malagacf
Utländska klubbägare har avskedat tränare i La Liga på löpande band. Blir Málagas Juande Ramos nästa?

Av Morten Møller – här tillsammans med idrottschefen Arnau och Ramos, när sistnämnda tillträdde i Málaga CF.
Allt var glatt och lyckligt när den nu 62-åriga Juande Ramos togs in som tränare i Málaga CF i somras. Han är spanjor med stor internationell erfarenhet från toppklubbar som Sevilla, Tottenham Hotspurs, Real Madrid, CSKA Moskva och Dnipro i Ukraina. När han presenterades hyllades han av hundratals fans på Estadio La Rosaleda. Idrottschefen Arnau hade med bara ett och ett halvt år på chefspositionen gjort en kupp och anställt Ramos efter att den populära Javi Gracia plötsligt lämnade Málaga CF för att fortsätta till ett bättre avlönat jobb i ryska Rubin Kazan.
Men för att använda ett bra svenskt uttryck har Ramos och Málaga CF-lagets säsongstart inte varit en ”lek på rosor”. Med bara fem poäng efter sex matcher hotades Ramos med avsked, trots att klubbägaren, shejk Al-Thani från Qatar, lugnade situationen, som en man i hans position ska göra.
Med en härlig 2-1 seger över det starka baskiska laget Athletic Bilbao, inför 23 000 åskådare på Rosaleda, skapades lite avstånd till bottenplaceringarna och för Ramos. Men han kan fortfarande ändå inte känna sig riktigt säker.
Matchvinnare i denna för Ramos livsgivande match blev den 36-åriga Duda med segermålet bara sju minuter innan matchslut.
Al-Thani har förr visar sig otålig när det kommer till omedelbara avsked. Det blir även mer skrämmande att två andra omedelbara avsked har ägt rum i andra La Liga-klubbar med utländska ägare, och det bara denna säsong.

Avskedade sina två första tränare

När Al-Thani tog över Málaga CF för sex år sedan satt spanska Juan Ramón López Muñiz på tränarstolen. Shejken gjorde sig snabbt av med honom och hyrde in portugisen Jesualdo Ferreiera, med hans offensiva inställning till fotboll. Han kom från den portugisiska storklubben FC Porto, dock höll han bara fyra månader i Málaga CF. Då hade laget bara lyckats spela till sig sju poäng på nio matcher och hade släppt in inte färre än 18 mål!
Ferriera byttes ut mot den framgångsrika Manuel Pellegrini. Portugisen har nu fyllt 70 år och hänger fortfarande med, i dag med tränarjobb i Saudi Arabien.

Har pengar till att avskeda

Denna säsongs snabba avskedanden i La Liga har skett i Granada och Valencia, vars ägare kommer från Kina respektive Singapore. Personer med ekonomi till att infria vilken frånträdesklausul som helst.
I Valencia åkte Pako Ayestaran ut redan efter fyra spelomgångar. Den dåvarande stora nollan i poängtabellen var någonting som klubbägaren Peter Lim inte längre accepterade. Han har förövrigt satt en kvinna på posten som klubbens president – Chan Loy Hoon – även hon från Singapore.
Därefter blev det två till segrar innan den före detta italienska landslagstränaren Cesare Prandelli fick ansvaret som coach. Han är en rutinerad herre med erfarenhet från klubbarna Parma, Roma, Fiorentina och Galatasary.
För övrigt avskedade Valencia två tränare förra säsongen och en slutade.

Och så ut med mirakelmannen

Två La Liga-rundor senare blev det silkesvantarna på för spanjoren Paco Jemez i Granada, när han anställdes med ett treårskontrakt. Tidigare säsonger hade Jemez stått bakom små mirakel i Madridklubben Rayo Vallecano, det med en begränsad spelarbudget. Men när Rayos åkte ned till andra divisionen innebar det att han friställdes. Innan han gick lyckades han säkra Granada två poäng.
Ägarskapet i Granada har denna säsong gått från italienska till kinesiska händer och det är affärsmannen Jiang Linhang som har tagit över. När Jemez avgick sa han att han inte hade fått spela på den nivå som han hade lovats.
Ny tränare i Granada är spanska Lucas Alcarez. Hans tredje period i klubben.

Avslut för Ramos i andra klubbar

På grund av en knäskada tvingades Juande Ramos att redan som 28-åring gå i pension som professionell fotbollsspelare. Sedan dess har det blivit tränarjobb i inte färre än 16 klubbar – med sin största tid i Sevilla, med 2 x seger i UEFA Cup-finalen och senare Super Cup-finalen. I engelska Tottenham Hotspurs var det segertriumf i pokalfinalen, men så fick han sparken den 25 oktober 2008 efter en dålig säsongsstart med bara två poäng i de första åtta Premier League-matcherna.
Därefter blev det en halv säsong i mäktiga Real Madrid efter den avskedade Bernd Schuster. Han lyckades få laget på rätt köl igen men det slutade dåligt i La Liga så Ramos kontrakt förlängdes inte. I stället fick Manuel Pellegrini, senare Málaga CF, överta hans plats.
Den 26 oktober 2009 (27 dagar efter att han tillträdde tjänsten) fråntogs Ramos sin chefstränarställning i den ryska stoklubben CSKA Moskva.
Den 1 oktober 2010 började Juande Ramos i den ukrainska toppklubben Dnipro Dnipropetrovsk med ett fyraårskontrakt. Han lämnade klubben 2013 med följade motivering: ”Familjen ville inte att jag skulle bo längre i Ukraina.”
Oktober har alltså varit en ödesmånad för Ramos i flera klubbar.

Sex tränare under Al-Thani på sex år

Under de sex år som shejk Al-Thanis varit ägare i Málaga CF har det blivit inte färre än sex tränare i klubbens La Liga-lag:
Här är de:
Juan Ramón López Muñiz, Spanien – avskedad juli 2010.
Jesualdo Ferreira, Portugal – avskedad november 2010.
Manuel Pellegrini, Chile – 2010-13. Kontraktet löpte ut.
Bernd Schuster, Tyskland – 2013-14. Sa upp sig då han inte levde upp till en klausul om en placering i topp 10.
Javi Gracia, Spanien – 2014-16. Löstes från sitt kontrakt när han fick ett bra erbjudande från ryska Rubin Kazan.
Juande Ramos, Spanien – 2016 med kontrakt till 2019.

Duda räddade Juande Ramos

Med imponerande rekord: 300 matcher för Málaga CF – och ett målhav.
Den 36-åriga portugisen Sergio Paulo Barbosa Valente (vanligen kallad Duda) har satt ett imponerande rekord för Málaga CF: 300 matcher. Uppnått på elva säsonger under tre omgångar i klubben:
2001 – 02, 2003 – 06 och 2008 – 15/16.
Nu är Duda tillsvidare noterad för 18 landskamper för Portugal.
Han är född i Oporto i Portugal och hans position på banan är vänster mittspelare med spelarnummer 17 på tröjan. Han har flera gånger spelat för Málaga CF med kaptenbindeln och är känd för onödiga, oprovocerade varningar.
De mest uppmärksammade matcherna i hans karriär:
Match nummer 1: Málaga CF – Athletic Bilbao 1-2 (29 september 2001)
Match nummer 50: Málaga CF – CA Osasuna 2 – 0 (3 oktober 2004)
Match nr. 100: Málaga CF – Getafe CF 2 – 1 (19 oktober 2008)
Match nr. 150: FC Barcelona – Málaga CF 2 – 1 (27 februari 2010)
Match nr. 200: Málaga CF – Real Betis 0 -2 (31 marts 2012)
Match nr. 250: RCD Espanyol – Málaga CF 2 – 2 (20 september 2024)
Match nr. 300: Real Betis – Málaga CF 1 – 0 (23 september 2016)
Med 35 mål är Duda den tredje mest målgörande spelaren i Málaga genom tiderna. Det är bara Dely Valdes från Panama och Dario Silva från Uruguay, med 38 respektive 36 fullträffar, som gjort fler mål än Duda. De spelade i Málaga CF samtidigt och den målfarliga duon kallades ”Double D”.

Från Fuengirola till Newcastle

Jesus Gamez, högerback och född för 31 år sedan i Fuengirola, har flyttat till Newcastle i norra England tillsammans med sin familj. Hans nya klubb, Newcastle United, åkte förra säsongen ned i andra divisionen.
Laget leds av spanjoren Rafael Benitez, som tidigare varit hos Liverpool och en kort tid hos Real Madrid, varifrån han fick sparken.
Mellan 1985-2003 tillskrev sig Gamez 293 matcher för Málaga CF – av dessa alla matcher i Champions League. Därifrån fortsatte han till Atlético Madrid, där han kom att hamna i skuggan av landslagsspelaren Juanfran, spelaren som under våren missbrukade den avgörande straffsparken i Champions League-finalen mot Real Madrid.
Gamez kontrakt med Newcastle United är på två säsonger.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Matcher på Estadio La Rosaleda i november:
Fredagen den 4 kl. 20.45: Málaga CF – Sporting Gijón
Den 26/27: Málaga CF – Deportivo La Coruña.
Kick off fastställs av tv. Följ med på www.malaga-support.dk
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Ordförande: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.