Världens populäraste bok

Världens populäraste bok

Som bekant infaller Världsbokdagen, även känd som Världsdagen för böcker och upphovsrätt, den 23 april. Denna temadag, som från början är ett katalanskt initiativ, instiftades av UNESCO 1995, för att sprida idéer och kunskap samt för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Världsbokdagen är även en dag för att uppmuntra författande och uppmärksamma det faktum att det krävs utbildning för skriv och läsförståelse i världen, samt för att lyfta fram den fortsatta kampen mot analfabetism.
 
På UNESCO:s hemsida delar Irina Bokova, UNESCO:s generaldirektör, med sig av sina tankar. Hon skriver att en bok är en länk mellan det förflutna och framtiden och utgör en bro mellan generationer och kulturer. Därefter fortsätter hon: ”Böcker utgör dörröppningen till ömsesidig respekt och förståelse mellan människor, över alla gränser och olikheter.”
Och Malala Yousafzai, hon som 2014 mottog Nobels fredspris, då bara 17 år gammal, ska ha sagt: ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen.”
 
Och visst är det så. Böcker lär oss förstå, upptäcka och uppfinna. Samtidigt kan vi läsa böcker för att för en stund drömma oss bort till fjärran världar. Det finns böcker för alla; alla åldrar och alla smaker, från fantasy och fiction till fakta och verklighet.
Så vilka böcker toppar listan över världens populäraste böcker?
 
Med en snabb googling hittas följande lista på Wikipedia över världens genom tiderna mest sålda böcker. Wikipedia har dock valt att exkludera böcker som handlar om religion, ideologi, filosofi eller politik, och ser således ut såhär:
 
1. Don Quixote, av Miguel de Cervantes (1612), uppskattad försäljning: 500 miljoner ex.
2. Två städer, av Charles Dickens (1859), uppskattad försäljning: 200 miljoner ex.
3. Sagan om ringen: Härskarringen, J.R.R. Tolkien (1954), uppskattad försäljning: 150 miljoner ex.
4. Alkemisten, Paulo Coelho (1988), uppskattad försäljning: 150 miljoner ex.
5. Lille Prinsen, Antoine de Saint-Exupéry (1943), uppskattad försäljning: 140 miljoner ex.
6. Harry Potter och de vises sten, J.K. Rowling (1997), uppskattad försäljning: 107 miljoner ex.
7. Hobbit, J.R.R. Tolkien (1937), uppskattad försäljning: 100 miljoner ex.
8. Och så var de bara en, Agatha Christie (1939), uppskattad försäljning: 100 miljoner ex.
9. Drömmar om röda gemak, Cao Xueqin (1754-1791), uppskattad försäljning: 100 miljoner ex.
10. Alice i Underlandet, Lewis Carrol (1865), uppskattad försäljning: 100 miljoner ex.
 
Googlar man vidare hittas fler listor över världens mest populära böcker, och vad som ses är att listorna inte helt överensstämmer. Det går ju inte att förutsätta att världens mest lästa, eller mest populäraste, bok också är den mest sålda. Och gällande försäljningsstatistik finns problem med fastställande av exakt antal då titlar utkommer i olika upplagor, ibland på olika förlag m.m. Men listor är populära och en lista över världens mest populära böcker som Dagens Nyheters har publicerat rankar följande:
 
1. Bibeln, författare okänd (utgivningsår okänt), uppskattad försäljning: 3,9 miljarder ex.
2. Citat av ordförande Mao, Maos lilla röda, Mao Zedong (1966), uppskattad försäljning: 820 miljoner ex.
3. Harry Potter-serien, J.R. Rowling (1997-2007), uppskattad försäljning: 400 miljoner ex.
4. Sagan om ringen-trilogin, J.R.R. Tolkien (1954-1955), uppskattad försäljning: 103 miljoner ex.
5. Alkemisten, Paolo Coelho (1988), uppskattad försäljning: 65 miljoner ex.
6. Da Vinci-koden, Dan Brown (2003), uppskattad försäljning: 57 miljoner ex.
7. Twilight-serien, Stephanie Meyer (2005-2008), uppskattad försäljning: 43 miljoner ex.
8. Borta med vinden, Margareth Mitchell (1937), uppskattad försäljning: 33 miljoner ex.
9. Tänk rätt och bli framgångsrik, Napoleon Hill (1937), uppskattad försäljning: 30 miljoner ex.
10. Anne Franks dagbok, Anne Frank (1947), uppskattad försäljning: 27 miljoner ex.
 
För att skoja till det lite går det vidare att ifrågasätta var man drar gränsen mellan en bok och en trycksak. Tidigare har definitionen varit att en bok är en samling blad eller ark som häftats ihop längs ena sidan. Med denna definition tar även Ikea-katalogen sig in på listan över världens mest populära böcker, då denna förra året trycktes i inte färre än 211 miljoner exemplar och på hela 34 olika språk! För visst är inte Ikea-katalogen längre bara ett produktblad utan innehåller även reportage om människors liv i sina hem runtom i världen. Men, och kanske som tur är, har den nämnda definitionen ändrats av UNESCO redan år 1964, och lyder sedan dess: ”en bok är en icke periodisk tryckt publikation bestående av minst 49 sidor”. Och med detta kan vi konstatera att Ikea-katalogen inte är en bok, utan en trycksak, dock världens största kommersiella sådan.
 
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.