Det vackraste av allt i Norge – är en del att vara avundsjuk på

Det vackraste av allt i Norge - är en del att vara avundsjuk på

escapate noruega
Berg av avund. Så skulle norska medier beskriva orsaken till att ett par hundra tusen svenskar tittar när det sänds tv-program om Hurtigrutten. ”Sakte-Tv” eller långsam-tv på svenska, är ett program som den norska tv-stationen NRK sänt som tar med tittarna på en resa så som det är i verkligheten, och det sändes först från Bergensbanen, tågsträckan mellan Bergen och Osla. Programmet gjorde succé och man bestämde sig därför att gå hela vägen och hänga elva kameror på en av Hurtigrutens båtar, som seglade genom skär, över fjordar och hamnar från Bergen till Kirkenes. Programmet blev 134 timmar och 42 minuter långt och utvecklades till en tittarfest och hälften av alla norrmän tittade, och det gjorde även flera andra med tillgång till sändningarna från NRK. Man såg bara en massa landskap. Men vilket landskap!

 
Vi tar oss upp till Vestlandet, en del området som fick mer uppmärksamhet än andra i programmet. Det är den del av Norge som utöver att det finns vackra berg också har världens vackraste fjord, den vackraste tågsträckan, världens längsta tunnel och mycket mer.
 
Bergen och världens finaste tågsträcka
Liksom Hurtigruten startar denna tur i Bergen. Längs kajerna ligger det fiskmarknader med klippfisk, lax och krabba. Och här står de karaktäristiska gavelhusen, vars färger konkurerar med fiskhandlarnas rop. Husen är moderna versioner av de ursprungliga från 1300-talet, när staden blev medlem av Hansan, som fanns fram till 1600-talet. Det Hanseatiske Museum och Schøtstuene ger en tydlig bild av Hansa-livet. Men då flera generationer av dessa trähus har brunnit ned står där i dag nybyggda hus som ekon från förr.
 
Bryggen med de drygt 60 trähusen med spetsiga gavlar är med på UNESCO:s världsarvslista, och de är inte bara kulisser, utan skapar ramarna för den livliga handeln med stickade tröjor och troll.
 
Längst ut på Bryggen står Bergenshus, som består av 31 byggnader, inklusive en borg, det bombastiska Rozenkranz-tornet och den kungliga festsalen samt residenset Håkonshallen. Tre av landets tidigare kungar; Harald Hårfagre, Håkon den Gode och Olav Kyrre, regerade Norge från Bergen. Nuförtiden finns det även en park som bland annat används till koncerter, och under vårt besök står Metallica på plakaten. Vi måste vidare.
 
Staden grundades 1070 av Bjørgvin och den var de norska kungarnas huvudstad fram till år 1314, och Norges största stad fram till 1830-talet. Det är också här som både kompositören Edvard Griegs och författaren Ludvig Holbergs föddes. I dag är det Norges näst största stad med ca 250 000 invånare.
 
Bergen skulle likt Rom ha byggts på sju kullar, även om antalet är en fråga om definition. Oavsett vad så är det möjligt att ta sig upp på några av dem och vi väljer Fløibanen, en linbana, som tar med oss upp till 320 meters höjd och en fantastisk utsikt över den färgglada staden.
Från Bergen väljer vi sedan att köra längs fjordar och älvar genom Bergensdalen och 40 tunnlar till Voss, varifrån vi tar tåget, en del av Bergensbanen, som när den invigdes 1909 var ett ingenjörmässigt under. I Myrdal byter vi till Flåmsbanen. Denna tågtur har utsetts till en av världens bästa av resemagasinet Lonely Planet. Den är dessutom en av världens brantaste järnvägar med normal spårvidd. Den 17 km långa sträckan skär sig igenom slingrande tunnlar och ett landskap med branta berg, älvar och vattenfall, samt bondgårdar som klamrar sig fast på bergssidorna. Turen tar med oss från det trädfattiga Hardangervidda och Myrdal 866,8 m ö.h. till den lilla staden Flåm i botten av Aurlandsfjorden, som är en gren av Norges längsta fjord Sognefjorden.
 
Världens längsta tunnel och världens näst längsta fjord
Ute på landsvägarna igen kommer vi snart fram till Lærdalstunneln, en av de många tunnlar och förbättringar i den allmänna infrastrukturen, som har byggts av en del av Norges oljepengar. Denna konstruerades mellan år 1995-2000 och är inte mindre än 24,5 km lång, och därmed världens längsta tunnel på land. Ingen säger ett ord när vi kör igenom. Vi kommer ut i ljuset igen vid Lærdalsøyri och lite senare till Sognefjorden, som vi tar oss över med en liten färja.
 
Sognefjorden är 203 km och bara Scoresby Sund på Grönland är längre. De så avundsvärda bergen speglar sig i det isande blåa vattnet, som har ett djup på 1 308 meter, vilket gör denna fjord till Norges djupaste. Här är det varmare än i Bergen och regnar 40 procent mindre, och fram till mitten av 1800-talet odlades det faktiskt tobak här.
 
I dessa trakter ligger också Kaupanger stavkyrka, från 1137, även om den har byggt om och återuppbyggts flera gånger. I takt med att kristendomen bredde ut sig på 1000-talet byggdes det omkring tusen stavkyrkor i norge, men i dag finns det bara 28 kvar. Stavkyrkorna byggdes omkring stora bärande stolpar, helt utan spik eller skruv, väggarna byggdes av trästavar och taken smyckades med skräckinjagande drakhuvuden. Denna kyrka vittnar om att det kan ha varit svårt att helt bli av med vikingatidens tro på de nordiska gudarna.
 
Den största glaciären och den vackraste fjorden
Vi fortsätter norrut, längs Fjærlnadsfjorden, en 25 km lång arm av Sognefjorden.
 
Vi tar en kopp värmande kaffe i Fjærland, som är Norges bokstad med 14 bokhandlare och -antikvariat, innan vi kommer riktigt nära glaciären Jostedalsbreen. Den är med sin yta på 487 km2 den största glaciären på det europeiska fastlandet. Jostedalsbreen sträcker sig över en sammanhängande längd på ca 60 km på en platå som ligger på 1 600 m höjd. Som tjockast är glaciären ca 600 m tjock. Under ett år kan det falla 12-15 m snö, till och med på sommaren. Där glaciären möter Fjærlandsfjorden, ligger ett litet fint museum, Bremuseum, som är en storslagen modern byggnad där man bland annat kan ta sig en flygtur över glaciären.
 
En av glaciärens två tungor sträcker sig ut efter oss när vi rundar den på väg mot Loen. Från denna fjord och staden med samma namnfortsätter vi via Styrnefjellet och det öde och råa lanskapet till Geiranger.
 
Ja, det är inte konstigt att även Geirangerfjorden är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, för övrigt tillsammans med Nerøfjorden, och just dessa två områdena korades av National Geographic till de bäst bevarade UNESCO-platserna 2006. Det är helt enkelt så vackert att man knappt tror att det är sant.
 
Fjordlandskapet ses bäst från utsiktspunkten Dalsnibba, 1 500 m ö.h., som kräver en mindre avstickare.
 
Vi har reserverat plats ombord på Hurtigruten, som om sommaren lägger till vid den lilla staden, och som tar med oss på den 15 km långa Geirangerfjorden och ut på Storfjorden. Eftermiddagen spenderas på soldäcket med utsikt över den oerhört vackra sträcka längs många och smala fjordar, med branta bergsväggar, och så närmar vi oss Ålesund, som är vår slutdestination.
 
Ålesund ligger utspridd på flera öar. En vinternatt 1904 drabbades denna stad av en stor brand och ca 850 hus brann ned. Stor hjälp kom från både Norge och utlandet, speciellt från Tyskland, som i Kejsar Wilhelm II:s namn skickade fyra stora skepp lastade med mannar, mat, medicin och annan utrustning. Staden uppbyggdes i främst jugendstil, vilket gör den lite speciell. I stadsparken står en staty av Gange-Rolv eller Rollo, vikingen som grundade Normandiet, och som man menar föddes just här år 846. Andra tror att han kom från Faxe. Bakom statyn börjar en liten stig som med sina 420 trappsteg leder upp till Ålesunds eget berg med Fjellstua, där man passande kan sitta en liten stund för att vårda sitt bergsavund – och vara glad för det.
 
escapateKoeretur
Se även: Världens farligaste väg
Ca 130 km norr om Ålesund står det imponerande vägbygger Atlanterhavsveien.
Sträckan på bara 8,27 km har åtta broar, som korsar en rad lar och skär. Den stod värdig 1989. Den högsta bron, Storseisundbrua, som ses på bilden, är själva kännetecknet för Atlanterhavsveien och sträcker sig från Eide till Averøy.
Atlanterhavsveien har korats till världens farligaste väg på grund av de skarpa kurvorna, den vilda naturen och starka vindbyar, som gör vägen så farlig att färdas på.
En person har dött på vägen, en 70-årig israelisk turist, som stod och tittade på utsikten vid vägkanten när en våg sköljde över honom. Många väljer att köra Atlanterhavsveien på hösten och vintern för att uppleva de våldsamma stormarna.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.