Acequia de Almiar – en vacker tvådagarsvandring i Las Alpujarras

Acequia de Almiar – en vacker tvådagarsvandring i Las Alpujarras

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Acequia de Almiar är känd som den vackraste bevattningskanalen i Las Alpujarras och då den är helt jämn och lätt att vandra är den verkligen en favorit bland vandrare. Man kan gå en 10 km lätt tur genom att gå fram och tillbaka på den jämna sträckan eller så kan man göra som vi gjorde och gå hela vägen upp till Capileira och övernatta där. Nästa dag vandrar man sedan bara tillbaka till bilen. Sista alternativet innebär dock 350 höjdmeter den ena vägen och 650 m den andra vägen. Men vi är ju friska människor med lårmuskler så vi valde rutten till Capilera, och det var en superhärlig och vacker tur.
 
Las Alpujarras är namnet på Sierra Nevadas sydsida och det omfattar ett ganska stort område, och hit hör bland annat nationalparken Sierra Nevada. På vår vandring går vi rätt nära snögränsen och här kan det ligga kvar massor av snö på topparna fram till mitten av april.
 
För att ta sig till början av vår vandring tar man motorvägen mot Granada och svänger helt enkelt av där det står Las Alpujarras (avfart 175). Därefter kör man igenom Órgiva och upp mot Pampaneira och Trevélez. Efter ca 5 km kommer en väg som svänger av till vänster, mot Cañar. Denna ska man välja och sedan köra igenom byn, och i en kurva svänger man sedan skarpt av mot vänster och kör ut ur byn i nordlig riktning. Vägen utgörs av delvis asfalt och delvis grus och man fortsätter på den i ca 30 minuter tills man kommer till en picnic-plats som heter Puente Palo.
 
Intressant med denna tur, från kusten upp till Puente Palo, är att man passerar fyra klimatzoner: först den tropiska nere vid kusten, sedan den subtropiska, sedan den som kallas Medelhavsklimat och tillslut kommer man till det tempererade klimatet. Om man nu skulle vandra vidare upp till topparna av bergen skulle man nå det som kallas tundra – där snön ligger kvar majoriteten av året. Så under en ganska kort utflykt kan man alltså passera igenom i stort sett alla jordens klimatzoner, och det är ju lite kul.
 
Uppe vid Puente Palo har den späda våren bara börjat när vi är här i mitten av april och knopparna har bara brustit på ett fåtal buskar. Det påminner om Sverige i april och det är fortfarande ganska kallt och vintrigt. Lite annorlunda när man kommer från det varma vädret nere vid kusten.
 
Vi parkerar på en parkering till höger precis innan Puente Palo. Vi tar på oss ryggsäckarna och fattar våra vandringsstavar. Då vi ju ska övernatta i Capileira har vi nattkläder och necessär med oss, samt naturligtvis även matsäck. På parkeringen där vi parkerar finns det en skylt med: Capileira 10,50 km på GR 240, även kallad Sulayr. Denna Sulayr är en 300 km lång vandringsrutt med 19 etapper, som leder runt Sierra Nevada. Det går att läsa mer om denna genom att Googla namnet. Araberna kallade Sierra Nevada för Sulayr, vilket betyder ”la montaña del sol” (solberget). Rutten är välskött och fint markerad med röda och vita sträck. Det kryper redan i de gamla benen av lust att vandra hela leden, men i dag ska vi ”bara” gå en enda etapp.
 
Vi börjar med att följa grusvägen österut. Snart går vi förbi bron som heter Puente Palo och så byter vägen riktning mot söder. Efter ett par hundra meter finns en väg mot vänster och där finns det en skylt varpå det står: Capileira 9 km. Denna följer vi ett par hundra meter tills vi når fram till bevattningskanalen Almiar, som ligger på höger sida av vägen. Nu följer vi kanalen, som ligger vackert i de södra nedre delarna av Sierra Nevada, och utsikten härifrån, mot dalen där Guadalfeo löper, är fenomenal. Vi ser bland annat den stora Rules-vattenreservoaren och i fjärran havet samt Salobreña. Utsikten är verkligen fantastisk. Vid ett tillfälle går vi förbi en damm som heter Balsa Almiar, och den används för att reglera vattenmängden i kanalen. Det bor en massa grodor kring dammen, som hoppar runt och kväker glatt.
 
Vi fortsätter ned över en brandgata och fortsätter därefter att följa vägen. Men vid nästa brandgata ska vi svänga av till höger och följa brandgatan i sydlig riktning ett par hundra meter. Sedan svänger stigen av mot vänster och det är bara att följa markeringarna. Plötsligt står vi så att vi kan blicka ut över de tre kända bergsbyarna Pampaneira längst ned, Bubión i mitten och högst upp Capileira. Alla tre byar ligger på bergssidan ned mot Poqueirafloden, och det ser mycket gemytligt ut. Högst upp tronar majestäten Mulhacén upp sig, som med sina 3 483 m är det högsta berget på den iberiska halvön. När vi står där och beundrar den enastående naturen vandrar tankarna iväg till den senaste gången när vi besteg Mulhacén, och vi ryser till. Då överraskades vi av kraftig dimma, vi kunde inte ens se våra egna händer framför oss, och det var verkligen en allvarlig situation som kunde ha slutat illa. Men det är en annan historia.
 
Nu ska vi bara följa skyltarna och stigen ned mot Capileira. Vi går på en bred grusväg och det går ganska brant nedåt ett stycke innan stigen svänger mot vänster och vi stiger lite igen. På ett ställe svänger stigen nedåt mot höger, och där är stigen plötsligt avspärrad med ett enkelt egengjort staken. Detta ska man dock inte låta sig hindras av och det är bara att gå runt det och fortsätta stigen framåt, eller kanske rättare sagt nedåt, för nu går det ganska kraftigt nedåt. Vi ska hela vägen längs den branta bergssida ned i Poqueiradalen, och när man i är i höjd med Capileira, på andra sidan dalsänkan, känns det lite förargligt att vi måste hela vägen ned till floden och sedan kämpa oss upp igen för att nå fram till byn.
 
Korsar floden gör vi på bron Chiscar och nu har vi ”bara” 350 höjdmeter kvar innan vi når upp till Capileira. Andfådda och svettiga kommer vi fram till Plaza del Calvario, torget i denna by, vid femtiden och det känns som ett perfekt tillfälle att sätta sig ned och äta den stora kakbit som vi beställer på bar/restaurangen El Tilo, som ligger bredvid den lite finare restaurangen El Corral del Castaño.
 
Övernattning har vi bokat på Hotel Real de Poqueira, precis bredvid torget, mitt emot kyrkan, och detta är ett fint, relativt nytt hotell, byggt på den plats där den gamla läkarbostaden en gång låg. Se: www.hotelpoqueira.com. Hotellet har också flera lägenheter i byn, så är man upp till sex personer kan man hyra en lägenhet för totalt 80 euro per natt. På Hotel Real de Poqueira kostar ett dubbelrum 60-70 euro inklusive frukost. Vi kastar oss på sängarna och njuter av att äntligen vara framme. Här i Capileira har våren inte riktigt infunnit sig och det är fortfarande lite småkallt, men samtidigt råder det en alldeles särskild stämning i denna speciella by vari huset är byggda i gammal berberstil med platta tak.
 
Till middag passar det att bara kliva utanför hotellets dörrar och gå några få meter till höger där byns pizzeria ligger och erbjuder goda pizzor eller så fortsätter man några steg längre, till torget, och restaurangen El Corral del Castaño.
 
Efter en härlig och lugn natt i den alldeles speciella bergsluften har vi laddat batterierna och är pigga igen, även om vi ju inser att vi måste vandra 650 höjdmeter för att ta oss tillbaka till Almiar. Men det duger ju ingenting till att gnälla och första biten, innan det börjar gå uppför, utgörs ju av en lättsam promenad på 350 höjdmeter ned till floden Poqueira och bron Chiscar. Stigen ned är som sagt inte svår, för det är en gammal åsnestig, men den zick zackar sig fram. Efter ett par timmar är vi återigen uppe på andra sidan och väl här tycker vi väl inte att det var så svårt i alla fall. Och det som återstår nu är en lätt vandring på plant underlag tillbaka till bilen längs med Almiar, som i och med denna vandring vunnit en stor plats i våra hjärtan.
 

Av Else Byskov

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco