malagacf
 

Málaga CF sitter i en helt ny situation med större intäkter från tv – och från inhyrda som ber om att får stanna.

Han tar folk med storm, den 28-åriga Raul Redal Albentosa. Med sin kämparglöd, sin längd på 193 cm, helskägg och tatueringar, ser han ut som spansk version av en viking. Okuvlig i sin stil på planen kämpar denna tvåbarnsfar för ett kontrakt med Málaga CF, där han i januari avlöste argentinaren Marcos Angeleri, som efter tre säsonger i Málaga återvände till sitt hemland, till klubben San Lorenzo.
Málaga CF hyr in Albentosa från den engelska 2:a divisionsklubben Derby County, där det bara blivit åtta matcher under en halv säsong för mittfältaren, vars förväntningar var stora när han kom från Eibar till England. Hans kontrakt i Derby var på 2,5 år. Klubben betalade 600 000 euro för honom men kräver nu mer 1,3 miljoner euro för att häva hans kontrakt.

Albentosa vill stanna i Málaga och det har han sagt till klubben. Och tränaren Javi Gracia vill också behålla honom. Idrottschefen Arnau å sin sida är beredd att förhandla med Derby, men det på en nivå på 600 000 euro.

Här är jag lycklig
Albentosa själv säger:
”Min familj och jag trivs här i Málaga och jag har lärt mig mycket av Gracia samt lagkamrater som Weligton, Torres, Boka och Filipenko. Jag njuter av matcherna för Málaga CF och den fantastiska publiken på Rosaleda. Det råder en oöverträfflig gemenskap här. Jag gör det jag kan men jag kan inte påverka förhandlingarna mellan Derby och Málaga. De sker på kontoren. Så vi får bara vänta och se vad som händer. Men jag tror att klubbarna kommer att komma överens. Alla vill vara lyckliga och jag är lycklig i Málaga.”

Mer komplicerat
Ytterligare två inhyrda meddelar att de vill stanna i klubben och alltså köpas loss från sina kontrakt med Sporting Braga i Portugal respektive Cagliari i Italien. Det handlar om Juan Carlos, spanjor, och Duje Cop, kroat. För Duje Cop är det lite mer komplicerat då även Dinamo Zagreb har en andel i honom. Men just nu avskräcker prissummorna Málaga CF då de ligger på sex respektive tre miljoner euro. Nya och bättre tv-avtal ger dock fler möjligheter för denna La Liga-klubb som har något knaper ekonomi, men ambitionen om att kvalificera sig till de två stora europeiska turneringarna Champions och Europa League under de kommande två åren lever kvar. Tv-pengarna kan nu komma upp i 40 miljoner euro per säsong – allt beroende på placering i La Liga. För två år sedan var motsvarande summa på ”bara” 18 miljoner till Málaga CF.

Men, fortfarande ska det professionella spanska fotbollsförbundet godkänna spelarutgifterna i de enskilda klubbarna för att se att financial play hålls.

____________

Ny arena med lyxhotell
Trots att tvisten mellan hotellkedjan Blue Bay och Málaga CF:s klubbägare shejk Al-Thani, blåste storm i rätten presenterar Blue Bay nu ett nytt arenaprojekt i Málaga, där Estadio La Rosaleda ligger. Denna arena ska kunna ta emot 47 000 åskådare och även ha ett 5-stjärnigt hotell samt butiker. Nuvarande Estadio La Rosaleda, som byggdes för tio år sedan, har en kapacitet på 30 000 åskådare, dock sågs bara ca 20 000 på läktarna under den senaste säsongen på grund av att matcherna spelades så sent.

Tvisten mellan Al-Thani och Blue Bay handlar om aktiemajoritet i klubben. På den tiden när vicepresidenten i Málaga CF hette Shatat köpte hotellkedjan 49 procent av aktierna. Men då det också finns en mindre grupp aktieägare som har tre procent står shejken utan total makt, men det bestrider han. Varför saken hamnat i domstol.

För övrigt ägs Estadio La Rosaleda inte av Málaga CF. Ägarna är i stället dessa tre: Junta de Andalucía (landstinget), Ayuntamiento de Málaga (kommunen) och Diputación de Málaga (provinsrådet). Bygget av arenan kostade på sin tid 36 miljoner euro, men Francisco de la Torre, Málagas borgmästare, sa för ett par år sedan att La Rosaleda skulle kunna säljas för hälften, dvs. 18 miljoner euro.

____________

Pellegrinis triumfer
Först Villareal, sedan Málaga och nu Manchester City. Málaga CF:s bästa tränare någonsin var utan tvekan den nu 62-åriga chilenaren Manuel Pellegrini. Det är nu tre år sedan som han lyfte klubben hela vägen till kvartsfinal i Champions League, där laget åkte ut under övertid i Dortmund (!) på grund av fel från en skotsk domare och linjedomare, och nu står han i spetsen för det Manchester City-lag som nått fram till semifinalen i Champions League med en seger i två matcher över Paris SG med mäktiga Zlatan i spetsen.

För två år sedan gjorde han samma sak med spanska Villareal, som under CL-semifinalen förlorade mot Arsenal med ett enda mål.

Förövrigt har Manuel Pellegrini fortfarande en koppling till Costa del Sol, då han har kvar sin bostad i Marbella.

____________

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca 
Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och så är det upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Pedersen 661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller 617 700 424
info@Málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.Málaga-support.dk
Kommande La Liga-matcher i maj på Estadio La Rosaleda:
Den 2 kl. 20.30 Málaga CF – Levante
Den 14/15 Málaga CF – Las Palmas
(Den sista matchen var ännu ej fastställd vid redaktionsstopp för detta nummer av En Sueco, när Málaga CF låg nummer 9 av 20 lag i La Liga.)

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.