I En Suecos juninummer 2017 träffade vi Marianne Steneholm, en stark och driven fastighetsmäklare i Marbella som på fritiden tränar och även har tävlat i Bikini Fitness. I december 2016 beslutade hon sig för att starta ett projekt som hon kallar Maiti Nepal Marbella för att stötta Maiti Nepal – en icke-vinstdrivande organisation i Nepal som hjälper kvinnor och barn som fallit offer trafficking.
 
Nu, ett halvår senare, har En Sueco träffat Marianne igen, för att höra hur det har gått med projektet och hennes mål att samla in 50 000 euro under året till Maiti Nepal. Här låter vi Marianne själv berätta om sin resa:
 
”Jag fattade beslutet att göra detta för Maiti Nepal i december 2016 och direkt i januari 2017 startade jag projektet. Det gångna året har varit riktigt lärorikt med alla evenemang och insamlingar som jag gjort. Och som ett avslut på 2017 reste jag till Maiti Nepal, som ligger i Nepals huvudstad Katmandu. Det var oerhört viktigt för mig att göra den resan, för att själv, på plats, se arbetet som Maiti Nepal gör för de kvinnor och barn som de räddar från sexbranschen”, berättar Marianne när vi bara några dagar efter hennes hemkomst, i mitten av december, träffas på Magna Café i Marbella.
 
”Först och främst vill jag tacka alla som bidragit till mitt projekt Maiti Nepal Marbella. Oavsett om bidraget varit ekonomiskt eller i form av gosedjur och kläder, stort eller litet, så är varje donation värdefull. Det har varit helt fantastiskt att se intresset att hjälpa och allt det stöd jag har fått.
 
maiti nepal4

Barnen i Svenska skolan Marbella samlade ihop gosedjur till barnen på Maiti Nepal, och på fotot intill ses skolbarnen på Maiti Nepal när de fått sina gosedjur – bland det dyrbaraste de har, sa många.

Att resa till Maiti Netpal var överväldigande. Först att detta projekt verkligen blev av och att jag faktiskt kom iväg på resan. Men mest för det som mötte mig. Aldrig har jag sett, inte ens kunnat tänka mig, sådan fattigdom. En sak som jag reagerade stark på var att allting var så dammigt. Det var inte föroreningar utan damm. Det närmaste jag kan likna det med är när det blåser på Tarifa så att hela luften fylls av den småkorniga sanden. Men i Katmandu var det konstant. En annan var som sagt fattigdomen. Överallt syntes förfallna hus, elledningar och -kontakter hängde i enorma nystan på fasader och stolpar. Mitt emot hotellet där jag bodde stod plåtskjul och ödetomter. Och då bodde jag ändå på ett fyrstjärnigt hotell – vilket inte är vad vi i väst förknippar med fyrstjärnigt, men jag hade en säng, rinnande vatten, toalett och dusch. Men för varmvatten fick man spola i 20 minuter och då kom bara en tunn stril med några droppar. Många turister som reser till Nepal söker äventyr som t ex att klättra i bergen som omger landet, men sexhandeln och –trafficking (antalet kvinnor som fraktas ut ur landet är enormt) tänker få över. Den största trafficking-vågen just nu sker till Mellanöstern, men många fraktas även till Indien. Många gånger hamnar kvinnorna inte bara i sexhandel utan blir även offer för illegal organhandel. Maiti Nepal har tolv gränskontroller i landet för att stoppa att flickor och kvinnor förs ut ur landet. De uppskattar att de lyckas stoppa 4-5 kvinnor om dagen vid varje gränskontroll, det är ca 45-50 kvinnor varje dag! Dock är männen bakom den organiserade sexhandeln så avancerade att det sällan uppdagas vem som står bakom.
 
Och det är alltså till detta, att rädda dessa kvinnor och barn från sexhandel och trafficking, som Anuradha Koirala vigt sitt liv sedan hon startade Maiti Nepal 1993.
När jag kom till Maiti Nepal hade jag aldrig kunnat föreställa med den värme som jag hälsades med av kvinnorna och speciellt barnen där, alla offer för sexhandeln i landet. Jag träffade bland annat en 12-årig pojke som bott på Maiti Nepal sedan han var 4 år. Han hade blivit född och bott på det bordell där mamman hade arbetat, innan de räddades till Maiti Nepal. Under åren på bordellen hade den lilla pojkens tunga bundits fast med band av bordellägarna för att han inte skulle skrika och störa mammans arbete. Han har även brännskador på tungspetsen efter att bordellägarna bränt honom för att troligtvis få hans mamma att vara mer medgörlig. Det är ofta så barnen används – som tortyrredskap för att få mödrarna att göra det som bordellägarna säger åt dem att göra. Fortfarande i dag är pojken väldigt tystlåten, och det har tagit många år av rehabilitering att få honom att börja tala.
Bland alla jag träffade fanns även tre systrar, som jag fick veta hittats i en skog bara ett år innan. De berättade att deras föräldrar hade dött och att de då bara dumpats för att ingen ville ta sig an dem. Den äldsta är i dag 13 år och har ända sedan de kastades ut ur sitt samhället tagit på sig hela ansvaret för sina systrar. Ingen vet hur länge de bodde i skogen, där de överlevt på det de kunde hitta att äta, men i dag lever de alltså på Maiti Nepal. Och här ses ytterligare en del av Maiti Nepals arbete; de har tagit hand om dessa tre flickor för att de inte ska hamna i sexindustrin.
 
Rent mänskligt är vissa möten mer speciella och ett sådant var mitt möte med Katyenie, en fyraårig flicka. För drygt tre år sedan, när hon bara var 7-8 månader gammal, hittades hon slängd intill en väg, mitt på öppen gata, allvarligt undernärd och hon fördes till Maiti Nepal, ingen visste om hon skulle överleva. I dag är hon frisk och har en fantastisk energi, men på grund av det som hon har varit med om är hon liten till växten, hon är inte större än en tvååring. Hon fångade mitt hjärta starkt att jag nu tagit hennes som sponsorbarn. Det betyder att hon bor på Maiti Nepal och så betalar jag alla kostnader för henne. Det kostar bara ca 650 euro om året, vilket går till skola, mat, kläder och grundläggande läkarvård.
Faktum är att barnen på Maiti Nepals blir så glada över minsta lilla, de har ingenting. Jag hade med mig en mängd gosedjur, som bland annat eleverna från Svenska Skolan i Marbella donerade, och dessa blev barnen överlyckliga för.
 
Känslan att, efter ett år av arbete och förväntningar, tillslut bli så varm välkomnad med öppna armar på Maiti Nepal, och se det viktiga arbetet som bedrivs där, var överväldigande och jag har skrattat och gråtit om vart annat. Det var fantastiskt att se att alla donationer verkligen gör nytta. Här får kvinnorna och barnen mat och vård, och alla hjälper till, till och med barnen – de äldre tar nämligen helt naturligt tar hand om de yngre. Barnen får också gå i skolan och framför allt, de är trygga.
I dag är Maiti Nepal hem åt totalt ca 280 barn, ca 100 kvinnor och så har organisationen även ett hospice för HIV-sjuka, och där bor ca 40 kvinnor.”

maiti nepal2Maiti Nepal Marbella 2018

I mitten av december (tidpunkten när En Sueco träffade Marianne) hade Marianne samlat in 48 626 euro och hon var positiv att nå målet med 50 000 euro innan årsskiftet. Och projektet fortsätter:
”2017 har gett mig så mycket. Av mina erfarenheter, speciellt resan till Nepal, har jag fått mig en verklig tankeställare. Människorna där har ofta ingenting alls. De bor i plåtskjul, har inget rinnande vatten, många av dem har inte ens en toalett i närheten där de bor. Samtidigt har jag sett att även små bidrag gör mycket – ’många bäckar små’. På Maiti Nepal har de en livsglädje som jag sällan möter hemma i Marbella. Här hemma ser vi sällan hur bra vi har det. Själv har jag börjat se över allt jag har och det jag inte använder kommer jag att sälja. Vi har alla något vi kan dra in på utan att göra stora förändringar i vårt vardagsliv. För mig är en sådan sak t ex take-away, jag har därför bestämt mig för att i stället laga mina luncher till kontoret (bara det blir lätt 50 euro i veckan!) och med dessa pengar kan jag exempelvis sponsra ett barn till på Maiti Nepal. Dessutom har jag beslutat mig för att fortsätta med evenemang och insamlingar av donationer till Maiti Nepal under hela 2018, så håll koll på min blogg (mariannesteneholm.com) för kommande evenemang, bland annat en Red Carpet Gala till sommaren. Ett evenemang som redan är helt bestämt är en modevisning på La Sala i Marbella i samarbete med Gunnel’s Fashion i mars. Och så kommer jag också att resa tillbaka, jag hoppas i maj, men mer realistiskt är att resan bli till hösten.”

Donationer

Vill du donera till Maiti Nepal eller sponsra ett barn, så ta kontakt med Marianne Steneholm så berättar hon allt om vad som kan göras och bidras med. Som sponsor till ett barn kan man t ex välja att betala för ett helt år eller månadsvis.
Vill du hjälpa till? Tveka inte att höra av dig till Marianne Steneholm: mariannesteneholm.com
 
 
maiti nepal3
Det är inte ovanligt att bostäderna i Nepal är skjul av trä eller plåt.
Av Sara Laine, fotos: Marianne Steneholm m.fl.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.