Den 26 juli 2014 fick Spaniens gamla socialistparti PSOE ny frontfigur. Han heter Pedro Sánchez och kunde skörda flest röster till posten som oppositionsledare efter att den tidigare ledaren Elfredo Pérez Rubalcaba valde att avgå. Innan Pedro Sánchez blev ledare i PSOE var han näst intill helt okänd bland befolkningen och partikamrater men sedan har han utmärkt sig politiskt – senast genom att ”städa upp” i de egna leden, som en förberedelse inför det kommande parlamentsvalet.
Han är ung, snygg och före detta kommunalråd i den spanska huvudstaden. Den 43-åriga Pedro Sánchez har varit politiskt aktiv sedan sin ungdom men det var först när han vann ledarposten som allmänheten och de flesta PSOE-politikerna lärde sig hans namn. Men det är inte någonting negativt, berättar 51-åriga Anabel Díez, politisk korrespondent för det spanska nyhetsmediet El País.
”Pedro Sánchez är en extremt hängiven politiker och han har varit klok och väntat på rätt ögonblick. Förr skulle en okänd kandidat varit ett problem men på grund av den situation som den spanska politiken befinner sig i har det i stället varit positivt. Han har blivit symbolen för förnyelse och ungdomlighet, liksom även Albert Rivera (Ciudadanos) och Pablo Inglesias (Podemos)”, förklarar Anabel Díez, och fortsätter att berätta att faktumet att Pedro Sánchez har varit förhållandevis okänd inom spansk politik har även inneburit att medierna inte har haft några orsaker att skriva om honom tidigare. Det finns nämligen inga skandaler runtomkring hans person och han framstår således som en ”ren” motsats till Mariano Rajoy, den nuvarande statsministern, som kan kopplas till flera tveksamma finansfall. Men klarar Pedro Sánchez av att bilda en koalition med Ciudadanos och/eller Podemos och därmed uppnå majoritet vid parlamentsvalet? Om han inte gör det är det inte säkert att han överlever som partiledare.
Den födda politikern
PSOE:s nya ledare är dock väl rustad inför sin roll. Han är född och uppvuxen i Madrid. Han har en kandidatexamen i ekonomi från Universidad Complutense de Madrid (UCM), en kandidatexamen i Ekonomisk Politik i EU från Bryssel samt en kandidatexamen i Offentligt Ledarskap. Han är tidigare ekonomiprofessor och beskrivs som en man med stora ambitioner. Fram tills han blev 21 år spelade han basket på professionell nivå i Madridklubben Estudiantes och han är gift med den något äldre María BegoñaGómez Fernández, med vem han har två döttrar. Han kan dessutom stoltsera med att han talar flytande engelska och franska – ett viktigt element inom den spanska politiken, en punkt där Mariano Rajoy haltar efter betydligt. Faktiskt är det så att Rajoy har hamnat i mindre angelägna situationer på grund av sina bristande språkkunskaper, vilka det efteråt har skämtats om bland befolkningen och de traditionella PSOE-väljarna, enligt Anabel Díez, som fortsätter: ”Pedro Sánchez vill nu bryta med den tidigare diskursen i
PSOE men samtidigt håller han fast vid de klassiska ståndpunkterna. Han vet att han måste skapa en koppling till den yngre befolkningen men samtidigt inte glömma bort att majoriteten av PSOE:s väljare är medelålders och äldre. Det gör han genom att t ex ta mer avstånd till högerkanten än den tidigare ledaren och genom att öppna upp för mer moderna politiska diskussioner, som frågan om en ’värdig död’.”
PSOE är ett parti på vänsterkanten som under de senaste åren dock börjat närma sig mitten allt mer, men det vill Pedro Sánchez nu ändra på. Han talar om klassiska socialistiska värden med fokus på sociala förhållanden, välfärd och gemenskap men även vikten av ett innovativt samhälle och nyföretagande. Och så är han en erfaren politiker som inte låter sig sänkas av motgångar, vilket är en av hans starkaste sidor, enkligt den erfarna journalisten, som tydliggör: ”Även om någonting skulle gå fel så är han stadig på handen, och så är han målinriktad. Han arbetar från måndag till söndag och han har altlid varit politiker. De år som han befann sig utanför politiken var det inte hans eget val. Hade det varit upp till honom skulle han alltid ha arbetat inom politiken.”
Är Pedro Sánchez rätt person för jobbet?
Parlamentsvalet närmar sig men PSOE-ledaren har redan börjat arbeta med förberedelserna för länge sedan. Den 14 januari 2015 reste han till USA för ett möte med Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden, samt Obamas rådgivare för att presentera sin ekonomiska plan för Spanien. Den 2 februari skrev han tillsammans med Mariano Rajoy under en anti-terroröverenskommelse för att visa deras gemensamma ståndpunkt mot extremistiska islamister. Och i slutet av september valde Sánchez att städa upp i leden och ersatte 32 av de kandidater som ställde upp till parlamentsvalet 2011, av dessa 15 med betydande poster under Rubalcaba. Modernitet har blivit ett nyckelord i det ”nya” PSOE vilket han inte hymlade med när han den 21 juni eklaterade sig som PSOE-kandidat till statsministerposten.
”Jag vill skapa förändringar som förenar, skapar säkerhet och som är modiga. Och det kommer att tas hänsyn till alla spanjorer med utgångspunkt i modernitet och dialog”, har Pedro Sánchez sagt, ett uttalande som enligt Anabel Díez är väl valt och klokt, hon avslutar:
”Han kommer att tvingas fokuserat på en sammanhållande politik. Hans önskan är att PSOE ska framstå som det ’sanna/rätta’ vänsterpartiet vari det råder jämvikt och samförstånd, varför han också tar avstånd från Podemos och Pablo Iglesias, då denna sorts radikala partier inte lämpar sig till att leda en regering. Han för en öppen politik, använder sig av de sociala medierna samt ett modern språk men han största utmaning kommer fortfarande att vara att visa att han har en stabil politik för landet. Han är stadig mitt i en process och den verkliga prövningen kommer att vara parlamentsvalet då vi får veta om han överlever som politiker.”