Janesh Vaidya - bästsäljande författare och ayurvedalärare som tog Sverige med storm, nu väntar Spanien

Under 2018 tog Janesh Vaidya Sverige med storm då han reste landet runt och föreläste om läkekonsten som han skolats i sedan barnsben. Och i slutet av förra året besökte han Costa del Sol i samband med en föreläsning för fulla hus på Los Naranjos Golfklubb*.

Uråldrig, indisk läkekonst

Traditionell ayurvedalära är en uråldrig, indisk läkekonst vars ursprung spårats till ca 5 000 f. Kr. I denna läkekonst och livsfilosofi arbetas det ur ett holistiskt perspektiv med vediska utgångspunkter. I och med Storbritanniens kolonisering av Indien (som började på 1800-talet) fördes andra medicinska läror in i landet som trängde undan ayurvedaläran. När Indien blev självständigt igen 1947 fanns det enligt den indiska regeringen bara några hundra vaidya-familjer kvar som följde den traditionella läran. I dag finns det ett 30-tal kvar. Janesh Vaidya kommer från en av dessa och läran har förts till honom genom flera generationer.
 
Ordet vaidya betyder ”traditionell ayurvedapraktiker” och förr hade nästan varje indisk stad en vaidya-familj som var traktens traditionella läkare.

Ett språk som alla kan förstå

”Jag ser inte mig själv som någon mästare. Att studera ayurveda är en livslång process”, förklarar Janesh Vaidya, när En Suecos journalist träffar honom över en kopp te dagen efter föreläsningen.
Ayurveda baseras på sanskrit och det Janesh gör när han lär ut läran är att reducera sanskritorden till en föreläsning. Men för att det ska vara lättare att förstå de ayurvediska tankegångarna har han studerat livsstilen i väst och anpassar språket därefter.
”Sanskrit är komplicerat och få förstår det. Därför använder jag ett språk och paralleller som alla kan förstå. Inom ayurveda arbetas det förutom med mat och yoga med att lösa problem i stället för att dämpa besvär av problem. För att förklara detta kan jag t ex ge ett exempel: Om det brinner i ditt hus – stänger du av brandlarmet eller släcker du elden?” säger Janesh.

Lev som du drömmer

Att ändra synsättet att tackla problem på är dock inte det lättaste, det vet Janesh. ”Många är rädda för förändringar men förändring är en del av livet”, säger han och förklarar: ”Dock försöker många förändra omgivningen i stället för sig själva och det är inte möjligt, förändringen måste ske hos en själv. Som exempel kan jag använda en parallell till vinterväglag. I Sverige byter man däck för att klara av halkan. För det skulle ju inte fungera i längden att i stället gå ur bilen varannan meter för att sanda eller skotta bort snön. På samma sätt fungerar det inte att ständigt försöka förändra omgivningen.“
Föreläsningen som Janesh gav i Marbella, som En Sueco deltog vid, gick under samma titel som hans senaste bok: Lev som du drömmer, i vilken han tog fasta på just att vi genom tankens kraft samt genom förändring kan leva som vi drömmer – inte materiellt utan sinnligt.
 
”För att få till förändringar i livet, för att få det liv man drömmer om, handlar det om att se vad som blockerar oss – och få blockeringarna att släppa. Många gånger handlar blockeringarna om stress, oro eller depression. Många äter medicin för att dämpa dessa. Med ayurvedan arbetar man i stället med orsaken till problemen, för att få det liv man vill ha”, berättar han och fortsätter: ”Vi måste ta tag i den negativa tanken innan den blir en känsla samt innan vi kommunicerar den. För kommunicerar vi negativitet är det också det vi får tillbaka. I stället bör vi tänka positivt, då känner vi oss positiva och så talar vi också positivt samt får positivitet tillbaka från omgivningen. Ett friskt och hälsosamt sinne behöver friska och hälsosamma tankar!”

Väst baserar livet på spekulationer

Föreläsningen behandlar tunga ämnen men Janesh talar om det på ett avslappnat sätt. Exemplen är många gånger humoristiska och får publiken att skratta, som t ex när han tar en vit kaffekopp i handen, blickar ut över publiken och frågar vad folk tror att han har i den. ”Grönt te”, säger en kvinna, och förklarar det med att det skulle passa hans image med ayurveda, yoga och hälsa. ”Vatten”, föreslår en annan – för att det släcker törsten bäst och för att kroppen består av mycket vatten och således ger balans. ”Vodka!”, utbrister en tredje – för att det skulle vara osannolikt. I själva verket är koppen tom. Med detta vill Janesh demonstrera att vi fyller våra tankar, dagar och liv med spekulationer.
”Din dag är en tom mugg som du kan fylla med det du vill – fyll den med positiva saker!”, skrattar Janesh. Vidare uppmanar han oss att sluta spekulera: ”99 procent av våra tankar baseras på spekulation och det mesta av spekulationerna är fel! Tankarna är livets arkitekt – så sluta spekulera om vad som kan komma att ske och lev nu i stället!”

Resan till väst

Trots sina många resor till Europa bor Janesh fortfarande i sin födelsestat Kerala, där hans familj har en 600-årig tradition som vaidyas. Att han gett sig ut i världen är resultatet av en vision som hans farmor hade om att sprida läran om ayurveda innan den sista vaidyan dör. Därför sattes Janesh tidigt i en skola där han fick lära sig engelska. Men visionen är inte fri från motstånd. Inom ayurveda säger nämligen traditionen att vaydias inte får korsa hav. Även i Sverige har han mött motstånd. En del läkemedelsbolag har nämligen kontaktat honom och bett honom lämna landet då de noterat en minskning i försäljningen av läkemedel. Men Janesh har stöd i erfarenheterna av de många människor som förbättrat sin hälsa endast med förändringar av kost, livsstil och tankar.

Sverige först och Spanien snart

Första gången Janesh besökte Sverige var i början av 00-talet. Sedan dess har han återvänt otaliga gånger.
”Att jag först fokuserade på Sverige förklaras med att det är ett litet land utan en styrande religion, vilket gör människor öppnare för nya tankegångar. Dessutom är landet också mycket jämställt samt modernt. Dock är det inte heller helt lätt i Sverige att tala om det som betecknas som ’alternativt’ för många är snabba med att klassa det som humbug. Men det har gått bra. Förra året besökte jag 43 svenska städer på två månader och så har sex av mina böcker getts ut på svenska”, berättar Janesh, som är glad over att så många i Sverige är redo att ta ansvar för sin hälsa och har viljan att göra förändringar. Janesh böcker har även getts ut på danska, finska, norska, tyska och holländska.

Rikedom

Det är omöjligt att sitta framför en så framgångsrik person som Janesh Vaidya utan att fråga om han verkligen sprider kunskapen om ayurveda av sitt goda hjärta eller om pengar har blivit en drivande faktor.
”Rikedom är inte vad man har utan vad man ger. Det ekonomiska lockar inte för pengar saknas mig inte. Många i världen är fattiga även om de har pengar, för rikedom ligger inte i pengar. Så visst är jag rik – jag strävar efter att dela med mig av min lära till så många jag”, förklarar han.
Där slutar intervjun, men inte samtalet med En Suecos journalist. Janesh har en lugn samt trygg utstrålning och han talar inte bara med ord utan förmedlar även känslorna i sina ord genom sin blick för att visa att han, verkligen, lyssnar. Janesh är närvarande i nuet.

Kort info

Namn: Janesh Vaidya
Född: I Kerala – ålder säger han inte för det ingår ej i hans tradition och får ej heller frågas om, för ålder är inte relevant
Bor: I Kerala
Gör: Janesh ser inte det han gör som ett arbete – det är hans livsstil i vilken han vill ge andra människor livsförändrande erfarenheter.
Övrigt: Driver ett ayurvediskt center, Vaidyas Ayurveda Village, i sin hemby. Dit kommer människor från hela världen för att hitta hälsa och balans genom behandlingar, yoga, massage och individuellt anpassad mat.

Utgivna böcker på svenska (finns bland annat på bokus.com):

Lev som du drömmer: yoga för ditt sinne under 105 dagar
Maten är min medicin: ayurveda i ditt kök
Yoga är min terapi: yogaprogram för din kroppstyp baserat på ayurveda
Maten från min by: ayurveda för din hälsa
I det sista regnet
Ayurveda för ditt sinne

Senaste artiklarna från En Sueco

Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Basalcellscancer kallas också vanlig hudcancer och är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. ...

Hälsa

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare...

Utflykter

Varför blir vi hormonsjuka?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Ålderdom

Jag ska fylla 76 år och personligen har jag det riktigt bra med min ålder. Livet har fortfarande mån...

Hälsa

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora ...

Tema & Profiler

Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

På senare år har det skett en del förändringar av arvs- och gåvoskatten i Andalusien. Sedan januari ...

Juridik & Finans

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina a...

Kultur

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur det är gjo...

Gastronomi

Välgörenhetsgolf för Maiti Nepal på Los Naranjos G…

På långfredagen den 19 april anordnades ett stort välgörenhetsevenemang på Los Naranjos Golf Club. D...

Övrigt

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, p...

Utflykter

Utflykter

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare ett skott. En kvinna ramlar nedför trappan bakom ...

Utflykter

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, positiv stämning i staden och nu har staden rustats...

Utflykter

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det är den näst populäraste sevärdheten i Málaga, enligt Tripadvisor, och det är lätt att förstå varför så många både turister och lokala, stora och s...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Veras Veranda - Smarrig kanelbullekaka

När jag bakar bullar har jag många recept att välja mellan. Hemma hos oss bakar vi dem i a...

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

Sport

AHN Golf / Golf i Solen Maj 2019

AHN Golf 22 mars – Golfhäftet Trophy – Greensome Parador En strålande dag med mängder av skrika...

Golf

Muñiz skapade mervärde! Men ”fruktans tränare” fick ännu en…

Förhållandet mellan klubbägaren, shejk Al-Thani, och Málaga CF:s tränare, Juan Ramon Muñiz, 50 år oc...

Sport

Golfsidorna Apr 2019

AHN Golf 20 februari - Golfhäftet Trophy - GreensomeEtt stort tack till Kristina och Eckhardt för e...

Golf

Tema & Profiler

Profil av Leif Carlquist

Stjärnproducenten Leif Carlquist tror egentligen varken på tur eller slumpen. Han menar att ju mer han har arbetat, desto mer tur har han haft. Han ha...

Tema & Profiler

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora glädje, dyker det nu och då upp hajar i närheten a...

Tema & Profiler

Dricks i Spanien

I många längder, inklusive Spanien, är dricks en viktig och stor del av inkomsten för många yrkesgrupper. I Sverige har alla, oavsett yrke, vanligtvis...

Tema & Profiler

På andra sidan - Kan vi rädda kapitalismen?

Begreppet låter materiellt men det ligger mycket mer bakom det. Kapitalism är lika med frihet, framgång och välfärd – för alla! Det är under denna ban...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Denise Lopez?

Hon började som dansare och bakgrundssångerska till Dr. Alban, Melodie MC och Culture Beat varefter karriären som sångerska tog fart. Då kände vi henn...

Tema & Profiler

Costa del Sol – bästa platsen att bo på i Europa!

Att Costa del Sol är bästa platsen att bo på i Europa skulle nog många säga är ett arrogant påstående. Men det är också ett påstående som tusentals sk...

Tema & Profiler

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt...

Tema & Profiler

At tända eld på tjurars horn, få dem att hoppa i vattnet och hålla dem i koppel

Höjdpunkten på en spansk stads årliga fiesta har ofta någonting att göra med tjurar. Mer exakt handlar det om att på ett eller annat sätt misshandla e...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com