Janesh Vaidya - bästsäljande författare och ayurvedalärare som tog Sverige med storm, nu väntar Spanien

Under 2018 tog Janesh Vaidya Sverige med storm då han reste landet runt och föreläste om läkekonsten som han skolats i sedan barnsben. Och i slutet av förra året besökte han Costa del Sol i samband med en föreläsning för fulla hus på Los Naranjos Golfklubb*.

Uråldrig, indisk läkekonst

Traditionell ayurvedalära är en uråldrig, indisk läkekonst vars ursprung spårats till ca 5 000 f. Kr. I denna läkekonst och livsfilosofi arbetas det ur ett holistiskt perspektiv med vediska utgångspunkter. I och med Storbritanniens kolonisering av Indien (som började på 1800-talet) fördes andra medicinska läror in i landet som trängde undan ayurvedaläran. När Indien blev självständigt igen 1947 fanns det enligt den indiska regeringen bara några hundra vaidya-familjer kvar som följde den traditionella läran. I dag finns det ett 30-tal kvar. Janesh Vaidya kommer från en av dessa och läran har förts till honom genom flera generationer.
 
Ordet vaidya betyder ”traditionell ayurvedapraktiker” och förr hade nästan varje indisk stad en vaidya-familj som var traktens traditionella läkare.

Ett språk som alla kan förstå

”Jag ser inte mig själv som någon mästare. Att studera ayurveda är en livslång process”, förklarar Janesh Vaidya, när En Suecos journalist träffar honom över en kopp te dagen efter föreläsningen.
Ayurveda baseras på sanskrit och det Janesh gör när han lär ut läran är att reducera sanskritorden till en föreläsning. Men för att det ska vara lättare att förstå de ayurvediska tankegångarna har han studerat livsstilen i väst och anpassar språket därefter.
”Sanskrit är komplicerat och få förstår det. Därför använder jag ett språk och paralleller som alla kan förstå. Inom ayurveda arbetas det förutom med mat och yoga med att lösa problem i stället för att dämpa besvär av problem. För att förklara detta kan jag t ex ge ett exempel: Om det brinner i ditt hus – stänger du av brandlarmet eller släcker du elden?” säger Janesh.

Lev som du drömmer

Att ändra synsättet att tackla problem på är dock inte det lättaste, det vet Janesh. ”Många är rädda för förändringar men förändring är en del av livet”, säger han och förklarar: ”Dock försöker många förändra omgivningen i stället för sig själva och det är inte möjligt, förändringen måste ske hos en själv. Som exempel kan jag använda en parallell till vinterväglag. I Sverige byter man däck för att klara av halkan. För det skulle ju inte fungera i längden att i stället gå ur bilen varannan meter för att sanda eller skotta bort snön. På samma sätt fungerar det inte att ständigt försöka förändra omgivningen.“
Föreläsningen som Janesh gav i Marbella, som En Sueco deltog vid, gick under samma titel som hans senaste bok: Lev som du drömmer, i vilken han tog fasta på just att vi genom tankens kraft samt genom förändring kan leva som vi drömmer – inte materiellt utan sinnligt.
 
”För att få till förändringar i livet, för att få det liv man drömmer om, handlar det om att se vad som blockerar oss – och få blockeringarna att släppa. Många gånger handlar blockeringarna om stress, oro eller depression. Många äter medicin för att dämpa dessa. Med ayurvedan arbetar man i stället med orsaken till problemen, för att få det liv man vill ha”, berättar han och fortsätter: ”Vi måste ta tag i den negativa tanken innan den blir en känsla samt innan vi kommunicerar den. För kommunicerar vi negativitet är det också det vi får tillbaka. I stället bör vi tänka positivt, då känner vi oss positiva och så talar vi också positivt samt får positivitet tillbaka från omgivningen. Ett friskt och hälsosamt sinne behöver friska och hälsosamma tankar!”

Väst baserar livet på spekulationer

Föreläsningen behandlar tunga ämnen men Janesh talar om det på ett avslappnat sätt. Exemplen är många gånger humoristiska och får publiken att skratta, som t ex när han tar en vit kaffekopp i handen, blickar ut över publiken och frågar vad folk tror att han har i den. ”Grönt te”, säger en kvinna, och förklarar det med att det skulle passa hans image med ayurveda, yoga och hälsa. ”Vatten”, föreslår en annan – för att det släcker törsten bäst och för att kroppen består av mycket vatten och således ger balans. ”Vodka!”, utbrister en tredje – för att det skulle vara osannolikt. I själva verket är koppen tom. Med detta vill Janesh demonstrera att vi fyller våra tankar, dagar och liv med spekulationer.
”Din dag är en tom mugg som du kan fylla med det du vill – fyll den med positiva saker!”, skrattar Janesh. Vidare uppmanar han oss att sluta spekulera: ”99 procent av våra tankar baseras på spekulation och det mesta av spekulationerna är fel! Tankarna är livets arkitekt – så sluta spekulera om vad som kan komma att ske och lev nu i stället!”

Resan till väst

Trots sina många resor till Europa bor Janesh fortfarande i sin födelsestat Kerala, där hans familj har en 600-årig tradition som vaidyas. Att han gett sig ut i världen är resultatet av en vision som hans farmor hade om att sprida läran om ayurveda innan den sista vaidyan dör. Därför sattes Janesh tidigt i en skola där han fick lära sig engelska. Men visionen är inte fri från motstånd. Inom ayurveda säger nämligen traditionen att vaydias inte får korsa hav. Även i Sverige har han mött motstånd. En del läkemedelsbolag har nämligen kontaktat honom och bett honom lämna landet då de noterat en minskning i försäljningen av läkemedel. Men Janesh har stöd i erfarenheterna av de många människor som förbättrat sin hälsa endast med förändringar av kost, livsstil och tankar.

Sverige först och Spanien snart

Första gången Janesh besökte Sverige var i början av 00-talet. Sedan dess har han återvänt otaliga gånger.
”Att jag först fokuserade på Sverige förklaras med att det är ett litet land utan en styrande religion, vilket gör människor öppnare för nya tankegångar. Dessutom är landet också mycket jämställt samt modernt. Dock är det inte heller helt lätt i Sverige att tala om det som betecknas som ’alternativt’ för många är snabba med att klassa det som humbug. Men det har gått bra. Förra året besökte jag 43 svenska städer på två månader och så har sex av mina böcker getts ut på svenska”, berättar Janesh, som är glad over att så många i Sverige är redo att ta ansvar för sin hälsa och har viljan att göra förändringar. Janesh böcker har även getts ut på danska, finska, norska, tyska och holländska.

Rikedom

Det är omöjligt att sitta framför en så framgångsrik person som Janesh Vaidya utan att fråga om han verkligen sprider kunskapen om ayurveda av sitt goda hjärta eller om pengar har blivit en drivande faktor.
”Rikedom är inte vad man har utan vad man ger. Det ekonomiska lockar inte för pengar saknas mig inte. Många i världen är fattiga även om de har pengar, för rikedom ligger inte i pengar. Så visst är jag rik – jag strävar efter att dela med mig av min lära till så många jag”, förklarar han.
Där slutar intervjun, men inte samtalet med En Suecos journalist. Janesh har en lugn samt trygg utstrålning och han talar inte bara med ord utan förmedlar även känslorna i sina ord genom sin blick för att visa att han, verkligen, lyssnar. Janesh är närvarande i nuet.

Kort info

Namn: Janesh Vaidya
Född: I Kerala – ålder säger han inte för det ingår ej i hans tradition och får ej heller frågas om, för ålder är inte relevant
Bor: I Kerala
Gör: Janesh ser inte det han gör som ett arbete – det är hans livsstil i vilken han vill ge andra människor livsförändrande erfarenheter.
Övrigt: Driver ett ayurvediskt center, Vaidyas Ayurveda Village, i sin hemby. Dit kommer människor från hela världen för att hitta hälsa och balans genom behandlingar, yoga, massage och individuellt anpassad mat.

Utgivna böcker på svenska (finns bland annat på bokus.com):

Lev som du drömmer: yoga för ditt sinne under 105 dagar
Maten är min medicin: ayurveda i ditt kök
Yoga är min terapi: yogaprogram för din kroppstyp baserat på ayurveda
Maten från min by: ayurveda för din hälsa
I det sista regnet
Ayurveda för ditt sinne

Senaste artiklarna från En Sueco

Permanent Makeup

Är du trött på makeup som inte håller hela dagen? Fortsätt då att läsa! Många av mina kunder på kli...

Hälsa

Är utrensning viktigt för kroppen?

Lider du av eksem eller andra hudåkommor? Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser d...

Hälsa

Lider du av hälsoångest?

Är du rädd att du är sjuk? Är du rädd att du lider av cancer, hjärtsjukdom eller skleros?Undersöker...

Hälsa

Autoimmuna sjukdomar

Jag hör allt mer om människor som lider av det som kallas autoimmun sjukdom. Det är också allt fle...

Hälsa

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material ...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten öve...

Tema & Profiler

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket mer man o...

Gastronomi

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnk…

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till bå...

Tema & Profiler

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker s...

Utflykter

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Ric…

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet a...

Tema & Profiler

Utflykter

James Bond-rutten

Kanske är det någon som kommer ihåg en scen från James Bond filmen ”Levande måltavla” när han åker skidor igenom ett klipphål i Val d’Isère. Klipphåle...

Utflykter

Museo Ruso – det ryska museets samlingar

Det är inte mycket till lökkupoler över den gamla tobaksfabriken, som bland annat inrymmer det ryska museet. Mer exakt heter det dock Colección del Mu...

Utflykter

Annorlunda kvällsnöjen i Barcelona

Barcelona är en av Europas härligaste städer. Här finns mycket att upptäcka, både när det kommer till underhållning och kultur. Utöver det fantastiska...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

El Mimbre - med vision om än mer ekologiskt samt hälsobröd

Bröd för alla smaker El Mimbre är familjeföretaget som genom sina direktleveranser till u...

Gastronomi

Framtiden är grön i köket

Den passar utmärkt till fiskgrytan, till youghurt, ost, majonäs. risotto, hamburgare, gin ...

Gastronomi

Veras Veranda - Semlor

Nu är det februari och för min familj samt många andra är det tid för semlor. Ja, jag vet ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – ett nav i distributionskedja…

Här i vår artikelserie om Sabor a Málaga besöker vi ofta små odlare och producenter av pro...

Gastronomi

Sport

Super Seleznov

Den nya målvakten i Málaga vill spela i La Liga – medan den 11-åriga sonen passas av säkerhetsvakter...

Sport

Mäster Munir

Avhyst i Numancia – nu VM-målvakt för Marocko och in i den senare tidens historia om ovanligt många ...

Sport

Golf i Solen

Redan februari 2019! Vi märker att golfåret 2019 på härliga Solkusten lockar fler och fler, och fra...

Sport

Tema & Profiler

Rafael Serrano – en pionjär inom hållbart bygge

En dröm om en bättre värld och härliga bostäder, skapade med hänsyn till hållbarhet i alla material Att möta Rafael Serrano är en speciell upplevelse...

Tema & Profiler

The View Marbella

Letar du efter någonting alldeles speciellt? En bostad vari du på morgonen kan njuta av utsikten över Medelhavet och golfdalen i Marbella? Då är The V...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på just nu? - Annika Scharnke

I denna artikelserie ställer vi varje månad fem korta frågor till en person som har koppling till både Sverige och Spanien. Denna månad träffar vi An...

Tema & Profiler

Kvinnlig konst till förmån för kvinnor i Costa Rica

Den 9 mars hålls en konstutställning med Yoni Art på Ananda Laie Retreat Center i La Cala. Eventet arrangeras av konstnär Pia Mattinen, som genom sin ...

Tema & Profiler

Elsparkcyklarna intar Málaga - men befinner sig i ett juridiskt ingenmansland

Det varma vädret, många gågator i staden och turister året runt gör Málaga till en attraktiv stad för företag som hyr ut elsparkcyklar. Varken fågel ...

Tema & Profiler

Sopor – bara dumpa eller sortera? Sortera såklart!

Om man inte är ”zero waster”, som vi skrev om förra månaden, så är det högst troligt att man varje dag producerar avfall av olika slag. Från Sverige ä...

Tema & Profiler

AHN når nya rekord

Ingen kommer längre ihåg de tankar och stora ambitioner som grundarna bakom AHN i Fuengirola/Mijas hade när de i oktober 1968 bildade föreningen och s...

Tema & Profiler

Förstahjälpen och hjärtstartare - vad gör du vid ett hjärtstopp?

Ska man dunka en person som håller på att kvävas i ryggen? Ska man försöka att hitta pulsen innan man ger konstgjord andning? Hur hårt ska man ge hjär...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Boktips: Läslust 2019 - Göran Rise släpper serie om advokat …

Han har släppt en bok tidigare, vari han berättade om sina egna yrkesverksamma år, men nu släpper Göran Rise för första gången en roman. Boken, som he...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com