Muelle Uno samlar konst under ett tak
kunst
 

Málagas hamn har fått ett nytt konstområde som kallas El Artsenal, som ligger bredvid det berömda franska Pompidu-museet. El Artsenal består av två barer och ett stort rum dedikerat allvärldens konst. Det finns små schackbord, en läshörna och en tjej som gör rastafarihår, om det kanske lockar. Dessutom hålls det jazzkonserter varje söndag och på scenen uppträder även reggaegrupper, rockmusiker och popkonstnärer.

Vid ingången ligger Gin&Tonic-baren omgiven av små soffoaser och jättelampor. Det är tidig förmiddag och den mörka lokalen ser helt tom ut vid första ögonkastet. Men låt dig inte luras av det, för här är det fullt med liv och rörelse. Konstverk av landskap, förstorade fotografier av ansikten med varsina unika ansiktsuttryck, skulpturer uppställda på pelare och en scen med roterande lindansare och Charlie Chaplin målad i bakgrunden hälsar en välkommen in.

På den ena väggen håller graffitimålarnas konstverk till och de 1 700 m2, som har dedikerats till projektet, är ett sant mecka för kreativa själar, som tycker om nytänkande, foto, musik, dans eller mode.

Baren är skapad av en lokal konstnär och utmanar uppfattningen av hur en bar ska se ut, för här tar stora träskulpturer plats bredvid gästerna. Den är dekorerad med färgglad mosaik och är ett konstverk i sig själv, fylld med detaljer, som bör studeras på nära håll med en kall drink i handen.

Stämningen som vilar här är exklusiv, trots att det är öppet för alla, och det är gratis att uppleva alla de konstverk som skapar olika uttryck oavsett var blicken landar.

Tanken bakom projektet är att samla Málagas lokala och internationella konstnärer samt deras verk på en och samma plats för att på så sätt skapa ett kreativt rum med plats för olikheter. Platsen är utan tvekan unik och öppen för alla konstnärer som vill ställa ut sina verk. Dock ska de betala för platsen. Musikgrupper å sin sina kan uppträda gratis för att på så sätt prova deras material och nå ut till många människor.

Detta är ett kreativt rum som inbjuder besökarna till att spendera en eftermiddag i konstens tecken nedsjunkna i en soffa med en bra bok eller ett parti schack. Ha kul!

Av Text och foto av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.