Från Spanien till Sverige för Mijas åsnor

Från Spanien till Sverige för Mijas åsnor

Mijas Pueblo är på både gott och ont känd för sina ca 92 åsnor. Förr i tiden transporterade åsnorna sten och andra material men efter turismens intågande på 1960-talet har de tjänat som turisttaxier. Här på redaktionen har vi skrivit om åsnornas omdiskuterade liv 2015, 2016 och 2017. Nu visar kalendern 2018 och det är dags för en uppföljning.
 

Förstå problematiken

Åsnorna som används som åsnetaxier är alla åsnehingstar, alltså hannar, och därför är det inte ovanligt att de biter varandra. Sårvård kräver både tid och pengar från ägarnas sida så för att undvika att åsnorna biter varandra står de väldigt tätt bundna när de befinner sig i båset. Detta gör att de uppbundna åsnorna varken kan röra eller lägga sig ned. Grimskaftet lossas först när ovetande turister, i varierande storlekar, köper en tur runt i Mijas Pueblo sittande på en åsnerygg.
 

Vad kan du göra?

Fortfarande i dag, år 2018, transporterar åsnorna turister. Den heta debatten kring detta har resulterat i små förbättringar men förhållandena för djuren är fortfarande långt ifrån optimala. Ett exempel är att åsnorna på grund av korta grimskaft fortfarande står uppbundna hela dagarna i ett skjul och har alltså inte möjlighet att lägga sig ned.
Som privatperson kan du hjälpa till genom att stötta några av de eldsjälar eller välgörenhetsorganisationer som samlar in medel till att hjälpa åsnorna i Mijas.
 
Varje enstaka förändring måste implementeras av kommunen i Mijas och trots att de erkänner problemet är det inte mycket som sker kring detta problem. Detta har fått organisationer och privatpersoner att kämpa för att djuren ska få bättre förhållanden. Vi har träffat en av dessa, nämligen svenska Mike Frizell, som är bosatt i Mijas.
 
I april bjöd Mike in till ett öppet möte i Mijas för att informera om sitt initiativ för en bättre framtid för åsnorna. Mike började med att erkänna att Mijas Pueblo inte skulle vara Mijas Pueblo utan åsnorna. Han erkänner att många människor skulle bli arbetslösa utan åsnorna och betonar att hans hjärtesak inte handlar om att få bort åsnorna ur stadsbilden utan i stället om förhållandena för åsnorna: vård, vila, veterinärkontroller och åsnornas i dag icke-existerande möjlighet att lägga sig ned under en hel arbetsdag.
 

Till fots från Spanien till Sverige

Under mötet avslöjade Mike hur han själv har tänkt sig göra skillnad. Han kommer nämligen, med start den 1 april 2019, promenera ca 4 000 km under fyra månader. Han planerar nämligen att gå från sin bostad i Mijas Pueblo till Sverige. Längs vägen kommer han inte att övernatta på hotell utan i stället i det fria. Han kommer att vandra igenom fem länder, vars nationella press ska hjälpa honom att göra Mijas åsnor berömda. Syftet är inte att samla ihop pengar utan att uppmärksamma problemet. Eller som han själv uttrycker det: ”Syftet är att göra turister i Europa uppmärksamma på sanningen om Mijas Pueblo samt att sträva efter att turister absolut inte ska rida på åsnorna. Detta är det enda sättet att göra det på för att stoppa djurplågeriet, som annars kommer att fortsätta.”
 
Mike är en sann eldsjäl och till hans möte kom politikern Mario Bravo. Med mikrofonen i handen erkände Mario Bravo först Mikes idé varefter han uttryckte sin förvåning över att det är någon utifrån, som Mike med sin svenska bakgrund, och inte politikerna som gör någonting för att förbättra åsnornas situation – och det kan han ju ha rätt i.
 
Med sin resa vill Mike uppmärksamma problematiken kring åsnorna i Mijas, som alltså lever under väldigt dåliga förhållanden och som i dag arbetar som fyrbenta turisttaxier.
Du kan följa Mikes resa och stötta initiativet här.
Av Kristina Havbo Kongsgaard

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.