På två eller fyra hjul till Huéscar

På två eller fyra hjul till Huéscar

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Stora upplevelser på liten plats

Vi befinner oss i de inre delarna av Granadaprovinsen, 270 km nordost om Málaga, och framför oss öppnar sig någonting som mest av allt liknar ett enormt skepp som seglar på ett hav av vitkalkade hus…

På avstånd domineras den lilla staden Huéscar helt och hållet av Iglesia de Santa María La Mayor, den enorma kyrkan som ligger på högsta punkten i staden. Kyrkan började byggas år 1501, i gotisk stil, för att senare komma att präglas av både renässansen och barocken. Den blev hårt medfaren under det spanska inbördeskriget men speciellt interiören har nyligen restaurerats och står nu i stark kontrast till många av de intetsägande byggnaderna som finns runt omkring kyrkan, som förövrigt togs upp på Unescos världsarvslista 1973.
Här finns det spår efter bosättningar från så tidigt som neolitisk tid. En av stadens största sevärdheter är grottmålningarna Piedra del Letrero, som upptäcktes 1915 av en präst som var ute och promenerade på en stig. Stigen fick förövrigt senare namnet Camino de las Santas.
Huéscar grundades av kung Ismail I år 1324 och på den tiden låg detta område strategiskt på gränsen mellan den islamska och den kristna delen av Spanien. Staden präglas således av att ha legat i skottlinjen mellan dessa två religioner, bokstavligt talat, och här har både muslimer och kristna lämnat sina spår.

Det spansk-danska kriget 1809 – 1981

År 1809 gick Napoleon till krig mot Spanien och då Danmark stöttade det franska imperiet förklarade även Danmark krig mot landet på den iberiska halvön. Den officiella krigsförklaringen glömdes dock bort till dess att den av en ren tillfällighet upptäcktes i ett historiskt manuskript i Huéscar 172 år senare. År 1981 blev det, under stort pompa och ståt, undertecknat ett fredsavtal mellan stadens borgmästare och den danska ambassadören i Spanien, i just Huéscar. Dock blev inte ett enda skott avfyrat under loppet av det 172 år långa kriget och ingen dog eller skadades. Efter detta har Huéscar kallats Ciudad de la Paz (fredsstaden), just med tanke på detta ”fredliga krig”.

Låt bilen stå

Man bör helt klart utforska denna stad till fots. Det finns en stor, gratis parkeringsplats mitt i centrum av den gamla stadsdelen, parkerar man inte där kan det vara svårt att hitta parkering på annan plats.
Vi börjar på Plaza Mayor vid Ayuntamienton, alltså kommunhuset. På torget utanför ligger en fint dekorerad musikpaviljong som omges av bänkar för dem som vill sitta när lokala talanger uppträder. Men bänkarna här är även populära en vanlig onsdagsförmiddag bland folk som ”bara” vill sitta och prata väder och vind.
Mitt emot ligger Casa de los Penalva. Detta är ett ståtligt hus från mitten av 1900-talet. Faktiskt upptogs denna byggnad på Unescos världsarvslista 1983. Byggnaden är uppdelad i tre nivåer med rum i olika stilar, alltså ett Eldorado för dem som är intresserad av historisk inredning. Casa de los Penalva är dock bara öppet för besökare vid ”speciella tillfällen” eller efter avtal.

Kärt barn har många namn

Förutom Ciudad de la Paz kallas Huéscar även för La Ciudad Señoral, dvs. den underbara staden. Och den är helt underbar. Denna stad omges av vackra, skogsklädda berg samt har en fin utsikt mot floden Río Huéscar. Vintertid kan det hända att det ligger snö på bergstopparna kring staden.
Den största upplevelsen i Huéscar är nog att bara promenera runt på de trånga gatorna mellan gamla hus, småbutiker, vackra fontäner och fina parker. Parque Municipal Rodríguez Penalva, även kallad El Bosque en la Ciudad (skogen i byn) är helt klart värd ett besök.
Huéscar har under de senaste åren satsat mycket på cykelturism. Detta har gjort att det både i och runt om staden finns olika cykelturer med olika distanser samt olika svårighetsgrader. En del av dessa är rundturer medan andra slutar i en grannstad.
Det finns en vacker bok på över 200 sidor som heter Caminos de la Bici por la Comarca de Huéscar. Denna innehåller en mängd information om olika cykelmöjligheter i trakten: karta, distanser, höjdskillnader, svårighetsgrader m.m. Den är med andra ord ett bra hjälpmedel för dem som vill upptäcka Huéscar trampandes på cykel.
 
¡Buena suerte!
 
Av Rikke Iuell Printz

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco