programmen är naturligtvis inte till dig utan till din partner, barn och dina bästa vänner, som lätt distraheras och har en massa spilltid framför skärmen. För dem kan du passande berätta att det är flera kända författare som använder programmen. T ex har den engelska författaren Nick Hornby berättat att internet stör hans förmåga att fördjupa sig.
”Men jag har hittat den här appen, som heter Freedom, som låser dig ute från internet. Jag låser för internet i 180 minuter åt gången, och det är en konstig känsla att inte ta emot e-mails eller att inte kunna söka efter någonting på internet under 180 minuter”, säger han.
 
Liknande uttalanden kan man läsa från flera författare som varje dag spenderar tid på sociala medier som Facebook för att vårda sin image online och uppdatera statusar, dela saker och läsa kommentarer och räkna likes. Många använder programmet Freedom för att stänga ned internet ett par timmar åt gången för att ge sig själv arbetsro.
 
Om du är modig och gärna vill vara helt ostörd av den pulserande onlinevärlden kan du ju överväga att dra ut internetsladden ur din dator och stänga av din mobil.
 
Det behöver man inte ens en app till 😉
 

Freedom: Stäng av internet
Finns till Mac, Windows, Android och Kindle
Hemsida: www.macfreedom.com
 
Anti-Social: Lås tillgången till sociala medier
Kan användas på både Mac och Windows.
Hemsida: www.anti-social.cc
 
RescueTime: Vad använder du egentligen din tid online till?
Finns till Mac, PC, Android och Linux.
Hemsida: www.rescuetime.com
Av Michael Andersen, michael@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.