malaga cf
 

Den annars så lugna Málagatränaren Javi Gracia är frustrerad över sin och lagets situation – varför han överreagerar.

Vi träffas på träningsbanan Estadio Diudad de Málaga
Javi Gracia, baskern från Pamplona, som nu under snart två säsonger har stått i täten för Málaga CF:s La Liga-lag, kommer och möter oss med ett stort leende. Och han är ovanligt öppen. Han talar bland annat om sin framtid, som han inte är så öppen med under de officiella presskonferenserna.
”Jag kan vara på väg bort”.
Situationen i Málaga CF med den nyckfulle ägaren shejk Al-Thani sittande i Doha och en osäker spelargrund har gjort honom osäker. Han vet inte vilka spelare han har att arbeta med nästa säsong – vem som kommer och vem som försvinner?
Han visste ingenting.
Två veckor därefter var situationen en annan.
Hans agent skrev ett avtal med Málaga CF på ytterligare två år. Detta samtidigt som tre andra La Liga-klubbar, Betis, Athletic Bilbao och Sevilla, visade intresse för Gracia.

Efter förra säsongen förlorade han de unga talangerna Castillejo och Samuel till Villareal och Juanmi till Southampton. Spelare som de själva byggt upp på akademin. Från denna kommer denna säsong den 20-åriga Pablo Fornals som kommit upp i La Liga-laget med debut i 0-0-matchem mot Real Madrid den 26 september 2015 med ett treårigt kontrakt som skrevs under i mars. Försäljningsklausulen lyder på inte mindre än 20 miljoner euro.

Men annars har nästan ingenting hänt med hänsyn till säsongen 2016-2017 – utöver två avtal med nya spelare och förhandsåtagande från spelare från andra klubbar.

Gracia bortvisad
På grund av sin egen situation, ett hav av skador, varningar och utvisningar av spelare samt en rad avgörande domarbeslut, som har legat i fatet för Málaga-laget, överreagerade Gracia i matchen mellan Málaga CF-Valencia (1-2) inför domare Gonzalez Gonzalez. Protesterna resulterade i en utvisning. Och två speldagar i utvisningsbåset, under vilka han inte kunde bistå sina spelare utan tvingades lämna över rodret till sin assistent Marcel Romero, före detta La Liga-spelare för Málaga, med landskamper för sitt hemland Uruguay i backfickan.
”Förlåt”, sa Javi Gracia. ”Jag överreagerade.”
Utvisningen var bara den tredje i den 45-åriga Gracias karriär.

Camacho utvisad
Och i matchen därefter kunde Málaga CF:s enda spanska landslagsspelare, Camacho, inte sköta sig och utvisades i La Coruña mot Deportivo (3-3). Även det ett intensivt avgörande i La Liga när Málgaspelarna kämpade för en plats i Europa League.
”Jag är arg på mig själv”, sa Camacho efter matchen. ”Ganska idiotiskt att jag inte kan behärska mig.”
Men symptomatiskt för situationen i Málaga, där så mycket är okänt. Kanske även Camachos framtid.
Alla står i stort sett på spel.

Arnaus plan
Idrottschefen Arnau glädjer sig över att han och Gracia har tecknat en avsiktsförklaring gällande ett fortsatt samarbete.
Gracias stora och engagerade arbete i Málaga CF har märkts på många ställen. Inte bara i La Liga-klubben utan även i utlandet.
”Vi kommer att göra det bästa för att behålla Javi Gracia”, säger Arnau.
Men en sak är säker: Det ska till en löneförhöjning.
Gracia, som liksom som sin fru och deras tre barn älskar livet i Málaga, är en av de sämst avlönade i La Liga.

____________

”Jag är arg på Camacho och alla de andra spelarna som hela tiden får varningar och utvisningar. Det är ju helt galet när de rutinerade och bärande krafterna i laget inte lyckas förvalta deras ansvar. Det är galet att det ska vara med och äventyra lagets möjlighet för att delta europeiskt. Ett lag med bra balans får inte så många varningar. Och det är alltså tränarens och hans teams uppgift att få den ’sjukdomen’ behandlad, men det kanske är svårt, när tränaren själv lider av den”.

– Kaj Kohave, Velje – medlem av La Peña de Dinamarca

____________

Javia Gracias liv inom fotbollen

Som spelare:
1989-1992: Athletic Bilbao
1992-1993: Lledida.
1993-1995: Valladolid
1995-1999: Real Sociedad
1995-2002: Villarreal
2003-2004: Córdoba

Som tränare:
2004-2005: Villarreal ungdom
2007-2008: Pontevedra
2008-2010: Cádiz
2010-2011: Villarreal B
2011: Olympiakos Volou, Grekland
2011-2012: Kerkyra, Grekland
2012-2013: Almería
2013-2014: Osasuna
2014-2016: Málaga CF

Javia Gracia har som mittfältare spelat 4 U-landskamper för Spanien.

____________

Återigen match om en plats i Europa
Under säsongen 2014-2015 kämpade Málaga CF länge om en plats i Europa League. En slutplats som nummer 7 i La Liga var tillräckligt.
Och det blir det troligen även denna säsong. Fältet är trött så det är helt avgörande att Málaga CF smidigt tar sig igenom april, när motståndarna är Espanyol hemma, Granada borta, Athletic Bilbao och Rayo Vallecano, båda hemma, och Atlético Madrid borta.
Under senaste säsongen körde laget sig slut till sist.

____________

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca
Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och så är det upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Pedersen 661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller 617 700 424
info@Málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.Málaga-support.dk
Kommande La Liga-matcher i mars på Estadio La Rosaleda:
Den 3 kl. 16.00 Málaga CF – Espanyol
Den 16/17 Málaga CF – Athletic Bilbao
Den 19/20 Málaga CF – Rayo Vallecano
Kick off för de två sistnämnda matcherna var inte fastställda vid redaktionsstopp, varför Málaga CF låg nummer 9 av 20 lag i La liga.

 

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.