Rekordtid i Málaga CF för shejken – Lösningen blev problemet

Rekordtid i Málaga CF för shejken - Lösningen blev problemet

Hur blir framtiden för Málaga CF med den oförutsägbara och inte speciellt trovärdiga shejken Al-Thani vid rodret? Han är nu den som har suttit längst tid i spetsen för klubben, vars ekonomi förvärrats blixtsnabbt under hans styre och så har han dragit ned klubbens rykte till vanrykte.

 

With pleasure – med glädje!

Den alltid leende och lite pojkaktiga Abdullah Gnub med det svarta hårsvallet lät sig glatt fotograferas i foajén till Málaga CF. Den dåvarande presschefen Victoria Varela knäppte med kameran. Gnub hade tilldelats rollen som rådgivare, generaldirektör och vicepresident av Málaga CF:s nya ägare, den då 43-åriga shejk Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al-Thani, och var importerad från Al-Thanis affärsimperium Nasser bin Abdullah & Sons Group i Doha, Qatar. Ambitionen med Málaga CF var, vilket Gnub sa i förtroende, att göra klubben till Spaniens svar på mäktiga Chelsea i England, som styrdes och fortfarande styrs av den ryske multimiljonären Roman Abramovich.
Nu sex år senare ser det mycket annorlunda ut i Málaga CF. Gnub och andra anställa i klubben, har antingen avskedats en efter en eller flera samtidigt, eller till och med självmant sagt upp sig – och Gnubs tillmötesgående gentlemannastil är ett minne blott.
 
Innan Al-Thani reste hem till Doha i slutet av juni, för den muslimska fastemånaden Ramadan (den heligaste månaden i den islamistiska kalendern) tog han sig tid att avskeda denna bredsida innan sista spelrundan i La Liga, vari Málaga CF åkte ut mot Real Madrid på Rosaleda. Striden om mästartiteln låg mellan FC Barcelona från Katalonien och Real Madrid, och med 2-0 segern över Málaga CF knep kungaklubben Real Madrid titeln. På Estadio La Rosaledas läktare satt Al-Thani tillsammans med Real Madrids president Fiorentina Perez, ett sällskap som Al-Thani verkligen trivdes i, och på planen gjorde Málagaspelarna i deras yttersta, men förlusten var tillslut ett faktum.

Böter för burop

De missnöjesyttringar, speciellt mot domare, som Al-Thani titt som tätt uppdaterar på Twitter och andra sociala medier sätter både fotbollen liksom Málaga CF i dålig dager. Den allmänna bilden har blivit att klubbens styrs av en oberäknelig och tvivelaktig person. I hans egen organisation samt bland spelarna rycker man bara på axlarna. Men nu har Al-Thani till och med kommit på kollisionskurs med polisen. Som så många andra hamnade han i köer vid La Rosaleda när polisen var i full fart med att dirigera alla åskådare inför matchen Málaga CF – Atlético Madrid i april. Al-Thani hamnade i medierna med ett uttalande om att polisen är rasister! Alla Al-Thanis uttalanden har nu fått konsekvenser i form av böter från både det spanska professionella fotbollsförbundet samt från polisen.

Utkastade från de fina sällskapen

När shejk Al-Thani köpte Málaga CF av Lorenzo Sanz (före detta president för Real Madrid) och tillträdde efter säsongen 2010-2010 med 36 miljoner euro blev han lösningen på klubbens stora ekonomiska problem. Sanz hade, som så många andra före honom, kört fast när det kommer till fotbollen i Málaga. Gnub och den nyinhyrda sportsdirektören Antonio Fernandez köpte in stora spelarnamn (man får anta att Al-Thanis visste om det) och 2012 kvalificerade Málaga CF sig till Champions League, dock med toppspelare som han inte hade betalat fullt för till de klubbar varifrån de var köpta. Helt klart ett brott mot de så kallade Financial Fairplay-reglerna i UEFA. På grund av det kastades Málaga CF ut från det europeiska fotbollssällskapet. Och då är karantänstiden över.
Då var Gnub borta. Nu hade Al-Thani från sin hemadress i Qatar satt in handplockade och välutbildade personer som Moayad Shatat från Syrien, spanjoren Vicente Casado och Manuel Novo tillsammans med argentinaren Husillos som sportsdirektör.
Och nu är dessa avskedade och en orsak till det är att de har varit lite för duktiga på att själva bevilja bonusar samt att agera med en venezuelansk fond vid köp och försäljning av spelare utan lov.
Sedan dess har Pedro Gonzales, Carlos Lopez och Carlos Perez tagit steget ut genom klubbens dörrar.

Tvingades sälja de stora

Under denna period uppgick klubbens skuld till mer än 80 miljoner euro – och en stor del av detta gällde en skuld till skatteverket, som fortfarande betalas av. Och under en period fick varken spelare eller administrativ personal någon lön, och det hotades till och med med spelarstrejk.
 
Enda lösningen för klubben blev att sälja stjärnnamn som Isco (Real Madrid), Demichelis (Manchester City), Toulalan (Monaco), Majhijsen (Feyenord), Joaquín (Fiorentina), Antunes (Dynami Kiev), Maresca (Sampdoria), Eliseu (Benfica) och Cabellero (Manchester City). Innan dess hade Cazorla, Monreal och Rondon förflyttats till Arsenal respektive Rubin Kazan. Rondon spelar nu i West Bromwich.
 
Den äldre stjärnforwarden Ruud van Nisterooy slutade självmant.
 
Därefter fick spelare som klubben själv tagit fram säljas. Castillejo och Samu såldes för totalt 16 miljoner till Villarreal och Darder för 12 miljoner (av detta hälften till en investeringsfond) till franska Lyon.
 
Under Al-Thanis första säsong uppgick kontot för spelarköp till 16 miljoner euro. Under den följande säsongen uppgick det till 59 miljoner euro. Under den just avslutade säsongen, 2016-2017, låg det på 16 miljoner euro, i enlighet med UEFA:s Financial Fairplay-regler, som det spanska fotbollsförbundet nu följer. Summan på hur mycket enskilda La Liga-klubbar får spendera i spelarinvesteringar varierar från säsong till säsong och baseras på klubbens ekonomi.

Övergiven – och nu nytt

Till historien om Al-Thanis ageranden på Costa del Sol hör inte bara hans något oberäkneliga handlingar i Málaga CF utan även dessa planer:
En ny fotbollsstadion i Málaga, Qatar Stadium, med egna 100 miljoner euro samt arabiskt investerarkapital i ryggen. Stadion skulle ha plats till 65 000 personer på läktaren och ligga i Arraijanal i västra Málaga. Projektet förverkligades aldrig.
Förverkligades gjorde inte heller shejkens planerade hamn i La Bajadilla i Marbella. Han kunde/ville inte uppfylla sina förpliktelser gentemot Junta de Andalucía.
Däremot har ett möte nyligen ägt rum mellan Al-Thani och Torremolinos borgmästare José Ortiz om eventuella investeringsmöjligheter i just Torremolinos.
Med tiden har shejken kommit att spendera allt mer tid i Málaga för att vara nära det som händer i Málaga CF samt det nya projektet med fotbollsakademin i Arraijanal – som ska byggas på granntomten till den där Qatar Stadium skulle ha byggts. Innan han reste hem för Ramadan hann han också med ett möte under vilket han skrev under avtalen med Málagas borgmästare Francisco de La Torre. Kommunen har skjutit till med ett 75-årigt avtal för marken. Al-Thanis ”The Málaga CF Foundation” ska bekosta självaste bygget.
Nu kan man ju kanske tänka sig att borgmästaren är lite orolig över om Al-Thani håller sin del av överenskommelsen. Men det verkar så.
 

”Förändringarnas tid är kommen. Det är fortfarande mycket att göra. Vi gör vårt bästa för denna klubb och även för denna stad.” Al-Thani på Twitter till alla Málaga CF:s supportrar.

Citat:
”Det har gått upp och ned under min tid i klubben. Nu ska basen stärkas och vi ska tillbaka till europaturneringarna.” Al-Thani till Bein Sports

 

Familjen sitter på allt

Organisationen bakom Málaga CF består uteslutande av Al-Thani och hans barn:
Ordförande och president: Shejk Abdullah Al-Thani
Vicepresident och Chief Executive officer: Shejk Nasser Al-Thani.
VD: Shejk Nayet Al-Thani.
VD: Shejk Michael Al-Thani.
VD-rådgivare: Shejk Harry Al-Thani, som är ordförande för kvinnoavdelningen i Málaga CF.
Dessutom finns tre spanska rådgivare som har arbetat i Málaga CF i mannaminne:
Francisco Martin Aquilar, Antonio Fernandez Benitez och Abdullah Ben Barak. De två sistnämnda är tidigare spelare och tränare i Málaga.
Det sportsliga ansvaret i klubben: Sportsdirektör Francesc Arnau.
Akademikoordinator: Manuel Casanova.
Chef för läkartjänster: Juan Carlos Perez Friaz.
Al-Thani sitter på 96 procent av aktierna.
Hans förhållande till de andra aktieinnehavarna har förbättrats.

Åtta tränare på sex år

Det är inte bara på kontoren som personalomsättningen varit hög under se sex år som Al-Thani suttit vid rodret för Málaga CF, det har också skett en hel del byten på tränarfronten:
Juande Ramon, Spanien (avskedad).
Jesualdo Ferreira, Portugal (avskedad).
Manuel Pellegrini, Chile (lämnade självmant när kontraktet utlöpte).
Bernd Schuster, Tyskland (kontraktet förlängdes ej).
Javi Gracia, Spanien (utnyttjade en avgångsklausul).
Juande Ramos (avskedad).
Marcello Romero (avskedad).
Michel (aktuell nu).

Slutresultat i La Liga 2016-17

Mästare: Real Madrid.
Kvalificerade direkte till Champions League:
Real Madrid
FC Barcelona
Atlético Madrid
Kvalade direkt till Champions League: Sevilla
Kvalade direkt till Europa League:
Villarreal
Real Sociedad
Kvalade till Europa League:
Athletic Bilbao
Nr. 11 i La Liga:
Málaga CF
Flyttades ned från La Liga:
Sporting Gijón, Osasuna och Granada.
Flyttade upp till La Liga:
Levante
Girona

Jubileumsår i La Liga

Málaga CF är i augusti med i La Liga för tionde gången i rad.
Under föregående år har slutplaceringarna blivit:
2008 – 09:
Nr. 8 – 55 poäng.
2009 – 10:
Nr. 17 – 37 poäng.
2010 – 11:
Nr. 11 – 46 poäng.
2011 – 12:
Nr. 4 – 58 poäng.
(Kvalade till Champions League)
2012 – 13:
Nr. 6 – 57 poäng.
(Uteslutna ur Europa League då klubben inte lyckade uppfylla UEFA:s Financial Fair Play-regler)
2013 – 14:
Nr. 11 – 45 poäng.
2014 – 15:
Nr. 9 – 50 poäng.
2015 – 16:
Nr. 8 – 48 poäng.
2016 – 17:
Nr. 11 – 46 poäng.

Åkte ut under Serafín Roldan

Den person som suttit längst som president för fotboll i Málaga heter Serafín Roldan. Han är spanjor och fick rollen av Barcelonaföretaget Grupo Zelo, som på den tiden ägde Málaga CF. Roldan satt på sin post mellan 2001-2002 till 2005-2006 – alltså fem säsonger. När han satt i toppen rasade klubben fatalt ned i andra divisionen. Tränare var då Manolo Hierro, bror till den före detta landslagsspelaren och senare direktör i Málaga CF Fernand Hierro (lämnade Al-Thani i protest).
Under säsongen som de åkte ned lyckade Málaga CF bara skrapa ihop 24 poäng – fem segrar, nio oavgjort och 24 förluster (!).
Under de övriga säsonger under Roldan-tiden blev placeringarna:
2001-02:
Nr. 10 med 53 poäng.
2002 – 03:
Nr. 13 med 46 poäng.
2003 – 04:
Nr. 10 med 56 poäng.
2004 – 05:
Nr. 10 med 51 poäng.

Hussilos till grekisk klubb

Argentinaren Mario Almando, som shejk Al-Thani avskedade från posten som sportsdirektör för Málaga CF för två säsonger sedan har hyrts in av den grekiska storklubben Olympiacos i Athen. Hans kontrakt är skrivet för två säsonger. Olympiacos leddes av Málagas nuvarande tränare för fyra år sedan fram till det grekiska mästerskapet och till Champions League.

Åtta namn på 110 år

Fotbollshistorien i Málaga sträcker sig 110 år tillbaka i tiden, under vilken tid det har arrangerats tävlingar och nya initiativ under åtta olika klubbnamn.
Málaga CF som vi ser i dag grundades 29 juni 1994. Innan dess har namnet varit:
Málaga Football Club, FC Malagueño, Real Málaga FC, Málaga Sports Club, CD Malacitano, CD Málaga och CA Malagueño.
Det har blivit 36 La Liga-säsonger och 34 i den näst bästa divisionen och 40 i lägre divisioner.
De största händelserna för klubben var kvartsfinalen i den så kallade UEFA Cup, Inter toto-turneringen i 2002-2003 och Champions League kvartsfinalen mot Borussia Dortmund 2012-2013.

1 000 matcher i La Liga

Under den gångna säsongens avslutande match mot Real Madrid på Estadio la Rosaleda (0-2) rundade Málaga CF (med detta namn) match nr. 1 000. Den första matchen spelades den 4 september 1994 i Adra, Almería.
Det har blivit 608 matcher i La Liga samt 126 i division 2.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca La Peña

Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Programmet för La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda säsongen 2017-2018 kommer att presenteras i mitten av juli.
Första matchen spelas helgen 19/20 augusti.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktpersoner:
Sekreterare: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Ordörande: Morten Møller
617 700 424
info@Málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga. Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.