Med anledning av Cudecas 25-års jubileum har vi nyligen besökt hospicet i Benalmádena. Cudeca grundades 1992 och är i dag en stor välgörenhetsorganisation som erbjuder alla sorters palliativ vård, som ges till patienterna utan att det kostar patienterna någonting överhuvudtaget.

Joan Hunt och Marisa Martín – den spännande starten

Idén till Cudecas hospice föddes när Joan Hunt, Cudecas grundare, förlorade sin man på grund av en hjärntumör. Och under hans behandling hade hon lärt känna hans läkare Marisa Martín.
”I England har man en tradition att skänka pengar i stället för att köpa blommor varför Joan donerade en summa till vår avdelning. När hon sedan såg de gardiner och andra saker som vi köpt blev hon lite ledsen, för det var fortfarande inte så fint på sjukhuset. ’Men Joan, du tänker ju på ett hospice. Det finns inte i Spanien’, sa jag. Nästa dag kom hon tillbaka och berättade för mig att hon hade bestämt sig för att starta ett hospice på Costa del Sol och att hon gärna ville att jag skulle vara med”, berättar Marisa, som i dag, 25 år senare, fortfarande är involverad och har rollen som VD i Cudeca.
”Joan har skött Cudeca som ett företag redan från början. Det var inget lullande med någonting, och det skulle vara ordning på siffrorna innan vi fortsatte med någonting annat överhuvudtaget. Med det sagt startade hon utan att känna till det spanska systemet och utan att kunna tala språket. Det är ren och skär viljestyrka som har drivit henne hela vägen”, fortsätter Marisa.
När Cudeca startades 1992 hade Joan redan gått i pension efter en karriär som personalansvarig i ett företag med 1 400 anställda. Men när hon var 63 år tog hennes liv alltså en helt ny vändning med en ”andra karriär” som ledare för Cudeca.

Patienten har kontrollen

”Oavsett om patienterna är ambulatoriska eller inlagda här ger vi dem all nödvändig information om att de själva kan fatta beslut kring vad de vill. Inom sjukvården kastas de oftast bara fram och tillbaka mellan cellgifts- eller andra behandlingar, som de tvingats att följa. Därför är det viktigt att de själva får bestämma, när de kommer hit”, berättar Marisa.
 
Inne på den ambulatoriska avdelningen sitter fyra äldre personer i bekväma fåtöljer. Runtomkring står bokhyllor och kaffebord, och den ena av damerna får just sina naglar lackade medan en manlig patient får fotmassage. På soffborden står halvtomma och urdruckna kaffekoppar, och det småpratas mellan patienter och personal.
 
”Här erbjuds patienterna saker som kan verka vardagliga men som har stor betydelse när man är sjuk. T ex kan man gå till frisören här – en frivillig damfrisör som kommer och klippet dem”, berättar Marisa och öppnar dörren in till ”frisörsalongen” som är fint inredd med frisörstol, spegel och flera peruker. Marisa fortsätter: ”Man kan även få massage eller fysioterapi. Vad det än må vara som hjälper en att slappna av och känna sig bekväm. Vi läker inte folk här men vi ser till att ge dem ett så bra avslut på livet som möjligt. Många patienter upplever även en trygghet i att komma hit och prata med personalen, varav många är frivilliga, och andra patienter, då de kan tala om de saker som är svårt och smärtsamt för familjen att höra.”

Kostnader

Att ligga inne en vecka kostar i genomsnitt 2 100 euro. Detta inkluderar utgifter för läkare, sjuksköterska, psykologer och socialarbetare. Den genomsnittliga inläggningsperioden är 1,5 månader och all behandling är helt gratis för patienten. Fler än 600 patienter tas emot och får behandling på Cudeca varje år.
 
Behöver ni någon gång säga nej till patienter?
”Faktiskt inte. Vårt hemvårdsystem är omfattande och effektivt och många patienter föredrar att få vara hemma in i det sista. Vi har ännu aldrig hamnat i en situation vari vi har saknat plats på vår avdelning för inlagda. Det finns nio rum och alla har två sängar. Vi använder rummen först och främst som enkelrum och erbjuder därmed den andra sängen som extrasäng till anhörig. Förra året behövde vi bara använda något av rummen som dubbelrum två gånger”, berättar Marisa.

Frivillig drivkraft bakom Cudeca

Den första Cudeca-butiken öppnade i Fuengirola och i dag finns det 18 Cudeca-second-hand-butiker längs med Costa del Sol.
”Vi har 700 personer som frivilligt hjälper till i butikerna. Det enda vi ber dem om är att förpliktiga sig till en morgon eller eftermiddag i veckan”, förklarar Marisa.
 
Vi har nu kommit till den administrativa avdelningen och Marisa presenterar mig för Cudecas tre insamlare, som är ansvariga för alla de välgörenhetsevenemang som hålls till fördel för Cudeca. På en tavla bakom skrivbordet står alla evenemang för hela året uppskrivna med färgkoder, tider, platser och kontaktpersoner. En av flickorna, Natalia Lombardo, visar ivrigt fram insamlingsbössan. Det är hon som är ansvarig för Cudecas alla insamlingsbössor. För varje bössa noteras den ansvariga insamlarens namn samt bössans nummer, så att Natalia alltid har koll på vilka som är ute för stunden.
 
”Vi har över 900 bössor ute hela tiden och en grupp frivilliga som samlar in dem, räknar pengarna och ger insamlarna en kvittering för det donerade beloppet”, berättar Natalia och visar fram en liten kvittoremsa från mynträknaren, som anger det exakta antalet mynt samt värdet. 2016 inbringade bössorna 55 197,05 euro.
 
För varje euro som samlas in till Cudeca går 70 cent till behandling och vård av patienter. 6 euro går till administration. Intäkterna till Cudeca kommer från flera olika håll men majoriteten kommer faktiskt från Cudecas 18 second-hand-butiker, som står för drygt 70 procent av inkomsten.

Framtiden

”I framtiden vi vill gärna kunna erbjuda en motsvarande palliativ vård till sjuka barn och unga. Vi har planer på att utveckla med en sådan avdelning om några år. Dessutom drömmer vi om att undervisa läkare och sjuksköterskor i just palliativ behandling. Vi är specialister inom området och om vi kan tjäna pengar på att undervisa i det är det ytterligare ett sätt att få in pengar på, som kommer patienterna till godo”, berättar Marisa.
Sista delen av besöket går till Joan Hunts bostad, som ligger i en förlängning av Cudecas tomt. Den nu 88-åriga Joan har officiellt dragit sig tillbaka från att leda verksamheten på daglig basis men sitter fortfarande med i styrelsen. Det är en glad Joan som tar emot mig med ett stort leende i sin lilla bostad. När hon hör att jag är skandinav börjar hon rabbla upp en rad skandinaviska bidragsgivare och insamlare från närområdet, samt hur de bidrar, och låter mig på så sätt veta att en donation till Cudeca aldrig blir bortglömd.

Så kan du hjälpa

Vill du hjälpa till i en av Cudecas second-hand-butiker? Kontakta Daniel Granado på tel. 952 564 910 eller e-mail: danielbeaudet@cudeca.org
 
Cudeca saknar alltid nya frivilliga till insamlingsbössorna. Kontakta Natalia Lombardo på tel. 952 564 910 eller e-mail: huchas@cudeca.org – även om du bara vill ha en bössa att samla mynt i därhemma.
 
Palliativ vård betyder att ge lindring samt livskvalitet vid livshotande sjukdom, oavsett om det sker medicinskt eller genom andra sorters behandlingar.
Cudecas specialitet är att erbjuda palliativ behandling till patienter som lider av terminal sjukdom såsom cancer samt att erbjuda stöd till familjen genom sjukdomen och i sorgeprocessen. Andra tjänster som de också erbjuder är ambulatorisk behandling av patienter samt hembesök.
 
Har du eller anhörig behov av hjälp?
Patienter kan bli hänvisade till Cudeca av deras läkare eller av specialist. Patienten eller dennes familj kan också vända sig direkt till Cudeca själva. I sådana fall ber Cudeca om att man tar med läkarjournaler och annan relevant dokumentation. Oavsett om det handlar om ambulatorisk behandling eller att patienten läggs in kan man vända sig direkt till Cudecas hospice, eller så kan man ringa och be om att få tala med läkarsekreteraren, som då arrangerar det första mötet. Önskar du råd till dig själv eller anhörig kan du alltid kontakta Cudeca på tel. 952 564 910.
 
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.