Denise Pikka Thiem började sin resa den 6 mars, men kom inte långt innan den slutade i tragedi.
Kroppen efter amerikansk pilgrim funnen nära Camino de Santiago Varken familj eller vänner hade hört någonting från Denise Pikka Thiem sedan den 5 april och i september fick de svar. Kvarlevorna av den 41-åriga amerikanska kvinnan hittades nämligen i närheten av Castrillo de los Polvazares på en tomt som tillhör den huvudmisstänkta i fallet, 39-årige Miguel Ángel M. B. Han har av grannarna beskrivits som en enstöring som ofta har förknippats med småbrott, punkterade däck och förgiftade djur som hittats döda i området. Flera vittnen har även sagt att de sett honom förfölja flera kvinnliga pilgrimer i området på sin cykel samt i sin bil. Miguel Ángel M. B. har anhållits och polisen undersöker nu området för att finna bevis mot den misstänkta, som kort efter Denise Pikka Thiems försvinnande växlade in drygt 1 000 dollars till euro, någonting som förstärker misstankarna mot honom. Polisen utökar dessutom utredningen för att undersöka om den 39-åriga mannen står bakom andra brott i området – bland annat flera kidnappningsförsök som anmälts under sommaren.
I dag finns det 17 IKEA-butiker i Spanien.
Rekordår för IKEA Besökarna strömmar in och kassorna klirrar som aldrig förr i IKEA:s 315 möbelvaruhus fördelade på 27 länder. Med en omsättning på 31 900 miljoner euro under budgetåret 2014/2015, som avslutades 31 augusti, ökar IKEA sin omsättning med 11,2 procent under bara ett år. Ökningen uppskattas bero på främst de ryska och kinesiska marknaderna. Det svenska möbelvaruhuset har under det sista budgetåret inte öppnat fler butiker i Spanien. I gengäld har man investerat 12,3 miljoner euro i att förbättra de redan existerande möbelvaruhus och i ett pressmeddelande säger man att resultaten för de spanska butikerna är positiva.
Att resa är att leva – även för spanjorerna.
Spanjorerna spenderar mer på årets semester En analys från det spanska analysinstitutet Cetelem visar tydligt en trend på att spanjorerna har spenderat mer pengar på årets semester än de gjorde föregående år. I genomsnitt har de 500 intervjupersonerna spenderat strax över 1 000 euro per person vilket motsvarar en ökning med 11 procent jämfört med förra året. Spanjorernas ökade konsumtion går till restaurangbesök, shopping och bättre eller extra övernattningar. Samma analys visar även spanjorernas köpvanor. Sex utav tio har köpt deras semesterresa via internet. Bara tio procent har gått till en resebyrå.
Efter Madrid och Barcelona är Málaga provinsen med flest bostadsaffärer under juli.
Bostadsmarknaden: bästa juli sedan 2008 De senaste siffrorna från Spansk Statistik (INE) visar igen på att den spanska bostadsmarknaden är tillbaka på rätt kurs. Under juli registrerades 2 228 bostadsaffärer i bara Málagaprovinsen. Det är en ökning på 14,5 procent jämfört med juli 2014. Försäljningssiffrorna tangerar dem från 2008, som var den senaste goda sommaren innan finanskrisen bröt ut hösten samma år. Antalet bostadsaffärer i Málaga utgör en tredjedel av totalen i hela Andalusien, som under juli var den region i Spanien där det handlades mest. Billedtekst: Finansiella problem
har försenat projektet men nu är det full fart i hotellbygget.
Stjärnhotell öppnar nästa år Redan nästa år öppnar ett nytt femstjärnigt hotell i Málaga stad. Málaga har redan ett femstjärnigt hotell men det nya Gran Hotel Miramar kommer att bli ännu lyxigare och kommer att kategoriseras som ”5-stjärningt Gran Lugo”. Det nya hotellet är det gamla tingshuset, som ligger nära tjurfäktningsarenan, med utsikt mot havet. Men den vackra byggnaden har faktiskt redan varit hotell en gång i tiden . 1921 invigdes nämligen byggnaden som hotell men kom senare under det spanska inbördeskriget att användas som sjukhus. Efter inbördeskrigets slut återställdes hotellet igen men 1967 gick det hotellet i konkurs. Efter att byggnaden sedan stod tom i flera år övertog justitieministeriet den för att göra om den till tingsrätt. 2007, när den nya tingsrättsbyggnaden invigdes i Málagas stadsdel Teatinos såldes byggnaden till en privatägd hotell- och investorgrupp, som alltså ska öppna dörrarna till det nya lyxhotellet nästa år. Hotellet ska få 198 rum, 23 sviter, 84 parkeringsplatser, spa, konferensrum och mycket mer.
Málaga är Spaniens fjärde största flygplats mätt i antalet passagerare. De tre största är Madrid, Barcelona och Mallorca.
Rekord på Málaga flygplats Med 1,73 miljoner passagerare sattes nya rekord på Málagas flygplats under augusti. De många resenärerna utgör en ökning på 3,3 procent jämfört med samma månad förra året. De positiva siffrorna för hela året betyder att nästan tio miljoner passagerare har passerat flygplatsen under perioden januari till augusti. Nu finns det hopp om att det årliga rekordet på 14 miljoner passagerare också ska överträffas, speciellt efter att flera hotellkedjor på kusten har rapporterat om att högsäsongen i år kommer att fortsätta ända in i oktober. Den största kunden på Málagas flygplats är utan tvekan Ryanairs, som i år har flugit över två miljoner resenärer till och från Málaga. Det irländska flygbolaget sitter därmed på en 21 procentig marknadsandel, och det är en lång väg ned till de närmaste konkurrenterna – Easyjet, Vueling och Norwegian.
Det sägs att passen säljs för 2 500 dollars styck.
Stulna pass skrämmer regeringen Totalt har drygt 1 500 syriska pass i original blivit stulna från två passkontor i provinserna Rakka och Deir ez Zur i Syrien, säger den spanska ambassaden i Turkiet till regeringen. Ett besked som skapar trygghet hos inrikesministeriet och Nationalpolisen, som nu är rädda för att passen ska hamna i orätta händer. Polisen som leder utredningarna i Syrien han nämligen inte utesluta att passen kan ha sålts till t ex extremister från Islamisk Stat. I sammanhang med detta har inrikesministeriet låtit meddela att man kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att undvika att det skulle kunna finnas en möjlig terrorist bland syriska flyktingar som kommer till landet.
Inte sedan sommaren 2009 har det sålts lika många bilar som under den gångna sommaren.
Det kör på I år har det sålts fler bilar än det har gjorts på 16 år. Både biltillverkare och bilhandlare kan nu säga att det är ett ovanligt bra år, som hittills har bjudit på inte färre än 715 000 bilköp, vilket är 22 procent fler sålda bilar än förra året. Även sommaren har varit bra och augusti visade också på årets utveckling då det på nationellt plan såldes 55 900 bilar, vilket motsvarar en ökning på 23 procent jämfört med 2014. ”Regeringens subvention PIVE har varit jätteviktig för vår sektor. När landets ekonomi förbättras och konsumenterna förtroende för marknaden ökar märks det på försäljningen av bilar”, förklarar Juan Antonio Sánchez, ordförande för de spanska bilhandlarna (Ganvam). Han tror att den positiva trenden kommer att fortsätta om regeringen förnyar de gynnsamma bidragen.
Från toppen till botten. Den tidigare så starka mannen i Marbella är i dag biblioteksassistent i fängelset.
Julián Muñoz ber om ursäkt Det var en fysiskt och mental medtagen Julián Muñoz som nyligen kröp till korset och bad om ursäkt för det massiva bedrägeriet som han ingick i under sin tid som borgmästare och kommunalråd i Marbella. I ytterligare ett av de otaliga rättsfallen mot den före detta borgmästaren var den sjuka Julián Muñuz stämma klar. ”Jag ångrar djupt det jag har gjort och ber om ursäkt till Marbella.” Julián Muñoz lovade samtidigt att samarbeta med myndigheterna och återbetala allt han kan. Hans fysiska och mentala hälsa väckte uppmärksamhet. Den tidigare så starka mannen i kommunen har under de sista åren gått ned 30 kilo och väger nu bara drygt 66 kilo. Hans medicinska rapport visar att han varje dag tar 17 tabletter mot olika sjukdomar, som gör honom svag, både fysiskt och mentalt.
35 miljoner spanjorer kallas till valurnorna och det förväntas att mellan 70 – 75 procent av dem kommer att rösta.
Vi får julval Premiärminister Mariano Rajoy har låtit meddela att de spanska väljarna ska till valurnorna antingen den 13 eller 20 december – troligtvis den 20 december. 2011 hölls valet i november men då regeringen sattes ihop först under december kan Rajoy med rätta utlysa val i december i stället för i november. Det har länge spekulerats kring datum för det stundande parlamentsvalet men den sittande regeringen verkat välja ett så sent datum som möjligt i hopp om att de positiva arbetslöshetssiffrorna och den ekonomiska tillväxten ska fortsätta och därmed påverka några väljare så att de röstar på Partido Popular. Andra spekulerar om att det är för att en del mjuknar under juletider och kanske därmed ”glömmer bort” att de ogillar Rajoy och hans mannar och kanske ge den sittande regeringen en ny chans. Alltihop är bara spekulationer. Vi får reda på sanningen den 13 eller den 20 december.
Han var expert på att bygga upp företag – och därefter gå i konkurs.
Affärsmannen Ruiz-Mateos har avlidit Han var Spaniens rikaste man i början av 1980-talet. Då bestod hans imperium av 800 företag och 60 000 anställda. Men under en kall februaridag 1983 outsourcade regeringen hans livsverk och affärsmannen Ruiz-Mateos förlorade allt. Det blev början på en oändligt lång rättssak och verbala slagsmål i media. I början av 1990-talet kom han tillbaka med ett nytt imperium, och förlorade allt igen 2008/2009 efter en omstridd konkurs. Med flera rättssaker hängande över sig somnade den tidigare så rika mannen in för gott den 7 september efter ett par år med svåra hälsoproblem. Artikeln ”När rövare och banditer slåss” skildrar historien om Ruiz-Mateos och finns att läsa i En Suecos septembernummer, se www.ensueco.com
Ett av de senaste attentaten i Europa var mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.
Inrikesministeriet sätter upp terroristhot på agendan En nyhet hos inrikesministeriet är att de har gjort en digital översikt över terroristhotnivån i Spanien, så att man alltid kan följa med i utvecklingen. I dagsläget ligger nivån högt på skalan på grund av de senaste attentaten i Frankrike, Tunisien, Kuwait och Somalia. Hotet från terrorister uppskattas således vara mycket allvarligt och nivån ligger bara ett steg under ”mycket högt” på skalan över hotnivån. Spanien har tidigare varit svårt drabbat av terroristangrepp. De flesta minns attentatet i tunnelbanan i Madrid den 11 mars 2014. Den höga risknivån får nu ministeriet att sätta upp terroristhoten på dagordningen då de har skapat en hemsida för det: http://www.interior.gob.es/es/web/interior/prensa/nivel-alerta-antiterrorista. Invånarna i landet kan nu lätt och överskådligt hålla sig uppdaterade samt informerade om terroristhoten mot Spanien. På hemsidan kan man bland annat se utvecklingen under åren samt en skala som visar den aktuella hotbilden, där man också får en förklaring på vad de enskilda nivåerna innebär. Dessutom ges i kronologisk ordning en översikt över det som skett, som har påverkat den höga hotnivån. På så sätt kan läsaren själv skapa sig en bild av situationen.
Utbytet mellan familjen och kidnapparna skulle ha ägt rum i hamnen Puerto Banús.
Dramatisk kidnappning i Marbella Under sex dagar hölls den 27-åriga familjefadern fången i en villa i Benahavís, Marbella, efter att han kidnappats. Orsaken bakom kidnappningen var att gärningsmännen ville ha pengar av hans familj. I beskeden till mannen familj krävde kidnapparna en lösensumma på 35 000 euro, annats hotade de med att tortera honom för att tillslut slå ihjäl honom. Polisen påbörjade en stor undersökning och det var tillslut nationalpolisen som såg två av kidnapparna på en bensinstation, vilket ledde dem vidare till villan där mannen hölls fången. Så sattes en specialstyrka in som stormade huset och grep sju personer, som vid denna tidpunkt befann sig i villan för att vakta den kidnappade. Dagen efter gripandena av de sju greps en tionde och sista person tack vara den kidnappades hjälp, och alla tio är nu anhållna och väntar på förhör. I villan fann specialenheten dessutom sju kilo marijuana och 250 falska 50-eurosedlar, och alla tio kommer att åtalas för kidnappning, narkotikahandel samt organiserad brottslighet.
37-åringen anklagas över att äventyra andras liv. Stadens viceborgmästare har också blandat sig i fallet.
Stort självmordsdrama i Torre del Mar En 15 år gammal grannkonflikt slutade nästan i en stor tragedi när en 37-årig man låste in sig på sin restaurang och hotade med att begå självmord. Mitt på dagen kom 37-årigen och ägaren av restauranglokalen upp med ett jaktgevär. Han berättade för hyresgästerna av lokalen samt för gästerna att de omedelbart skulle lämna platsen, annars skulle han göra ”någonting dumt”. Det var hans före detta partner och mamma till hans barn som larmade om situationen. Under de följande fem timmarna försökte myndigheten tala mannen till rätta. Den 37-åriga mannen ställde desperata kram kring att kommunen skulle lösa konflikten mellan mannen själv och de andra i fastigheten, så att han inte skulle fråntas rätten till att uthyra sin lokal till restaurangen. Under 15 år har grannarna och den 37-åriga mannen trakasserat varandra med ett antal anmälning kring bland annat stök, obetalda gemensamma avgifter och oenighet kring storleken på lokalens terrass. Bostadsrättsföreningen har vunnit de flesta rättssaker vilket har gjort den 37-åriga mannen allt mer desperat.
Det är först och främst alla restauranger som skapar sopproblem.
Vilken skit Den ökande turismen och inte minst antalet nya restauranger har skapat ett sopproblem i Málaga stad. Stadens infrastruktur kan helt enkelt inte hantera de stora mängder sopor som stadens restauranger skapar. Och det trots att sopcontainrarna töms två gånger om dagen. De stora mängderna sopor luktar och skapar ett dåligt intryck av en annars vacker stad. Nu har därför kommunen vänt blicken mot Barcelona som led av samma problem för bara ett par år sedan. Lösningen där blev att privata och mindre bolag med en daglig sopmängd på upp till 120 liter fritt kan kasta sina sopor i stadens sopcontainrar. Har man mer avfall ska varje företag ta hand om sina sopor tills en särskild sopservice kommer förbi två gånger om dagen för att hämta de stora mängderna sopor. Dessa företag ska även betala en ny, årlig sopskatt på mellan 400-1 000 euro. Förslaget ska nu behandlas och under hösten kommer det hållas in omröstning kring det.
Pantoja kämpar uppenbarligen mot dåliga njurar, stress och markant viktminskning.
Isabel Pantoja återigen i fängelse Trots hälsoproblem blev den spanska sångerskan Isabel Pantoja återförd till kvinnofängelset Alcalá de Guadaíra i närheten av Sevilla. Pantoja blev under en permission inlagd på ett privatsjukhus i Sevilla på grund av njurproblem, som hon plågats av under en längre tid. Men efter att hennes permission förlängts två gånger har myndigheterna nu skickat tillbaka henne till fängelset, där det uppskattas att hon kan förstsätta med sin behandling samtidigt som hon sonar sitt straff. Isabel Pantoja har en dom på två års fängelse samt en bot på 1,15 miljoner euro hängande över sig för pengatvätt från den perioden när hon var tillsammans med Marbellas före detta borgmästare Julian Muñoz. Isabel Pantoja har bara kunnat betala 347 000 euro av den stora boten och bland annat därför har hennes försvarsadvokat upprepade gånger försökt att få hennes straff mildrat, så att sångerskan kan återuppta sin karriär samt betala sin bot till staten.
Restaurangen i CIO de Mijas är öppen men utbildningsaktiviteterna har varit stängda sedan början av 2014.
Mer röra i Juntan Fallen om pengasvinn och/eller dålig administration av utbildningsbudgetarna i Junta de Andalucía fortsätter att växa. Det senaste handlar om kulturcentret CIO de Mijas som först och främst är ett utbildningscenter, hotell- och restaurangskola samt ett kollegium med plats till 116 studerande. Centret kostade 21 miljoner när det byggdes och finansierades av Junta de Andalucía samt EU-stöd. Mellan 2002 och 2012 tog centret emot ytterligare 48 miljoner euro i bidrag från Juntan och EU men det har inte ägt rum några aktiviteter i utbildnings- och kulturcentret i över ett år. Fallet inkluderas nu i den omfattande utredningen om försvunna utbildningsmedel i Junta de Andalucía.
Chikungunyafeber konstaterades för första gången i Tanzania 1952. Den färs ofta av Aedes Aegypti (tigermyggan), som vanligtvis sticker dagtid.
Tigermyggan på hugget i Spanien De spanska myndigheterna är mycket uppmärksamma på de små blodtörstiga krypen kallade tigermyggor efter att ett fall av chikungunyafeber dokumenterats i Valencia i juli. Det är samma mygga som sprider gulafebern och dengufeber varför Spaniens nu ligger under luppen hos både nationala epediemimyndigheter samt EU. I Valencia är hälsovårdssystemet övertygade om att det har funnits flera fall av chikungunyafeber under sommaren, men eftersom symptomen är influensaliknande stannar många hemma i sängen utan att kontakta läkare. De vanligaste symptomen består av feber, huvudvärk samt led- och muskelsmärtor. Inkubationstiden är normalt 3-7 dagar. Inom loppet av 2-5 dagar kan en del få utslag och det har även noterats blödningar från näsa och tandkött hos en del smittade. Myggan har typiskt setts nära den spanska östkusten från norra Girona till södra Málaga och myndigheterna uppmanar nu att man ska vara lite extra uppmärksam om man blivit stucken av en mygga. Chikungunyafeber ett tropiskt virus och är vanligt vi Afrika och Sydostasien. För att myggan ska överleva kräver den både vatten och värme. Därför at den gångna sommaren varit bra för myggen. Om man smittas är det bara låta febern gå över av sig själv – det finns nämligen ingen medicin mot sjukdomen.
Luis de Guindos: ”Spaniens tillväxt tre procent under 2015.”
Spansk ekonomi på rätt kurs Spaniens finansminister, Luis de Guindos, bekräftar att tillväxten i den spanska ekonomin fortsätter. Under juli till september förväntas ekonomin ha vuxit med mellan 0,9-1 procent tack vare den goda turistsäsongen, den ökade konsumtionen samt resultaten av den nyligen införda förbättrade skatteuppbörden. Finansministern ser mycket positivt på de nya siffrorna då det tidigare sett ut som om Spanien skulle haft en nolltillväxt under sommaren, eftersom stora delar av den spanska företagsvärlden och industrin bara har ytterst små positiva siffror. I en intervju uttryckte dock Luis de Guindos oro för situationen på aktiemarknaden samt Kinas ekonomi, men han både tror och hoppas att det inte får en negativ effekt på den spanska ekonomin.
Situationen på den spanska bostadsmarknaden beskrivs som en ”oändlig högkonjunktur”. Enligt de senaste siffrorna från det spanska statistiska institutet (INE)…
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.