Veckans korta nyheter, vecka 3, 2017

Veckans korta nyheter, vecka 3, 2017

När snön faller…

Under onsdagen och torsdagen har det snöat på de flesta platser i landet – även i Málagaprovinsen. Man har alltså bara behövt ta sig någon kilometer inåt land om man velat kunna krama en snöboll och rulla sig en snögubbe.
Det händer ibland att det faller ett par snöflingor på provinsens bergstoppar men det är ytterst ovanligt att det är tal om ett direkt snöoväder.
Mest snö har det fallit i de högt liggande städerna såsom Ronda men till och med städer som Alhaurín el Grande, som ligger bara 15 km från Torremolinos, fick ett vitt täcke natten till torsdag, och senast det hände var för 63 år sedan.
Från och med lördag förväntas temperaturerna stiga igen – och så snöar det inte mer i Málagaprovinsen i år, lovar metrologerna.

Oväntad kandidatur till ny PSOE-ledarpost

Den förste har nu presenterat sin kandidatur till partiledarposten för socialistpartiet, och det kommer från ett helt oväntat håll, för medan allas ögon har tiktats mot Pedro Sanchéz och Susana Díaz har nu Patxi López anmält sig. ”Jag är varken för eller emot några av partiets frontpersoner. Jag ställer upp till partiledarvalet med ett tydligt mål – att samla partiet samt återskapa ett starkt och nytänkande socialistparti”, sa Patxi López under en större presskonferens i början av veckan. Patxi López är bask och 57 år. Mellan åren från 2009 till 2012 var han president för Baskien.
Efter en lång tids väntan står det nu klart att PSOE:s partiledarval kommer att hållas i juni. Varken Susana Díaz, Pedro Sánchez eller andra kandidater har officiellt anmält sina kandidaturer.

Andalusierna är sämst på engelska i EU

En omfattande analys från Cambridge University placerar andalusierna på en sorglig sistaplats när det kommer till att prata engelska. Andalusierna är annars kända för att vara mycket pratglada men det gäller alltså inte om det ska talas engelska. Enligt Cambridgeundersökningen är det bara 14 procent av andalusierna som talar engelska på hög eller mycket hög nivå. På nationellt plan ligger siffran på 22 procent. I undersökningen får de 1 051 medverkande spanjorerna 2,67 poäng av 5 möjliga, vilket inte räcker speciellt långt. Positivt är dock att Spanien i samma test 2013 fick 2,31 poäng och har därmed blivit lite bättre. Positivt är också att 22 procent av dem mellan 18-25 år talar engelska på hög eller mycket hög nivå.

Drömsiffror för flygplatsen

Allt pekade på ett bra turistår för Costa del Sol i fjol men ingen hade kunnat föreställa sig att passagerarantalet på Málagas flygplats skulle nå upp till 16,7 miljoner personer. Det är en ökning med hela 15,7 procent jämfört med 2015, som även det var ett rekordår. Visserligen är Málaga och Costa del Sol en attraktiv destination men alla de oroligheter som råder i Turkiet, Egypten och Tunisien har bidragit till att ge turismen och flygplatstrafiken i Málaga ytterligare en knuff i rätt riktning.
Málagas flygplats är i dag Spaniens fjärde största efter Madrid, Barcelona och Mallorca. Största bolaget på Málagas flygplats är Ryanair med 3,8 miljoner passagerare. Sedan är det ett stort gap till Easyjet, Vueling och Norwegian på de följande platserna.

Sista tornet till katedralen i Málaga

Efter en flerårig debatt präglad av oenighet har nu både biskopen, kommunen och Junta de Andalucía fattat beslutet att katedralen bör få sitt sista, saknade torn. Historien berättar att Málagas katedral saknar sitt sista torn för att katedralen helt enkelt aldrig blev färdigbyggd. Vissa anser att det skulle vara fel att ”röra” katedralen efter att den har stått orörd i en hel generation. Men argumentet att det tagit flera generationer att bygga flera av landets katedraler varför den nuvarande generationen bör färdigställa katedralen i Málaga har nu fått stort stöd. Biskopen, kommunen och Junta del Andalucía har dock inte enats om vem som ska betala de 1,6 miljoner euro som bygget förväntas kosta.

Málaga bryr sig om barn från problembakgrund

Málaga står för ett fint rekord genom att vara den provins som har flest fosterfamiljer mätt per antal invånare. Málagaprovinsen har ca 900 barn som har tvingats bort från familjer med allvarliga sociala problem. Av dessa har 611 fått nya hem hos fosterfamiljer medan de andra bor på barnhem. Sedan det blev möjligt att bli fosterfamilj i Málaga år 2008 har allt fler familjer anmält sitt intresse. En del fosterbarn stannar hos familjerna en kortare tid, ett par månader eller ett år, medan andra bor kvar tills de blir vuxna.
Att bli fosterfamilj och adoptera ett barn är två helt skilda ting. Det är bland annat mycket lättare och går mycket fortare att bli godkänd som fosterfamilj.

Blygsam tillväxt i byggbranschen

Både bostadsförsäljningen och byggbranschen har kommit igång på Costa del Sol men sektorn befinner sig fortfarande långt ifrån den tillväxt som sågs på 00-talet. Förra året byggdes 3 041 nya bostäder i Málagaprovinsen. Det är en ökning på 24 procent jämfört med året innan samt en tredubbling jämfört med 2014. Det låter bra men siffrorna är långt ifrån de 20 000-25 000 bostäder som byggdes varje år förr. I ledningen för den blygsamma återhämtningen inom byggsektorn ligger Málaga, Estepona och Mijas. Marbella orkar inte följa med på grund av alla de problem som finns med att få stadens stadsplan godkänd.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.